13GAETAN ALTA 03296 Fons @visitempordanet 1 1 13GAETAN ALTA 03296 Fons @visitempordanet 1 1
BLOG

Us proposem convertir-vos en artesans al Baix l'Empordà

BLOG

Us proposem convertir-vos en artesans al Baix l’Empordà

Us proposem convertir-vos en artesans de l'Empordà, encara que sigui només per unes horetes. Com és possible? Doncs inscrivint-vos a alguns dels tallers que ofereix la marca turística @visitempordanet. Podreu aprendre a fer espelmes, ceràmica, composicions amb flor seca, fer de picapedrers o conèixer l’art tèxtil.

La marca turística @visitempordanet ha estat promoguda de manera conjunta per cinc dels municipis més bells del Baix Empordà (la Bisbal d’Empordà, Forallac, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Corçà i Ullastret) amb l’objectiu que els visitants visquin aquesta zona amb els ulls dels qui l’habiten. Que qui els visiti, se n’enamori a través del paisatge, de la natura, del patrimoni arquitectònic, cultural i gastronòmic i també gràcies a les experiències que hi viurà. En aquesta última categoria, la de propiciar i potenciar l’experiència, és on s’inclou l’oferta de tallers que els inscrits realitzareu al costat d’artesans que us explicaran el seu ofici, mentre vosaltres experimenteu.

13GAETAN ALTA 03296 Fons @visitempordanet 4

Un moment del taller d'espelmes de cera d'abella. Foto: Arxiu Visit l'Empordanet.

Taller d’espelmes de cera d’abella

Les espelmes de cera d’abella desprenen una olor molt dolça, fan una llum ben càlida i agradable i produeixen ions negatius, que netegen l’ambient. És un producte elaborat habitualment de forma artesanal i no conté elements tòxics ni parafines, és a dir, és totalment natural, de manera que és ideal per il·luminar i decorar la vostra llar. Al Mas Entreserra, a Casavells (Corçà), hi ha ubicada una petita empresa familiar que elabora mel d’abella, pol·len i altres productes derivats d’aquesta, com la cera i fins i tot productes de cosmètica. La mel que produeixen és de la zona situada entre la muntanya del Montgrí i la serra de les Gavarres, una zona molt rica en varietat de vegetació, com ara el romaní, el bruc, l’arboç o l’alzina. Us expliquem tot això perquè Mas Entreserra organitza tallers d’elaboració d’espelmes de cera d’abella, per tal que vosaltres elaboreu la vostra pròpia espelma. En aquest taller, els qui us inscriviu aprendreu  afer diferents tipus d’espelmes, ja sigui amb cera laminada o amb cera calenta. Aquesta és una activitat apta per a qualsevol edat.

13GAETAN ALTA 03296 Fons @visitempordanet 7 scaled

La violeta i en Jaume, de Rulduà Ceràmica, treballant a l'obrador. Foto:. Arxiu Visit l'Empordanet.

La vostra primera peça de ceràmica

No sé si us passa, però quan veus girar un torn amb un tros de fang al damunt, les mans se n’hi van instintivament. Res a veure amb Ghost, que consti. Per aplacar aquest impuls, per satisfer-lo, la Violeta i el seu pare, en Jaume, responsables de Rulduà Ceràmica de la Bisbal d’Empordà, us poden demostrar com s’utilitza aquesta eina, que no és tan fàcil com sembla, i us permetran tornejar una mica, així comprovareu si teniu fusta de ceramista. El taller que imparteixen, en grup molt reduïts, us serà útil no només per fer i decorar la vostra primera peça de ceràmica, sinó que també aprendreu quins són els diferents tipus de ceràmica existents i quins són els que es treballen en una ciutat com la Bisbal, en la qual aquesta activitat, industrial i artesanal, és centenària i té una importància cabdal. Les peces que feu es couran i es podran recollir al cap d’uns dies a la botiga de la Violeta i en Jaume, a can Rulduà.

13GAETAN ALTA 03296 Fons @visitempordanet 21 3

La Nathalie Goron, al seu jardí de flors a l'Eclèctic de Monells. Foto: Arxiu Visit l'Empordanet.

Taller de corones de flor seca

La florista Nathalie Goron és una apassionada per la natura. El seu projecte, Eclèctic Empordà, és un projecte molt personal d’aquesta apassionada per les flors i la natura. Són les flors, precisament, el centre del seu projecte, on pivota tot l’univers que intenta crear a Monells: Eclèctic. Aquest ha estat concebut com un espai creatiu i multidisciplinari on aprendre, experimentar, relacionar-se i connectar amb un mateix i amb l’entorn. La proposta és aturar el temps, oblidar el tràfec diari i dedicar-se una mica de temps a un mateix i a fer quelcom gratificant, en aquest cas l’elaboració d’una corona de flor seca, en un dels espais d’Eclèctic Empordà, l’antic paller. Primer, però, cal fer una visita al petit hort de flors i al pati. De fet, els tres espais es lloguen per fer-hi activitats. Aquest taller de flors és apte per a tothom, de manera que és una activitat que es pot realitzar en família.

13GAETAN ALTA 03296 Fons @visitempordanet 1

La Clara Sullà, al seu estudi, amb algunes mostres dels seus dissenys. Foto: Arxiu Visit l'Empordanet.

Una experiència sensorial tèxtil singular

Sullà Studio, ubicat a la Bisbal d’Empordà, és l’organitzador de l’activitat que us presentem a continuació: la visita a un estudi d’art tèxtil i la invitació a viure una experiència sensorial tàctil. Heu de saber que, a Sullà Studio, l’artista Clara Sullà i el seu equip  creen artesanalment teles amb textures sensorials que els serveixen també per aplicar solucions acústiques i en projectes d’interiorisme. L’activitat inclou una visita guiada a l’estudi amb la seva propietària i promotora, la Clara Sullà, que us explicarà com creen de manera artesanals solucions acústiques-artístiques que els demanen els clients i també us reserva una experiència sensorial que estic segur que us resultarà inspiradora. Entrar a Sullà Studio és com fer-ho en una dimensió diferent i segur que descobriu un univers que mai haguéssiu sospitat que existís.

13GAETAN ALTA 03296 Fons @visitempordanet 8

El picapedrer, Gaëtan Chapel, construint una de les seves creacions. Foto: Arxiu Visit l'Empordanet.

Feu de picapedrers amb en Gaëtan

L’any 2002, després de voltar per Bèlgica, França i Alemanya, el picapedrer i escultor Gaëtan Chapel es va instal·lar a Corçà, des d’on realita, al seu taller, tot tipus de peces en pedra natural. Peces de caràcter arquitectònic, ornamental o escultòric, destinades a la restauració del patrimoni o per a noves construccions. El taller que proposa en Gaëtan us permetrà conèixer quins són els seus mètodes de treball, com és tot el procés del treball artesanal amb la pedra, des del simple bloc fins a la peça acabada. Coneixereu quines són i per a què serveixen totes les eines que s’utilitzen, rebreu algunes nocions de geologia, de geometria i d’història de l’ofici i, completant la visita, podreu participar en un taller impartit amb simpatia pel Gaëtan, després del qual us podreu emportar una petita peça a casa.

Saltar al contingut