fotografia1 c jordi renart fotografia1 c jordi renart
BLOG

Petits festivals musicals: L’alternativa

FOTÒGRAF Jordi Renart

BLOG

Petits festivals musicals: L’alternativa

Noves ubicacions, temàtiques i gèneres específics i formats alternatius, així son els festivals de petit format que es van obrint pas a les comarques gironines PETITS FESTIVALS MUSICALS: L’ALTERNATIVA

Són nombroses les iniciatives al voltant de la música que es presenten en petit format i que van prenent protagonisme en l’escena musical gironina. Han arribat per quedar-se i complementar, així, l’oferta existent de grans festivals. Aquí en presentem alguns.

Començant pel nord, ens apropem al nucli de Cadaqués, a l’Alt Empordà, per descobrir el Festival Indrets, celebrat durant els mesos d’estiu. Una iniciativa molt nova que pretén diversificar l’oferta d’espais del municipi amb propostes musicals de qualitat, sempre amb una mirada a la cultura local i la llengua. La dansa i el moviment són els protagonistes del Figueres es Mou, un festival que té lloc a la capital empordanesa la primera setmana de juliol i on companyies nacionals i internacionals inunden l’espai públic amb espectacles sorprenents i innovadors.

festival figueres es mou c monica quintana

El Baix Empordà també s’ha afegit als nous formats. La Bisbal d’Empordà acull el Festival Internacional del Terracotta Museu tots els dimecres del mes de juliol, amb una programació de bandes emergents catalanes. Amb la cobla com a base, però amb propostes trencadores i atractives, trobem el Festival Amb so de cobla durant el mes d’agost a Palamós. I igual de sorpresos ens podem quedar passejant pels carrers de Sant Feliu de Guíxols quan hi té lloc el cicle de concerts Música pels puestus, una proposta de bandes locals que l’associació ganxona Mascanada programa a indrets poc coneguts de la ciutat.

Un dels festivals que s’està consolidant és el Festival Càntut que es du a terme a Cassà de la Selva durant el mes de novembre. Amb l’objectiu de promocionar el patrimoni musical de transmissió oral acaba de rebre el premi Nacional de Cultura. Una altra proposta innovadora al Gironès, concretament a Girona, són els Concerts a cegues: lúnic que saps quan compres l’entrada és la ubicació -els banys àrabs o el claustre de la catedral, per exemple-, però l’artista que hi actuarà és totalment una sorpresa. Una altra novetat d’aquest any és el Festival Brogit que, sota el lema Música per a tothom, presenta un cicle de concerts inclusius i solidaris en diversos equipaments de la comarca per donar visibilitat i suport a la discapacitat intel·lectual.

fotografia2 c jordi renart

Des de l’any 2018, el Ripollès programa un festival similar, l’Inspira. És una festa inclusiva al voltant de la cultura, la música i les arts escèniques. En aquest cas, l’objectiu és mostrar les diversitats dalt de l’escenari, que és un recinte adaptat al Pla de la Devesa de Ripoll amb dos escenaris de concerts successius al llarg de tot un dia.

Un dels nous formats que està esdevenint un clàssic és l’(a)phònica, el Festival de la Veu de Banyoles, al Pla de l’Estany. Ja suma divuit edicions i destaca per la programació conjunta d’artistes emergents i consagrats, que es troben durant l’últim cap de setmana del mes de juny em diverses punts de la ciutat.

fotografia1 c jordi renart

La Garrotxa és una de les comarques amb més presència de nous festivals musicals. Des de la Música als Masos, que posa especial atenció a la música clàssica amb concerts en cases i masos garrotxins durant el mes de juliol, al Planestiueja’t, que combina concerts i activitats de natura per un públic familiar a les Planes d’Hostoles. Tampoc cal oblidar el Vallviva, un festival solidari organitzat a la Vall d’en Bas. Tots tenen la música com a protagonista.

Entre Llívia i Puigcerdà, a la Cerdanya, es celebra el Festival de Música de la Cerdanya durant el mes d’agost, amb propostes entorn la música clàssica simfònica, però també amb representants del gospel i el pop. No confondre amb el macrofestival Cerdanya Music Festival, ni tampoc amb el Festival de Música Antiga dels Pirineus.

Música, natura i gastronomia és com es presenta l’Isard Fest de Sant Hilari Sacalm,a la Selva, impulsat per un grup de joves del municipi i aposta pel talent emergent. La rumba, en canvi, centra el Festival de Rumba i Música catalana que organitza Lloret de Mar el mes de juny des de ja fa 6 anys amb un cartell de concerts i activitats gratuïtes per no parar quiets!

Saltar al contingut