Santa Cristina dAro. Anna Pla Narbona. Arxiu Imatges PTCBG scaled Santa Cristina dAro. Anna Pla Narbona. Arxiu Imatges PTCBG scaled
BLOG

La Costa Brava des del mar

FOTÒGRAF Anna Pla Narbona

BLOG

La Costa Brava des del mar

Els ports esportius i turístics de la Costa Brava són el punt de partida ideal per descobrir penya-segats, coves, cales amagades i una biodiversitat única que combinada amb la riquesa cultural, gastronòmica i vinícola de la zona, permeten viure el doble l’experiència de navegar.

La Costa Brava, amb el seu litoral de 220 quilòmetres -des del cap Falcó, a Portbou fins a la roca de Sa Palomera, a Blanes– ofereix un panorama variat i majestuós amb un paisatge dibuixat per la tramuntana i el garbí, vents característics de la zona, que no només afavoreixen la navegació a vela i la pràctica d’activitats i esports aquàtics, sinó que també propicien un caràcter i un sabor molt singular als vins de la DO Empordà, reconeguts internacionalment. Per gaudir de la plenitud del vent, de les onades o de la fauna i la flora dels seus espectaculars i profunds fons marins, els 18 ports esportius de la Costa Brava en són el millor punt de partida.

El Port de la Selva. Santi Bosch. Arxiu Imatges PTCBG scaled

El Port de la Selva. Santi Bosch. Arxiu Imatges PTCBG

El nord salvatge

El port de Portbou, ubicat just a la frontera amb França, té un calat màxim de vuit metres i permet embarcacions de fins a vint metres d’eslora. El port, protegit de la tramuntana, respira un ambient familiar i tranquil i és a prop de tots els serveis necessaris. De manera similar, el Club Nàutic Sant Miquel de Colera, amb capacitat per a embarcacions més petites (fins a quinze metres) es troba a prop del centre de la població per a un fàcil aprovisionament.

D’altra banda, l’històric port esportiu de Llançà, gestionat pel Club Nàutic Llançà, disposa d’instal·lacions modernes i d’una gran oferta d’activitats nàutiques. Integrat al nucli del municipi, la seva bona connexió ferroviària amb Figueres i el triangle dalinià, el converteix en un important punt d’interès cultural. De la mateixa manera, el Club Nàutic Port de la Selva, situat en aquest pintoresc poble de tradició marinera, gaudeix d’excel·lents instal·lacions i ofereix una àmplia gamma d’activitats aquàtiques, culturals i gastronòmiques de gran atractiu turístic.

Club Nautic lEscala. Manel Arpa Aerial Films. Arxiu dImatges PTCBG scaled

Club Nàutic l'Escala. Manel Arpa, Aerial Films. Arxiu d'Imatges PTCBG

El Port de Roses, un dels principals ports de pesca de Catalunya i amb una marina esportiva moderna per a embarcacions de fins a 45 metres d’eslora i sis de calat, proporciona refugi del vent i un ric catàleg de serveis nàutics i d’oci, amb cales i platges com Montjoi o Jòncols que permeten amarrar de forma segura i còmoda en els seus camps de boies. A prop, la Marina Empuriabrava, dins de la badia de Roses i amb 23 km de canals navegables, és un centre turístic destacat, perfecte per a l’exploració de les cales veïnes de Cadaqués o, més cap al sud, la reserva marina de les Illes Medes, referent mundial de submarinisme.

Finalment, el Club Nàutic Sant Pere Pescador, situat a l’entorn del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, punt de partida ideal per a sortides en caiac pel riu; i el Club Nàutic l’Escala, amb un accés privilegiat al Parc Natural del Montgrí i a les ruïnes d’Empúries. Tot dos ports, amb una àmplia oferta d’activitats nàutiques, representen no només punts de refugi del vent, sinó també portes obertes cap a la rica història, cultura i biodiversitat de la Costa Brava.

Aiguablava. Arxiu Imatges PTCBG scaled

Aiguablava. Arxiu Imatges PTCBG

Les petites cales del centre

Navegant cap al sud, el Club Nàutic Estartit situat just davant de les majestuoses  Illes Medes, ofereix 650 amarradors i una gran varietat d’activitats nàutiques: vela, snorkel, motonàutica, caiac, busseig, pàdel-surf, etc. Aquest port és un refugi ideal per a la navegació durant tot l’any gràcies a les seves renovades instal·lacions i serveis de qualitat. Un paradís submarí i una de les millors reserves naturals de la Mediterrània.

Des de L’Estartit resulta molt fàcil arribar-se a pobles de pescadors amb gran encant, com ho són Begur, Llafranc o Tamariu, per mencionar-ne només alguns. I fins i tot desplaçar-se a pobles medievals més cap a l’interior, però molt propers.

D’altra banda, el Club Nàutic Aiguablava i el Club Nàutic Llafranc són ports més petits i pintorescs, destinats a embarcacions de menor calat. Aiguablava, amb una profunditat màxima d’1,5 metres, i amb accessos vigilats per afloraments rocosos, ofereix un entorn ideal per a activitats subaquàtiques i vela lleugera. El Club Nàutic Llafranc, ubicat sota el far del cap de Sant Sebastià, gaudeix de protecció contra la tramuntana i proporciona un ambient tranquil dins d’una cala familiar, ideal per a la vela lleugera i el busseig.

Palamos. Manel Arpa Aerial Films. Arxiu Imatges PTCBG scaled

Palamós. Manel Arpa, Aerial Films. Arxiu Imatges PTCBG

Val molt la pena el recorregut de Llafranc cap a Palamós, on trobarem els propers ports i un arxipèlag format per quatre illes i dotze esculls que, per la seva silueta, donen nom a les illes Formigues. Es troben administrativament a cavall de Calella de Palafrugell i Palamós i es caracteritzen pel conjunt de coves submarines del seu fons i per la presència de nombrosa fauna marina.

Així, arribarem a la Marina Palamós i al Club Nàutic Costa Brava – Vela Palamós, situats en aquest municipi marítim de tradició pesquera. Aquests ports ofereixen una extensa carta de serveis per a embarcacions de tot tipus, amb regates i activitats durant tot l’any. I és que amarrar a Palamós és tota una experiència. Més enllà dels ports i de les platges, aglutina una extensa riquesa cultural, amb monuments megalítics i el seu jaciment ibèric o la vila vella, a més de la riquesa del seu paisatge, que pots observar mentre fas via per camins de ronda, o travessant les muntanyes de les Gavarres, amb unes vistes espectaculars del mar des de l’alçada.

Sant Feliu de Guixols. David Aparicio. Arxiu Imatges PTCBG scaled

Sant Feliu de Guíxols. David Aparicio. Arxiu Imatges PTCBG

Un sud de contrastos

Al sud de la Costa Brava, des de Platja d’Aro fins a Blanes, entre extenses platges de sorra i petites cales amagades i sovint accessibles només per mar, hi destaca el Club Nàutic Port d’Aro, que proporciona refugi del garbí i ofereix una àmplia gamma de serveis, incloent una zona tècnica completa, escola de vela, restauració i un espai d’oci proper.

Per altra banda, a Sant Feliu de Guíxols, al costat de la zona pesquera i la llotja, el Nàutic Vell és un amable i protegit racó a l’extrem de la platja on varen les petites embarcacions de pesca. En aquesta mateixa població, el Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols ofereix varietat d’opcions d’amarratge, amb instal·lacions especials per a super iots i un pantalà que pot acollir embarcacions fins a 80 metres d’eslora. El club destaca pel seu personal i situació excel·lent, amb fàcil accés a atraccions locals com el mercat de fruita i verdura, els museus i una àmplia oferta gastronòmica.

Blanes. Fundacio Carl Faust. Arxiu Imatges PTCBG scaled

Blanes. Fundació Carl Faust. Arxiu Imatges PTCBG

D’altra banda, el petit i acollidor Club Nàutic Cala Canyelles ofereix bona protecció dels vents de garbí i de tramuntana. Amb un calat màxim de tres metres i eslora màxima de vuit metres, està envoltat de vegetació i alts penya-segats i s’hi poden realitzar múltiples activitats aquàtiques com el paddle SUP, caiacs amb monitor o esquí aquàtic, entre altres.

Per acabar, el Club de Vela Blanes, punt d’inici i final de la Costa Brava, un club que vol destacar pel seu respecte al medi ambient, amb més de 300 amarradors i amb un calat màxim de vuit metres a la bocana i de sis a l’interior, que admet vaixells de fins a 24 metres d’eslora. I que disposa d’una oferta completa: des d’un modern Fitness & Spa fins a una àmplia gamma d’activitats nàutico-esportives. Aprofiteu per visitar el Jardí Botànic Marimurtra, un balcó al mar de bellesa i natura.

En aquest sentit cal recordar que una bona conducta al mar, amb un fondeig responsable, el respecte a les altres embarcacions i als banyistes, així com una correcta gestió dels residus i l’ús conscient dels recursos, ens permetran preservar la Costa Brava i la seva bellesa natural.

Saltar al contingut