pirineu de girona2 c toni vilches pirineu de girona2 c toni vilches
BLOG

Restaurants amb llar de foc

FOTÒGRAF Toni Vilches

BLOG

Restaurants amb llar de foc

Calidesa més enllà del plat

El menjar no és la única raó que ens pot fer entrar i sortir d’un restaurant amb un somriure. Els detalls són de vital importància i, una llar de foc, en ple hivern, és un element clau de confort i calidesa. Tant en aquells indrets més tradicionals com en altres de recent obertura, degustar els aliments prop d’una xemeneia es converteix en tota una experiència.

A tocar del mar, el Mesón del Conde n’és un d’ells. Situat a l’Alt Empordà, aquest restaurant ofereix menjar casolà amb productes de qualitat i acabats de collir. Calçots del camp a la brasa, per exemple. A la capital, Figueres, hi trobem Can Jeroni i el seu menjador presidit per una gran llar de foc on es serveixen plats tradicionals de cuina catalana. El mateix que a Sa Poma, a Espinavessa, però amb un toc de cuina mallorquina.

celler martin faixo cadaques c roger lleixa bertran

Baixant seguint la línia de la costa arribem a Palamós on podem gaudir de la tranquilitat i el caliu de la xemeneia del Winet Nömada. L’escenari perfecte per una tarda d’hivern amb un pastís artesà a la taula. També a l’interior del Baix Empordà és freqüent trobar-ne. L’Ibèric, a Ullastret, n’és un exemple. A l’hivern, la carn cuita a la brasa, situada en una de les sales, complementarà l’oferta habitual de cuina de mercat empordanesa de cassola i de peix fresc.

restaurant toc al mar begur c alex tremps

A les comarques fredes com la Cerdanya, abunden els restaurants amb llar de foc. A El Paller de Queixans, a Queixans, per exemple. Cuina de muntanya, però amb tocs innovadors, barrejant garoines i trinxat a la mateixa carta. On serveixen plats de cuina ceretana és a La Borda del Ceretà, a Puigcerdà. Productes de temporada i tapes d’autor al voltant del foc.

pirineu de girona2 c toni vilches

La cuina catalana cuinada a la brasa és una de les més presents a la Garrotxa. Tant a Can Font a la Vall d’en Bas, com al restaurant Montserrat, a Beuda, trobem menjadors organitzats al voltant de la llar de foc en antigues masies catalanes, amb sales per grups. La cuina volcànica de La Bota, a Olot, amb la seva parrilla com a element central, ofereix carn de primera qualitat cuinada davant els nostres ulls.

Unes torrades acabades de fer a Can Jeroni, a Beget, és un exemple del que la gastronomia hivernal ofereix a la comarca del Ripollès. Caldrà reservar per poder menjar vora el foc, a diferència de El Grèvol, a Llanars, on les pizzes, hamburgueses i els entrepans son servits al voltant de la llar de foc oberta que hi ha. El magret d’ànec a la pedra de sal fumejant complementarà el caliu del foc a El Trill de Planoles o l’elaborada cuina tradicional d’alta muntanya que es serveix a Can Jepet, a Setcases, des de fa més de cinquanta anys.

pirineu de girona1 c toni vilches

Si volem experimentar el que era viure en una masia tradicional catalana amb les seves estones vora el foc a terra, podem anar a Cal Ganso, a Sant Martí de Llémena. Aquest restaurant del Gironès ofereix menjar de proximitat en plena natura. Un ambient semblant el trobem a l’Escon, a Llambilles, amb la brasa presidint l’espai o Cal Bosquetà, a Quart, on no només la carn es fa a la brasa, sinó també el peix vingut directe de la llotja. Cuina casolana en un entorn privilegiat de les Gavarres.

Tant si a fora ha nevat com si no, a Can Merla, a Santa Coloma de Farners, el foc sempre està encès. I és que aquest restaurant de la Selva és especialista en carn a la brasa, cuita en una gran llar de foc de llenya que li dóna un toc característic. Per grups grans, Els Cortals, a Sant Hilari Sacalm és una bona opció. Un bon esmorzar de forquilla per recuperar-nos del fred de les Guilleries.

Per últim, farem parada al Pla de l’Estany. A Can Mià, a Palol de Revardit, podrem degustar una típica cuina catalana: cargols a la llauna, embotits i diversos tipus d’aviram criats a l’exterior del restaurant. L’ànec també és un dels plats estrella de La Barretina, a Orfes, igual que el seu famós pastís de ceba. Un restaurant ple de sorpreses, des d’un claustre a una bodega i, fins i tot, una llar de foc.

Saltar al contingut