torroella de montgri2 c anna pla narbona torroella de montgri2 c anna pla narbona
BLOG

Tramats: Devoció per la cistelleria

FOTÒGRAF Anna Pla Narbona

BLOG

Tramats: Devoció per la cistelleria

emma aixala avatar

El taller de cistelleria i tramats vegetals ubicat al Parc Natural del Montgrí és a punt de celebrar el seu vintè aniversari

A Tramats diuen que estimen els vímets, els joncs, el càrritx, les canyes, el bambú, l’olivera, la balca, i no és d’estranyar, perquè són les fibres naturals que cada dia passen per les seves mans des del 2004. Va ser aquell any quan en Josep Mercader va deixar la feina de podador professional d’arbres fruiters per dedicar-se a la cistelleria artesana. El canvi no va ser gens impostat, més aviat fruit de la naturalitat perquè ell és fill de pagesos i sempre recorda al seu pare buscant coves i cistells per presentar les fruites, verdures i hortalisses als mercats on les venien. Un dia, en Josep va fer un cistell per usar-lo a la parada, un altre dia dos més, l’endemà mitja dotzena i així anar fent. Aquells cabassos van acabar rebent tot el protagonisme i van encaminar tant el seu futur com el de la seva dona, la Marga, que va afegir-se a l’aventura.

torroella de montgri5 c anna pla narbona scaled

El dia a dia de Tramats és un repte darrera l’altre: restauren cadires de balca i reixeta,  fan cistelleria tradicional, làmpades, panells de vímet i canya, cordats, tanques de canyes, peces per encàrrec… Explica en Josep que els particulars són els principals clients de la cistelleria tradicional i que els més interessats en la seva vessant més artística són arquitectes, interioristes i empreses, especialment del sector de la hoteleria i la restauració. “Els clients venen amb idees però els hem d’ajudar a fer-les realitat i a aportar solucions a cada petició”, diu, “per això la nostra feina té un punt de creació i innovació molt  important, sempre estem pensant”. Sigui com sigui, de les mans d’aquests artesans i artistes en surten formes i volums preciosos que desperten mil i una emocions.

torroella de montgri4 c anna pla narbona scaled

D’inspiració no els en falta, només cal dir que el seu taller es troba al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, un escenari natural molt variat i divers. “En relativament poc espai tenim el mar, tenim els aiguamolls i tenim muntanya eixuta i això ens permet barrejar tècniques i materials”. Aquest tresor natural és generós amb ells i els lliura algunes de les fibres que necessiten. “Algunes, com els joncs, les trobem de manera espontània, d’altres les cultivem expressament, també aprofitem les branques d’olivera dels camps de casa i n’hi ha algunes que les comprem a fora”. Totes entren al taller a l’estació de l’any que els toca per rebre el tractament d’assecat que demana. “Nosaltres encara mirem la lluna”, diu que com sí res, “perquè les canyes siguin òptimes les recollim amb lluna baixa perquè és quan la sava flueix menys”.

torroella de montgri3 c anna pla narbona

De tant en tant reserven temps per a la divulgació i si grups o entitats ho organitzen se sumen a les sortides pel parc, on hi ha escampades algunes instal·lacions seves, i a conduir cursos i tallers on ensenyen a fer, per exemple, unes nanses de pesca tradicional. Aquesta peculiar peça usada pels antics pescadors la reprodueixen a la perfecció gràcies a les moltes hores que s’han passat observant, “és que per fer bé les nanses has d’entendre la seva feina, has de veure com es mouen”, justifica.

torroella de montgri c anna pla narbona

A punt de celebrar el seu vintè aniversari, Tramats és una empresa respectada i valorada que recull els fruits de tots aquests anys d’aprenentatge, creació,  dedicació i esforç. “I de rigor”, afegeix Josep Mercader, “perquè hi ha un rigor, eh?, tenint cura que tots els acabats d’una peça estiguin perfectes, per exemple”. És buscant aquesta excel·lència i convertint el que abans era un simple suport en un element digne d’admiració, com Tramats ha contribuït a actualitzar l’ofici de la cistelleria artesana i elevar-lo al lloc que es mereix.

torroella de montgri2 c anna pla narbona

Altres entrades del Blog - parc natural del montgrí, les illes medes i el baix ter

Saltar al contingut