les estunes2 banyoles meteo pirineus albert de gracia arxiu imatges ptcbg les estunes2 banyoles meteo pirineus albert de gracia arxiu imatges ptcbg
BLOG

Ruta dels aiguamolls de l'estany de Banyoles

BLOG

Ruta dels aiguamolls de l’estany de Banyoles

francesc sola avatar

Tardes d’estiu i l’entorn de l’estany de Banyoles, una combinació guanyadora sempre!

Us proposem una passejada relaxada, per fer amb la tranquil·litat que requereix aquesta època, per un paratge natural protegit que llueix tot l’any. Es tracta d’un senzill recorregut de 2 quilòmetres a través dels aiguamolls de la Puda i les Estunes, que us permetrà descobrir diversos estanyols i la part més verge i mà­gica dels voltants d’un estany que a l’estiu s’omple més que mai de vida i activitats nàutiques.

les estunes3 banyoles meteo pirineus albert de gracia arxiu imatges ptcbg

45 minuts de suau recorregut a Banyoles pels aiguamolls de la Puda

Per iniciar el recorregut heu d’anar fins a tocar de l’estany, a davant del camp de futbol, on trobareu el punt de sortida d’aquest itinerari que enfila cap al passeig Magdalena Aulina. Aquest agradable camí protegit per l’ombra de grans plataners us passejarà ben a prop de les pesqueres de l’estany, i arribats a la pesquera d’en Mata el camí es desvia cap al paratge de les Cigonyes. Aquí s’hi han fet diversos treballs per afavorir la reintroducció d’aquesta espècie, i hi veureu algun niu mentre seguiu en direcció als estanyols de la Puda. En aquest punt teniu l’opció d’allargar un xic la sortida i fer una volta circular pel bosc de les Estunes, un paratge de roures i grans alzines, amb la peculiaritat d’unes grans plaques de travertí amb esvorancs i esquerdes pels quals us podeu endinsar.

les estunes1 banyoles meteo pirineus albert de gracia arxiu imatges ptcbg

Els esvorancs entre les roques de travertí

És un bosc ple de llegendes sobre les goges de l’estany, uns éssers fantàstics re­lacionats amb l’aigua. Per continuar l’itinerari heu de seguir les indicaci­ons en direcció als estanyols de la Puda.

font pudosa

Els singulars estanyols de la Puda

Aquesta és una zona molt peculiar perquè en poc espai hi trobareu fins a tres estanyols, mentre camineu per unes passeres de fusta sempre ambientades per joncs en un típic bosc de ribera. La calma d’aquest espai us anirà portant fins a la Font Pudosa, que deu el seu nom a la forta olor produïda pels gasos sulfhídrics d’aquest indret d’aigües curatives, que al segle XIX va propiciar la construcció d’un balneari, avui en dia mig desaparegut.

A partir d’aquí el camí indicat us portarà, al llarg del passeig Dalmau, fins al punt final de la ruta, vora l’estany.

Fotos: Albert de Gràcia, Arxiu d’imatges PTCBG

Saltar al contingut