JardinesSantaClotilde_LloretdeMar_Rafa Perez Kamaleon_ 1 scaled JardinesSantaClotilde_LloretdeMar_Rafa Perez Kamaleon_ 1 scaled
BLOG

Les 9 rutes imprescindibles pels escenaris literaris de la Costa Brava

FOTÒGRAF Rafa Pérez

BLOG

Les 9 rutes imprescindibles pels escenaris literaris de la Costa Brava

Escriptors i escriptores de tots els estils creixen enlluernats per la bellesa dels paisatges de la província de Girona, creant mons idíl·lics on la paraula és la protagonista. Et presentem nou rutes literàries de les nostres terres que desvetllen els encants i misteris d’aquestes històries.

Aiguamolls de lEmpordpa. Dani Salva. Arxiu Imatges PTCBG_G 1 scaled

Aiguamolls de l'Empordà. Dani Salvà. Arxiu Imatges PTCBG

De l’Alt al Baix Empordà: passió per la paraula

Comencem amb un recorregut que va de nord a sud de l’Empordà, amb la ruta literària «Què us diré? Ramon Muntaner i Peralada». La relació de Ramón Muntaner amb aquest petit poble de pedra s’explica a través de fragments de la seva obra i d’una visita guiada que recorre els racons de Peralada i que el mateix Muntaner descriu.

Ben a prop de Peralada, trobem a Castelló d’Empúries la «Ruta Fages de Climent» , el poeta, narrador i dramaturg, que va estimar la vila per la nissaga de la seva mare. La història d’aquest poble comtal i el paisatge que l’envolta, flanquejat pels aiguamolls i en harmonia amb closes i conreus, han estat la base de la producció literària d’aquest polifacètic escriptor, que va repartir el seu cor entre l’Empordà, Barcelona i el Penedès.

MAC Ullastret. Arxiu imatges PTCBG_1 1 scaled

MAC Ullastret. Arxiu imatges PTCBG

Aquest tour continua a l’Escala i la «Ruta Víctor Català», una passejada pel barri de Caterina Albert, molt més coneguda amb el seu pseudònim Víctor Català, qui va néixer en aquest poble pesquer. A través dels indrets vinculats a l’escriptora i amb la lectura de textos davant espais emblemàtics del barri vell, aquesta ruta és un viatge directe a l’ànima de Solitud, la seva gran obra.

Una mica més a l’interior, hi ha la «Ruta Josep Pla a Ullastret». El Museu d’Arqueologia de Catalunya-Ullastret i la Fundació Josep Pla es donen la mà i proposen una ruta que suma el patrimoni cultural i el llegat cultural arqueològic i literari del jaciment ibèric del Puig de Sant Andreu.

Romanya de la Selva. Oscar Dominguez. Arxiu Imatges PTCBG_p 1 scaled

Romanyà de la Selva. Òscar Domínguez. Arxiu Imatges PTCBG

Si baixem un mica cap a Santa Cristina d’Aro, podràs gaudir de la «Ruta literària Mercè Rodoreda», on una selecció de textos de l’autora de Mirall Trencat i de La plaça del Diamant, et descobriran els racons i paisatges de Romanyà de la Selva, el nucli urbà del municipi que ha inspirat l’obra més universal de la literatura catalana contemporània. Una ruta que també podràs viure amb una visita teatralitzada, un recital poètic, un vermut literari o fins i tot una lectura musicada amb el so d’un violoncel.

El Gironès i La Selva: de racons i paraules

Girona. Kris Ubach. Arxiu Imatges PTCBG 1 scaled

Girona. Kris Ubach. Arxiu Imatges PTCBG

Girona també respira literatura per tots els indrets. L’itinerari «Racons i paraules» repassa la trajectòria del periodista i escriptor modernista Prudenci Bertrana, tot revisant els racons més icònics que aconseguiran traslladar-te al xiuxiueig de les seves paraules. A través del seus textos, aquest itinerari recorda la Girona de la seva joventut, en plena efervescència modernista, a través del personatge d’Innocenci Aspriu, protagonista de la trilogia autobiogràfica de Bertrana.

Balneari Vichy Catalan. Lola Akinmade_Arxiu Imatges PTCBG 2 1 scaled

Balneari Vichy Catalan. Lola Akinmade_Arxiu Imatges PTCBG

També a Girona, l’Ajuntament i la Fundació Josep Pla editen la ruta «Josep Pla a Girona», un recorregut que presenta la ciutat a la imatge dels seus ulls. Un bon pretext per rellegir, Girona, un llibre de records de Josep Pla i una ruta que s’ha fet a partir dels textos que Miquel Pairolí va redactar per a l’exposició «Josep Pla i Girona» (La Fontana d’Or el 1997).

Si t’acostes al mar, hi trobaràs «La Ruta literària per Blanes» un itinerari ric, on podràs conèixer alguns dels literats més importants que han viscut en aquesta localitat, com ara Josep Maria de Sagarra, Joaquim Ruyra o Roberto Bolaño. La ruta és una passejada pel municipi inspirada en ells i en la seva obra.

Tornem a l’interior per conèixer la història de Caldes de Malavella. Caldes ha estat un lloc molt curiós on les guerres -i a conseqüència els refugiats- han deixat marca. Segurament per aquesta raó, la vila també és un refugi creatiu d’escriptors com Montserrat Roig, Josep Maria Castellet o Marta Marín-Dòmine. La ruta «Caldes en temps de guerra» recupera una memòria històrica i inspiradora.

Vols conèixer més rutes literàries? Aquí no se’ns acaba la literatura: entra en aquest enllaç on trobaràs moltes més opcions per viatjar a través de les lletres.

Saltar al contingut