Vall de Nuria Vall de Nuria
BLOG

Rutes culturals i del benestar pel Pirineu de Girona

BLOG

Rutes culturals i del benestar pel Pirineu de Girona

Un llibre electrònic editat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona, "Un viatge sensorial II", a càrrec de la foto-periodista i escriptora de viatges Kris Ubach, us guia en un viatge diferent de coneixement del Pirineu de Girona partint des d’un punt de vista singular: la cultura i el benestar.

Un viatge Sensorial II. Rutes culturals i del benestar pel Pirineu de Girona, són el títol i el subtítol del llibre de Kris Ubach, que combina de manera equilibrada una profusió d’informació amb imatges bellíssimes dels indrets i les activitats que són consignades en aquest volum. És un llibre vivencial, és a dir, viscut en primera persona, la qual cosa és una garantia de que el que t’hi trobes, el que la Kris hi explica, és el que us trobareu. Això és, com explica ella mateixa, “olorar, tocar, sentir, assaborir i escoltar el Pirineu de Girona”. Aquest és un viatge en quatre etapes que us podeu baixar en aquest enllaç.

RCR Arquitectes05 copia

La ruta del retorn a la terra

El subtítol d’aquest itinerari és De Meranges a Olot i hi estan previstes 6 aturades –com en la majoria de rutes, tret d’una, que en té 5-, que inclouen l’acollidor Mas Vilamaroto de Meranges per hostatjar-s’hi i el multipremiat restaurant Les Cols d’Olot, regentat per la Fina Puigdevall, un referent en l’àmbit gastronòmic. Tot el llibre, però aquest itinerari en particular, que comença a l’Estany de Malniu (Cerdanya), posa l’accent en les tasques de la pròpia cura, en el retrobament amb un mateix. Una alliberadora sessió d’art-teràpia amb la Laia Bedós, amb l’objectiu d’expressar les pròpies emocions a través de la pintura i connectar amb la natura, és la primera activitat. En la mateixa línia va el bany de bosc ideat per la Marta Mateu, de la Cooperativa Selvans al bosc del Pla de la Barraca, a Planoles, així com la visita a l’artista i iogui Misha Rusch, propietària de la masia Can Perramón (Ribes de Freser), on Musch hi va voler constituir una residència d’art i ara també ofereix classes de meditació, de ioga, de psico-dansa i d’ayurveda, una disciplina holística de tradició mil·lenària a l’Índia. Finalment, un itinerari meravellós ideat per EducArt, permet a la Kris anar resseguint la petjada arquitectònica , a Olot, del prestigiós despatx d’arquitectura RCR Aranda, Pigem i Vilalta, guanyadors del Premi Pritzker. Veritables joies com la pista d’atletisme Tossols Basil i el pavelló de bany o el Parc de Pedra Tosca, un exemple d’integració amb la natura, són alguns del punts d’interès de la ruta.

Ruta Claus Cerdanya11

La ruta del silenci    

De l’Alta Garrotxa a Puigcerdà és el subtítol d’aquest itinerari, que comença a la vall d’Hortmoier amb la Beth Cobo, de Trescàlia. És el paisatge que descriu Marià Vayreda a La Punyalada. Posteriorment, aturada a la Pinya, on hi ha un dels primers allotjament rurals de Catalunya, el Mas Garganta de la Inés Puigdevall, especialitzat en retirs. El següent punt d’interès de la ruta torna a posar el focus en el benestar, ja que es tracta d’una sessió de txi-kung –una mena de meditació en moviment- que transcorre a Olot amb l’aragonesa Mónica Traviesa, músic i dissenyadora de moda, que es dedica professionalment al benestar artístic. Retorn a la Cerdanya, que cal alimentar l’intel·lecte, en aquesta ocasió amb l’activitat Claus de les esglésies, que permet conèixer veritables joies del romànic de la comarca com ara Santa Maria de l’All, , Santa Maria de Quadres o Sant Climent de Talltorta. La següent aturada és a l’hotel històric Villa Paulita, amb vistes a l’estany de Puigcerdà.

museu_sants

La ruta de les flors pirinenques

El subtítol d’aquesta ruta és De la Vall de Núria a l’Alta Garrotxa. El Mas Pineda (Montagut i Oix) i l’Hotel Rural-Spa Resguard dels Vents (Ribes de Freser) ofereixen repòs, hospitalitat, benestar i joia gastronòmica en aquest itinerari, que comença al Santuari de Núria, amb una pujada al mirador de la Creu d’en Riba i el refugi Coma de Vaca (Girona Aventura). El Jardí Botànic de Gombrèn i la iniciativa Aromes al Bosc us proveiran dels coneixements necessaris pel que fa a la flora i vegetació de la seva respectiva zona i les seves propietats medicinals, però a més aquests darrers us faran gaudir del Restaurant d’una taula, a Oix, a l’allotjament d’agroturisme Mas Pineda. La pinzellada cultural d’aquesta ruta és la visita als Museus d’Olot, des del singularíssim Museu dels Sants, a l’innovador Espai Cràter, així com un itinerari modernista que us encantarà.

Ripoll. JD Andrews 1

La ruta dels nostres avis

De Sant Joan de les Abadesses a Llívia és el subtítol de l’itinerari que clou el llibre de Kris Ubach. A Sant Joan és lloc de visita obligada el Molí Petit, que va donar servei a l’important cenobi local i que ara és un eco-museu i la seu del Centre d’Educació Ambiental Alt Ter. El Monestir de Ripoll, la portalada i el Museu Etnogràfic també són visites obligades i enriquidores. La següent aturada és al Balneari de Montagut, edifici modernista que acollí  personalitats notables de la cultura, la política i la ciència del país, que precedeix la visita a l’impressionant Santuari de Montgrony, on s’hi pot fer nit. L’endemà, canvi de comarca i visita a l’Espai Ceretània, al costat del jaciment ibèric del Castellot i a les recuperades vinyes i al celler de Llivins, a Llívia, on acaba la ruta amb una copa del seu Sauvignon Blanc i un gloriós trinxat de la Cerdanya.

Saltar al contingut