Peratallada. Kris Ubach Peratallada. Kris Ubach
BLOG

Pobles medievals que has de visitar

FOTÒGRAF Kris Ubach. Arxiu d'Imatges PTCBG:

BLOG

Pobles medievals que has de visitar

emma aixala avatar

A tocar de la costa, a l’interior o en plena muntanya. Et convidem a passejar sense pressa per una vintena de pobles amb l’ànima medieval.

L’Alt Empordà, la comarca que neix als Pirineus i es desplega fins al mar Mediterrani acull un grapat de petits pobles que han conservat els seus orígens medievals. Els delaten els carrers estrets i empedrats, els murs i porxos imponents, les antigues torres de defensa i els castells, les esglésies i ermites romàniques i, especialment, les muralles que protegien els seus habitants i que els segueixen abraçant o bé en part o encara del tot. Sant Llorenç de la Muga n’és un clar exemple i és imprescindible marcar-lo a la ruta, com també cal tenir present el petit nucli de Lladó, el bonic poble de Peralada i la població de Castelló d’Empúries, seu de la preciosa Basílica de Santa Maria.

Sant Llorenc de la Muga. Maria Geli Pilar Planaguma

Sant Llorenç de la Muga. Maria Geli - Pilar Planagumà. Arxiu Imatges PTCBG.

Al llarg de l’any, moltes d’aquestes poblacions celebren festes i fires que reivindiquen les seves arrels medievals. També ho fan alguns pobles del Baix Empordà que presumeixen d’haver nascut i crescut entre els segles V i XV. Qui no ha sentit a parlar de Monells, a l’Empordanet. O de Púbol, on Dalí va comprar un castell per regalar-li a la seva estimada musa Gala. O d’Ullastret, un valuós petit tresor a tocar del jaciment íber més important de Catalunya. Pals és preciós, i Vulpellac, una agradable descoberta, però si hi ha una visita imprescindible és Peratallada, considerat un dels pobles medievals més bonics d’Espanya l’any 2023 per la revista National Geographic.

D’altres capçaleres de viatges, com Traveler, citen Tossa de Mar com una de les poblacions medievals més importants de Girona. I ho és. Es troba a la comarca de La Selva i reuneix tots els atractius possibles més un darrer que li concedeix el caràcter únic que té. És el mar, el mar a peu de la mateixa muralla.     

Peratallada. Hecktic Travels

Peratallada. Hecktic Travels. Arxiu d'Imatges PTCBG.

Seguim el nostre recorregut particular i ens fixem en la Garrotxa. Aquí, els visitants de les viles medievals de Santa Pau, de Castellfollit de la Roca -dibuixant un perfil espectacular dalt del penya-segat-, i de l’extraordinària Besalú -amb el seu famós pont angular de set arcs sobre el riu Fluvià-, també reben sensacions úniques. Que el temps s’hi ha aturat, que la bellesa es troba en qualsevol detall, que la vida tranquil·la és possible. El mateix percebem al passejar per Madremanya o Sant Martí Vell, ja al Gironès,  o pel cor de dos nuclis medievals del Pla de l’Estany, Crespià o Sant Miquel de Campmajor. En aquest darrer, a més, els amants dels paisatges bucòlics i els ponts romànics hi trobaran una sorpresa.

Besalu. Hecktic Travels

Besalú. Hecktic Travels. Arxiu d'Imatges PTCBG.

Tanquem l’article en dues comarques del Pirineu gironí més occidental que també amaguen autèntiques joies. A la Cerdanya us recomanem passejar sense pressa per Ger i perdre’s pels carrers de Llívia, on es troba la farmàcia més antiga d’Europa. I al Ripollès, us convidem a veure i viure tres autèntiques meravelles: els pobles de Beget, de Camprodon i de La Roca. En aquest darrer, ubicat talment damunt d’una roca que ofereix unes vistes impressionants de tota la vall, hi descansen les despulles d’un dels artistes més representatius del moviment artístic Dau al Set, el pintor Joan Ponç. Com no ha de ser encisador aquest racó de món… 

Beget. Alvaro Sanz

Beget. Alvaro Sanz. Arxiu d'Imatges PTCBG.

Saltar al contingut