Portada Alfoli de la Sal. LEscala. Rafa Perez. Arxiu imatges PTCBG Portada Alfoli de la Sal. LEscala. Rafa Perez. Arxiu imatges PTCBG
BLOG

Descobreix els secrets del passat: una immersió en el turisme industrial i els antics oficis

FOTÒGRAF Rafa Pérez

BLOG

Descobreix els secrets del passat: una immersió en el turisme industrial i els antics oficis

Si et fascina la història i t'atreuen les tradicions, prepara't per descobrir com els antics oficis han modelat la Costa Brava i Pirineu de Girona a través d’una ruta per espais únics.

Més enllà de les platges cristal·lines de la Costa Brava i els paisatges muntanyosos del Pirineu de Girona que tallen la respiració, la demarcació de Girona amaga un tresor ocult que espera ser descobert: el ric patrimoni del turisme industrial i els antics oficis que han donat forma a la cultura i les tradicions d’aquesta terra. Continua llegint si vols tocar amb les teves pròpies mans tradicions que continuen vives. Des de conèixer mines històriques fins a experimentar tallers on podràs provar tècniques artesanals mil·lenàries, cada experiència t’apropa més a entendre el llegat dels nostres avantpassats.

Una història forjada amb ferro

Aquest viatge en el temps comença a la Farga Palau a Ripoll, situada dins el recinte del museu etnogràfic, on podràs veure de primera mà com es transformava el ferro en eines i objectes quotidians. Reconeguda com a lloc d’interès metal·lúrgic mundial per l’American Society for Metals, et transportarà a una era on el treball manual era bàsic per a la supervivència.

2 Farga Palau.Ripoll. Consorci i Desenvolupament Ripolles. Arxiu ima

Farga Palau-Ripoll. Consorci i Desenvolupament Ripollés. Arxiu imatges PTCBG

I tan bàsic com el metall però amb una consistència molt diferent, en aquella època també es treballava amb farina. I on millor per parlar-ne que l’Ecomuseu Farinera. Aquest espai t’obrirà les portes a un món on el blat es convertia en farina, i aquesta, en el pa que suposava un aliment bàsic per les persones. Podràs fer una immersió en la màgia d’aquest procés, impulsat per l’energia de l’aigua i les antigues turbines Francis, gràcies a les maquetes i màquines de què disposa la Farinera. Un indret que t’ofereix una visió única de la dinamització de la vida social, econòmica i cultural de la comarca de l’Alt Empordà.

1 Ecomuseu Farinera.Castello dEmpuries. Kris Ubach. Arxiu imatges

Ecomuseu Farinera. Castelló d'Empúries. Kris Ubach. Arxiu imatges PTCBG

No menys fascinant és l’Alfolí de la Sal, on la producció de sal, essencial per a la conservació del peix, revela les tècniques ancestrals que van permetre a les comunitats costaneres prosperar al llarg del temps. Les visites a l’edifici històric de l’Alfolí de la Sal et permetran conèixer de prop el procés de producció, transformació i comercialització d’un condiment tan essencial avui dia. De fet, aquest saboritzant et portarà fins al següent punt d’aquest viatge a través dels sabors i oficis: el Museu de l’Anxova i la Sal. Ubicat a l’antic escorxador de l’Escala, en aquest espai podràs entendre com es transformava el producte fresc del mar en un aliment durador. Un consell: no et perdis les rutes culturals que ofereixen per conèixer millor l’entorn natural i històric de l’Escala. Un mix guanyador entre coneixement i visita a un entorn privilegiat.

Museu de lAnxova LEscala. Rafa Perez. Arxiu imatges PTCBG

Museu de l'Anxova, L'Escala. Rafa Pérez. Arxiu imatges PTCBG

Tocant la història: experiències singulars

Seguint aquesta ruta a través de la història, et proposem fer parada a Olot, on el Museu dels Sants t’espera per a una experiència immersiva en l’art de la imatgeria religiosa. Aquí, no només observaràs sinó que també podràs tocar les peces, connectant d’una manera molt més íntima amb aquest ofici artesanal. La dedicació a la cultura popular et farà apreciar amb més profunditat la riquesa de la tradició local.

4 Museu dels Sants dOlot. Maria Geli Pilar Planaguma. Arxiu imatg

Museu dels Sants d'Olot. Maria Geli - Pilar Planagumà. Arxiu imatges PTCB

I per posar punt final a aquest recorregut, no pots deixar de passar per Banyoles, on els sastres paperers et revelaran els secrets millor guardats de la fabricació de paper. Malgrat la seva simplicitat aparent, la fabricació de paper ha estat un art fonamental en el desenvolupament de la nostra societat. La transformació de la pasta de paper en fulls ens recorda com la informació i el coneixement han viatjat a través del temps.

5 Sastres paperers. M. Arxiu imatges PTCBG

Sastres paperers. M. Cagigós. Arxiu imatges PTCBG

Una connexió profunda amb el passat

Aquesta ruta pels antics oficis i el turisme industrial no és només un viatge a través del temps; és una oportunitat per a connectar amb les arrels de la Costa Brava i el Pirineu de Girona. Al final del dia, quan el sol es pongui sobre els paisatges que has explorat, sentiràs una profunda connexió amb aquells que, amb les seves mans i la seva enginy, van teixir la història d’aquesta terra.

Saltar al contingut