Girona. Santi Bosch 1 scaled Girona. Santi Bosch 1 scaled
BLOG

Inspirant joies literàries

FOTÒGRAF Santi Bosch

BLOG

Inspirant joies literàries

SilviaRodriguez_LaChincheta 2

Et proposem 6 títols de llibres, clàssics i contemporanis, inspirats en diferents moments històrics i en territoris i personatges diversos de la Costa Brava i el Pirineu de Girona.

Us convidem a fer un viatge literari on les paraules pinten paisatges vívids com els colors de la Costa Brava i cims majestuosos com els del Pirineu de Girona. Aquesta selecció de llibres no només captura l’essència de la nostra regió, sinó que també transporta els lectors a través de històries plenes de tradició, acció i bellesa. Des de novel·les que entrellacen històries d’amor amb les aigües salades del Mediterrani fins a històries d’aventures i supervivència entre les muntanyes escarpades. Cada obra ofereix una finestra única a la rica cultura i l’esplendor paisatgística de la demarcació. Prepareu-vos per descobrir llibres que no només engresquen la ment, sinó que també conviden l’ànima a explorar els racons que s’amaguen entre les seves lletres.

Costa Brava. Anna Pla Narbona 1 scaled

Costa Brava. Anna Pla Narbona. Arxiu Imatges PTCBG

La Costa Brava – Josep Pla

Considerat el millor prosista en llengua catalana del segle XX, Josep Pla va escriure aquest llibre “quan el país era un pur paradís geogràfic que coneixien, a part els qui hi vivien, molt pocs iniciats”, segons ell mateix afirmava. El llibre La Costa Brava de Pla, explica com, malgrat l’arribada massiva de turistes i els esforços per desvirtuar la Costa Brava, “conserva encara tota la seva gran bellesa, el seu incentiu i la seva fascinació, intactes”. Pla demana al lector “que prengui aquesta Guia com un esforç per mantenir uns valors de realitat que encara subsisteixen sota aquesta voluminosa multitud humana i aquesta escenografia urbanística”.

Tossa de Mar. Turisme Tossa de Mar 1 scaled

Tossa de Mar. Turisme Tossa de Mar. Arxiu Imatges PTCBG

Un hotel a la Costa – Nancy Johsntone

L’obra “Un hotel a la costa, Tossa de Mar 1933-1939” és una crònica quotidiana de la Costa Brava als anys 30, en els últims anys de la República i de la Guerra Civil, però també un relat entranyable de la  transformació d’un hotel en una colònia humanitària per a infants. La història real de la jove Nancy Johnstone i el seu marit, periodista del News Chronicle, que van deixar Londres per construir un hotel a Tossa de Mar, freqüentat per corresponsals de guerra, poetes i pintors simpatitzants amb la causa republicana. Al 1936, la guerra va destruir el seu paradís però els Johnston s’hi van quedar per salvar a trenta nens refugiats fins creuar la frontera, en l’èxode del gener del 39.

Teatre Museu Dali Figueres. Josep Algans 1 scaled

Teatre Museu Dalí Figueres. Josep Algans. Arxiu Imatges PTCBG

Els últims secrets de Dalí – Josep Playà

Recentment publicat i presentat a l’auditori Caputxins de Figueres, el llibre “Els últims secrets de Dalí” parteix de les converses entre Marià Lorca, exregidor i exalcalde de Figueres, i el periodista Josep Playà Maset , que evoca els últims anys de la vida de l’artista Salvador Dalí. Molts anys després de la mort del pintor català més universal, es revelen dades inèdites extretes de les seves últimes voluntats que expliquen decisions tan polèmiques com voler ser enterrat sota la cúpula del Teatre-Museu de Figueres o el testament a favor de l’Estat espanyol.

Tossa de Mar. Oficina de Turisme de Tossa de Mar 1 scaled

Tossa de Mar. Oficina de Turisme de Tossa de Mar. Arxiu Imatges PTCBG

L’any que vaig estimar Ava Gardner – Jordi Solé

Jordi Solé i “L’any que vaig estimar Ava Gardner” són el Premi Prudenci Bertrana 2023. Una novel·la que ficciona els anys en què l’estrella del cinema de Hollywood, coneguda com “l’animal més bell del món”, va viure a Tossa de Mar durant uns mesos per filmar Pandora i l’holandès errant (1951), d’Albert Lewin. Un relat ple de vivències i glamour, amb personatges inoblidables com Ava Gardner, Mario Cabré o Frank Sinatra, en un marc incomparable com és la Costa Brava dels anys cinquanta.

Girona. Oscar Vall 1 scaled

Girona. Òscar Vall. Arxiu Imatges PTCBG

Les lleis de la frontera – Javier Cercas

Una història d’amor i desamor, de traïcions i lleialtats i de violència canalla que parla de la delinqüència juvenil dels anys 70 i que ha estat adaptada al cinema sota la direcció de Daniel Monzón, guardonada el 2022 amb cinc Premis Goya i tres Premis Gaudí. A “Les lleis de la frontera”, Javier Cercas, nadiu de Cáceres, va escriure aquesta història basada en la Girona que va conèixer durant la seva infància i adolescència quan va arribar amb la seva família de classe mitjana des d’Extremadura. La novel·la se centra en les figures del “Gafitas”, la Tere i el Zarco, tres delinqüents adolescents que en plena època de la Transició es dedicaven a robar en una ciutat marginal, molt diferent de l’actual.

Beget. Laurence Norah 1 scaled

Beget. Laurence Norah. Arxiu Imatges PTCBG

Històries i llegendes dels Pirineus – Carles Gel

Als boscos del Pirineu, entre avets, tarteres i estanys, s’hi amaguen  dracs, monstres, dones de fum i d’aigua, bruixes, dimonis i gegants en  forma de llegendes. El conjunt d’aquestes “Històries i llegendes dels Pirineus” formen una mitologia  arrelada en el temps que l’autor d’aquest llibre, Carles Gel, ha recuperat dibuixant un món màgic i encisador. Però també és un espai on les muntanyes, les valls, la neu i els  boscos formen un paratge idíl·lic que cal conèixer i respectar. És allà  on un experimentat guia, com l’autor d’aquest llibre, ens acompanyarà  pels seus camins i les seves contrades tot mostrant-nos paisatges i  racons d’una bellesa incomparable.

Saltar al contingut