Ventallo. Anna Pla Narbona. Arxiu Imatges PTCBG Ventallo. Anna Pla Narbona. Arxiu Imatges PTCBG
BLOG

Un viatge per les arrels de la cultura del vi i l'oli

FOTÒGRAF Anna Pla-Narbona. Arxiu Imatges PTCBG

BLOG

Un viatge per les arrels de la cultura del vi i l’oli

Foto_Julia_Martinez 300x200 modified

Espanya és un país conegut per la seva llarga tradició en la producció de vi i d’oli d'oliva verge extra i, la destinació de la Costa Brava i el Pirineu de Girona, no n'és una excepció.

Costa Brava. Anna Pla Narbona. Arxiu Imatges PTCBG

Costa Brava. Anna Pla-Narbona. Arxiu Imatges PTCBG.

Un viatge per les arrels de la cultura del vi i l’oli. 

Espanya és un país conegut per la seva llarga tradició en la producció de vi i d’oli d’oliva verge extra i, la destinació de la Costa Brava i el Pirineu de Girona, no n’és una excepció. Endinsa’t en aquesta pintoresca regió mediterrània, que ha estat testimoni de segles d’història en la producció de raïms i olives, formant part de la seva identitat cultural i l’escenari ideal per als turistes més foodies i amants d’aquests dos productes gastronòmics excel·lents. 

Un llegat mil·lenari: vins amb Denominació d’Origen empordanesa 

El cultiu de la vinya a la destinació es remunta a la civilització grega, que van ser els responsables d’introduir la viticultura a la península ibèrica. Els sòls fèrtils i el clima mediterrani van crear un ambient propici per al cultiu de raïm, i la regió es va convertir en un important centre de producció vinícola. Més tard els romans van mantenir els conreus i els monjos benedictins els van consolidar, fins a arribar al segle XIX, quan la fil·loxera, una plaga devastadora que va afectar les vinyes d’Europa, també va tocar la regió de l’Empordà. Encara que va causar moltes pèrdues, els viticultors i cooperatives locals van lluitar per la recuperació de les vinyes replantant nous ceps. Fins que al segle XX es va revitalitzar la indústria vitivinícola amb un enfocament basat en la qualitat. Així doncs, l’evolució aquest cultiu tant arrelat a la història i cultura locals, ha donat lloc a un gran llegat de generacions de viticultors i uns productes d’alta qualitat: el vins empordanesos, protegits per la Denominació d’Origen Protegida Vi de Empordà (DO Empordà).

Colera. Oscar Rodbag. Arxiu Imatges PTCBG

Còlera. Oscar Rodbag. Arxiu Imatges PTCBG.

Vins per a tots els gustos 

Amb el seu terrer des dels Pirineus fins al Mediterrani, la DO Empordà ofereix una gamma de vins molt àmplia gràcies a la seva gran riquesa varietal, on destaquen el Lledoner o Garnatxa i la Carinyena, que són les joies de la DO ja que les trobem en varietat blanca, roja (gris) i negra. Al territori s’hi poden trobar des de gustosos vins negres joves o de criança d’una elevada qualitat; rosats de color cirera d’aromes delicats i molta frescor; blancs joves i amb criança que ofereixen un gust refrescant, intens i deliciós; així com vins escumosos suaus i afruitats. Per últim, una singularitat de la zona són els seus vins dolços, com és la Garnatxa de l’Empordà, un vi dolç elaborat amb la varietat de raïm que li dóna nom, ideal per a acompanyar postres i dolços. 

Or líquid: L’oli d’oliva verge extra 

El cultiu de l’olivera al territori té una història igualment rica i profunda, tractant-se d’un conreu mil·lenari que també es remunta a l’època grega. Des de llavors, els olivars han estat testimonis de l’evolució de la cultura de l’oli d’oliva, preservant el seu llegat a través de les generacions i consolidant-se com un patrimoni vital de la zona i de la cultura Mediterrània. 

L’oli de la Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà (DOP Empordà) s’elabora amb les tres varietats autòctones i exclusives de la zona que són l’Argudell, la Corivell i la Llei de Cadaqués, i una varietat tradicional, l’Arbequina, que es cultiva en aquesta àrea des del segle XVIII. Amb un aspecte transparent i de color groc verdós, aquests olis son agradables al paladar, gustosos, aromàtics i amb un lleuger toc picant. Indubtablement, és un ingredient de qualitat, sostenible, saludable i inseparable de la nostra gastronomia.

Celler Perelada Peralada. Joan Divi. Arxiu Imatges PTCBG

Celler Perelada, Peralada. Joan Diví. Arxiu Imatges PTCBG.

Troba la teva experiencia ideal i descobreix aquests dos productes excepcionals 

Endinsa’t en les històries que s’amaguen dins de cada copa de vi amb activitats originals i divertides. Des de tastos sensorials com els que ofereix el Celler Mas Llunes amb espectacle de llums, música i imatges desperten els teus sentits; tastos de vi i productes de proximitat mentre passeges pels camins de ronda de la Costa Brava amb el Camí de Mar de La Gastronòmica; o inclús una experiència de Winefulness al Celler Espelt, on el vi es converteix en una experiència de mindfulness única. 

T’atreveixes amb una activitat d’Enokayak de l’empresa SK Kayak Llançà, on podràs navegar observant les vinyes del Celler Hugas de Batlle que estan vora al mar i acabaràs tastant els vins que s’hi produeixen en una cala idíl·lica? O prefereixes una experiència completa, com les que ofereix Perelada Resort: on podràs fer una visita cultural al Castell de Peralada; una visita amb tast al Nou Celler Perelada on es fusionen arquitectura, sostenibilitat i excel·lència; i complementar-ho allotjant-te al Hotel Peralada 5* i gaudir d’un sopar d’estrella Michelin? Independentment de quins siguin els teus gustos, una cosa està clara, i és que les activitats en aquest territori estan dissenyades per oferir-te un viatge inoblidable, on en cada racó, trobaràs una proposta innovadora i divertida que va més enllà de la tradició vinícola. 

Però també et convidem a explorar l’art de maridar vins i olis i així conèixer una mica més aquest elixir culinari que ha conquerit els paladars de tot el món, on els tastos de vins i oli de la Cooperativa Empordàlia són una molt bona opció. Però, si busques submergir-te a l’univers de l’oli d’oliva verge extra, et recomanem a la xef Iolanda Bustos, coneguda com “la xef de les flors”, que ofereix tastos d’olis sota oliveres centenàries, connectant gastronomia i natura en una experiència única on els seus coneixements i passió us portaran viatge culinari ple de tradició i sabor. 

Visita la Costa Brava i el Pirineu de Girona i viu la cultura mil·lenària de la producció de vi i oli, on cada glop i cada mos et portaran en un viatge a través de la història i de l’essència de la cultura catalana.

Llanca. Joan Divi Figueras. Arxiu Imatges PTCBG

Llançà. Joan Divi Figueras. Arxiu Imatges PTCBG.

Saltar al contingut