Ciclistes a la via verda_G scaled Ciclistes a la via verda_G scaled
BLOG

Cicloturisme, una manera sostenible i divertida de descobrir la Costa Brava i el Pirineu

BLOG

Cicloturisme, una manera sostenible i divertida de descobrir la Costa Brava i el Pirineu

La bicicleta és un dels invents més útils i sostenibles per a la mobilitat. Tant si busqueu la serenitat de les cales amagades i els pobles costaners com l’emoció dels desafiaments muntanyosos, les dues rodes et permeten gaudir el doble.

Si voleu portar a terme una experiència inoblidable sobre dues rodes (o més), el cicloturisme combina l’amor per l’esport i el medi ambient, amb la descoberta del territori. La Costa Brava i el Pirineu de Girona, amb la seva diversitat paisatgística i cultural, es converteixen en escenaris ideals per a la millor aventura ciclista sostenible. Acompanyeu-nos en aquest viatge i descobriu les millors rutes, consells pràctics i raons per les quals el cicloturisme és l’opció perfecta per explorar aquests indrets espectaculars.

Ciclista a la ruta Pirinexus_G scaled

Sant Pau de Segúries, Ripollès. Jase Wilson. Arxiu Consorci Vies Verdes de Girona

Viure la bici

Cada 3 de juny, se celebra el Dia Mundial de la Bicicleta, una efemèride promoguda per l’ONU que reivindica la seva importància com a mitjà de transport sostenible, senzill, assequible, fiable, net i ecològic, que contribueix a la gestió ambiental i beneficia la salut. Un sistema de transport que promou el creixement econòmic, redueix les desigualtats i reforça la lluita contra el canvi climàtic, aspectes fonamentals per aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

És per això que la bicicleta és molt més que un mitjà de transport. És una filosofia de vida que promou la mobilitat sostenible, alhora que beneficia la salut i ens permet moments d’esbarjo. En aquest context, la Costa Brava i el Pirineu ofereixen un marc incomparable pels amants de la bicicleta. La seva riquesa patrimonial, cultural i natural, configura rutes com les Vies Verdes, que permeten descobrir tots els secrets del territori, o Pirinexus, amb 340 quilòmetres circulars que podeu fer en dos, quatre o sis dies, i on podreu conèixer dos territoris amb molta història: les comarques gironines i el Vallespir. Hi trobareu camins històrics com els de la Retirada, indrets que us transportaran a l’època grega i romana com les ruïnes d’Empúries, i ciutats emblemàtiques com Girona.

Familia en bicicleta a la via verda del Carrilet I_G scaled

Les Preses, La Garrotxa. Álvaro Sanz. Arxiu Consorci Vies Verdes de Girona

Maneres de pedalar

Per pedalar per les vies verdes, pistes forestals i per carreteres poc transitades com les de les Vies Verdes i Pirinexus, s’aconsella fer servir una bicicleta híbrida de grava, trekking o similar. Una ruta ideal per fer amb alforges. En cas que utilitzeu bicicletes elèctriques, teniu a disposició fins a 25 punts de càrrega (13 per carregar i 12 de càrrega i autoreparació) situats en diferents etapes.

Sigui quina sigui la vostra manera de pedalar, la bicicleta també és ideal per explorar rutes culturals i naturals com el Triangle Dalinià i els paisatges idíl·lics que proposa Trek and Ride, del Patronat de Turisme de la Costa Brava i Pirineu de Girona.  Altres iniciatives, com les d’Ebikes Area o la Burricleta, ofereixen opcions de cicloturisme relaxat i tranquil, perfectes per descobrir els encants de la regió sense presses. D’altra banda, el Centre Logístic de Bicicletes, d’Olot (a la Garrotxa), ofereix un servei integral de lloguers, trasllats i logística, tant per a petites excursions com per a grans rutes, individuals i per a grups, en un territori privilegiat.

Punt dinformacio de Bescano_G scaled

Bescanó, Gironès. Stella Rotger. Arxiu Consorci Vies Verdes de Girona

Sabíeu que…

Una creença molt estesa és que la bicicleta és un invent de Leonardo Da Vinci, per uns dibuixos trobats del geni italià. Però el cert és que el primer invent de dues rodes del que hi ha proves fefaents és la draisienne, inventada per l’alemany Karl von Drais el 1817 i exhibida a París l’any següent. La màquina de córrer (així és com la va nomenar) estava elaborada en fusta i no tenia pedals.

Des d’aleshores la bicicleta ha anat evolucionant i ha donat lloc a multitud de proves per tot el món i a una autèntica febre ciclista. Des de fa unes dècades, els equips ciclistes professionals de tot el món trien la Costa Brava i el Pirineu de Girona com a seu per als seus training camps. Ciclistes com Robert Gesink o exciclistes de la talla de Rory Sutherland, Marcel Kittel, Dan Martin o David Millar, entre molts altres viuen i entrenen a la zona i alguns d’ells fins i tot hi tenen els seus negocis.

Animeu-vos a pedalar i descobrir el millor del territori des del seient de les vostres bicicletes!

Saltar al contingut