Qualsevol ciutat catalana se sentiria privilegiada de disposar d’una entitat que té la missió de fomentar la cultura, la llengua, la història i la gastronomia pròpies.
Potser us vindria de gust aprendre a ballar sardanes. Però aprendre’n de debó, és a dir, comptant, repartint i interpretant. O que els menuts de casa comencin a ballar-ne, o conèixer altres danses d’arreu dels Països Catalans. O potser també ho voleu fer en família! I aprendre cançons, jocs de falda, tocar i conèixer instruments? Creieu que és possible trobar un lloc on, a més de tot això, pugueu gaudir d’una oferta gastronòmica de primer nivell bastida única i exclusivament amb productes de la nostra terra? Doncs aquest lloc existeix, s’anomena El Foment i es situa en ple Barri Vell de Girona.
El Foment és una iniciativa privada amb vocació de servei públic, que advoca per ser punt de trobada de la ciutadania i que té com a objectiu la promoció i divulgació de la cultura, la llengua, la història i la gastronomia del país, a través d’una completa programació de classes, cursos, tallers i activitats de tota mena i durant tot l’any, que es desenvolupen a la seves instal·lacions: l’Escola, el Centre, la Taverna i la Fonda.
Un grup d'adults del curs de sardanes. Foto: El Foment.
L’oferta educativa de L’Escola té com a pilars la dansa, la glosa i la cançó i està dividida en quatre categories. L’oferta té en compte la mainada (4-12 anys), els joves, els adults i les famílies i a la programació de cursos regulars s’hi afegeix la possibilitat d’inscriure’s a cursos intensius i de cap de setmana. La mainada de 4 a 6 anys aprèn dansa i cançó catalanes d’una manera lúdica, treballant la veu i el cos a partir del joc tradicional, vinculat amb l’arrel musical, lingüística i gestual de la nostra cultura. Del 6 al 9 anys i del 9 als 12, el treball dels cursos es centra en les danses catalanes tradicionals. Si sou adults, podreu triar entre els cursos de sardanes, de ball de bastons i de balls i danses de grup i parella del repertori popular i tradicional català. Però també tindreu la possibilitat de dominar una mica més la nostra llengua, de manera lúdica, si us apunteu al curs d’iniciació a la glosa, al cant improvisat. Us avisem que crea addicció. Si això de la dansa us agafa una mica rovellats, no patiu, també podeu fer un curs de gest conscient de preparació a la dansa, que us activarà els reflexos innats i la coordinació instintiva necessaris per recuperar la consciència corporal. L’oferta per a famílies també és molt interessant, permet estrènyer vincles afectius a través del cant, els jocs de falda, les danses i els instruments o les sonoritats propis de la nostra tradició.
Una taula a la terrassa de La Taverna d'El Foment. Foto: El Foment
La branca gastronòmica d’El Foment s’expressa, de manera magnífica, en aquests dos espais. Tots dos són projectes culinaris en els quals es treballa amb productes de la terra de gran qualitat que subministren proveïdors locals que es decanten invariablement per l’etiquetatge en català. Tots dos projectes tenen entre els seus objectius el de donar visibilitat a aquests col·laboradors gastronòmics conscienciats amb la llengua, el país i amb processos sostenibles. L’ambició és esdevenir establiments de referència degut a la procedència del producte, l’experiència del client i difondre una cultura culinària plenament arrelada al país. La Taverna mira de ser un espai de trobada informal, familiar, on tastar cassoletes típiques catalanes, assortiments de formatges i embotits del país i cerveses artesanes, on fer el vermut i relaxar-se a la seva terrassa. Pel que fa a aquesta darrera, us aconsellem passar-hi les nits d’estiu, primavera o quan fa bo, perquè és una delícia i, si teniu sort, potser coincidiu amb un concert, un recital de poesia o alguna altra activitat. Consulteu l’agenda. La Fonda, per la seva banda, té una tipologia que coincideix amb la de restaurant, per entaular-se i gaudir de plats propis de la cuina catalana, des de una cassola de pollastre rostit de l’Empordà, passant per un cruet de peix típic dels pescador valencians o, una crema d’ametlles típica del Baix Camp. La carta de La Fonda és prou completa i el local és ample i lluminós, de manera que l’experiència és totalment satisfactòria.
Una vista parcial de La Fonda d'El Foment. Foto: El Foment.
És, juntament amb La Fonda, la part més nova d’El Foment. El Centre és un edifici equipat amb aules, sales d’actes, estudi radiofònic, sales polivalents i sales d’exposició que tot just està a l’inici de la seva singladura i que està previst que sigui una més de les peces del projecte, en aquest cas la que tindrà un caràcter més marcadament cultural i de divulgació. El Centre comparteix amb L’Escola, La Fonda i La Taverna una programació de concerts en viu i altres actes com presentacions literàries o conferències i taules rodones sobre diverses temàtiques. La programació musical d’El Foment l’ha fet mereixedor d’una nominació als Premis ARC 2023 a la millor programació d’espai musical. Paga la pena conèixer de prop aquest projecte, que serà cabdal de ben segur pel que fa a la dinamització de la vida cultural de la ciutat, sense renunciar a la seva projecció nacional. El Foment, situat al cor del Barri Vell, al carrer Mercaders, anuncia amb antelació la seva programació, que inclou tots els espais del complex i en un trimestre pot arribar a organitzar fins a una cinquantena d’actes de tota mena: concerts, cicles de xerrades, cafès literaris, contacontes, monòlegs, tastos o tallers. Entre aquests actes destaquen els dijous el cicle La Fonda Sona, dedicat a la cançó de taverna i la glosa o el concurs de monòlegs d’humor en català No és conya! Estigueu al cas de tot el que es cou a El Foment en aquest enllaç.