1U2A8036 1U2A8036
BLOG

5 festivals gironins singulars

BLOG

5 festivals gironins singulars

A banda dels clàssics d'estiu, a les comarques de Girona gaudim de petits festivals singulars per temàtica, criteri artístic o dispersió geogràfica que paga la pena conèixer. Us els presentem!

Ho hem sentit moltes vegades i ho sabem que a les comarques de Girona -molt especialment al llarg de la Costa Brava- som uns privilegiats pel que fa al nombre i la qualitat de festivals d’arts escèniques i música. Però en aquest post volem anar una mica més enllà dels big four -Peralada, Cap Roig, Porta Ferrada i Torroella- de ple estiu. Us volem presentar 5 festivals més modestos, però igualment interessants i que no són tots de música, que creiem que heu de conèixer. Alguns d’ells es celebren a l’estiu, però no pas tots, perquè també n’hi ha a la primavera. Hi ha varietat. Comencem!

6411e1ef82b610d1cc759179_img video1

Un instant d'una actuació dels Ringmasters.

Girona a Cappella

Es tracta d’un festival magnífic per diversos motius. Va néixer com el perfecte complement d’un dels esdeveniments més importants que es celebren durant l’any a la capital, la mostra Girona, Temps de flors, però a aquestes alçades ja ha aconseguit tenir una entitat pròpia i un públic molt fidel. El Girona a Cappella és un cicle de música vocal que enguany compta amb 11 concerts programats, dels quals la majoria són gratuïts -8 d’11- i en que els caps de cartell són la formació sueca Ringmasters, campions del món de barbershop l’any 2012. El Girona a Cappella és d’aquells esdeveniments democratitzadors de la cultura, amb una vocació profundament popular, com ho demostra el fet que només 3 concerts siguin de pagament i que aquests es celebrin en diversos escenaris de la ciutat, com ara l’Auditori, la plaça de la Independència, la Casa de Cultura i el monestir de Sant Daniel. A més dels Ringmasters, a Girona hi actuaran, del 15 al 21 de maig, Rock4, el Cor Geriona, els Mezzotono, la formació Aba Taano, els Live Choir, la Capella Polifònica de Girona, els grups Música Nua i Fructus Temporis, el Black Music Choir i la vetllada Raps al Banc.

fimag

El protagonista del cartell de la FIMAG d'enguany. Imatge: Festival Internacional de Màgia.

Festival Internacional de Màgia de Torroella de Montgrí

Parlant de festivals singulars, heus ací un de ben particular, el Festival Internacional de Màgia de Torroella de Montgrí que enguany arriba a la seva 11a edició i que es celebra tradicionalment el primer cap de setmana del mes de juny, en el cas d’aquest any, del dia 2 al dia 4. És un altre exemple de cicle en el que tots els espectacles i tallers, menys 4 -Jeff Toussaint, Gala Internacional (2 sessions) i Jandro-, van des de l’entrada gratuïta a l’entrada a 4€, de manera que és molt accessible per a tothom. Passejar per Torroella durant l’època del festival és anar de sorpresa en sorpresa, literalment, ja que s’hi faran fins a 70 sessions a càrrec de 24 mags, provinents de Catalunya, Rússia, França, Corea del Sud i Suècia, en 11 espais diferents. La programació està dividida en tres àmbits diferents: la Gran Màgia, la Màgia Singular i la Màgia Popular, en funció del tipus i dimensió dels espectacles. La Gran Màgia fa referència als espectacles de gran format, els 4 que es podran veure a l’Espai Ter. La Màgia Singular és la màgia de prop, per a aforaments molt acotats que té la particularitat que combina l’espectacle amb el patrimoni, ja que les sessions es celebren en indrets de la vila carregats d’història com ara el Palau Solterra, la Casa Galibern o el Cine Petit. Finalment, la Màgia Popular és l’àmbit de la màgia al carrer, que de fet és la part majoritària de l’ADN de la mostra. Espectacles per a tota la família, de tots els formats i tallers específics formen part d’aquest àmbit més popular del festival.

itacasantjoanavistadocell

Un concert de l'Ítaca a l'Estartit, a la revetlla de Sant Joan, a vista d'ocell. Imatge: Ítaca. Cultura i Acció.

Ítaca. Cultura i Acció a l’Empordà

Albert Pla, Delafé y Las Flores Azules, The Gramophone Allstars Big Band, Renaldo & Clara, Fetus, Vetusta Morla, La M.O.D.A., Alizzz, Iseo & Dodosound, Els Catarres, Lildami, Julieta, Triquell, Serial Killerz, CARMEN 113, Boom Boom Fighters & Cookah P. i l’experiència Flock Drone Art és el majestuós cartell de l’onzena edició de l’Ítaca. Cultura i Acció a l’Empordà, un festival que es celebra durant part de la primavera i part de l’estiu -habitualment entre abril i juliol-, que té com a particularitat la seva dispersió geogràfica i el seu compromís amb el territori on es celebra, en aquest cas l’Empordà. L’Estartit, Palafrugell, l’Escala, Gualta, la Pera i Corçà acolliran els 17 concerts amb que compta enguany l’Ítaca. Alguns dels indrets on es celebraran aquests concerts encara no n’havien acollit mai, com ara el Far de Sant Sebastià de Llafranc (Palafrugell) o la platja de Riells (l’Escala). Aquest festival s’atribueix, amb raó, determinades característiques com ara la sostenibilitat, l’accessibilitat i el feminisme, que no són parlar per parlar, sinó que es tradueix en accions concretes com ara oferir aigua potable de franc als assistents al festival i l’abolició de la venda d’ampolles d’aigua de plàstic, l’articulació d’un servei d’autobusos i transport públic, l’establiment d’un punt mixt a càrrec del Projecte Lilith i l’habilitació d’espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda. Tots els concerts són de primera, però hi ha dos vetllades marcades en vermell al calendari: la revetlla i la diada de Sant Joan, el 23 i 24 de juny, amb sengles concerts multitudinaris a la Platja de l’Estartit.

Xiula web slide portada 03 scaled 1

Una imatge promocional dels Xiula.

Planestiueja’t de les Planes d’Hostoles

Els dissabtes de juliol teniu cita obligada amb el Planestiueja’t, de les Planes d’Hostoles. El festival d’estiu de la Garrotxa torna enguany amb vells coneguts al cartell, repetint un format que l’any passat ja va funcionar, amb una desena d’artistes repartits en cinc caps de setmana. El primer espectacle es titula Desconcerta’t i el protagonitzaran els Di-Versiones i Hotel Cochambre el divendres 30 de juny. També aterrarà a les Planes la Beth Rodergas, amb la seva gira de 20 anys de trajectòria (8 de juliol), però una de les jornades més esperades és la Festa Familiar, programada pel 15 de juliol, amb inflables, tirolina i moltes activitats més al llarg de tot el dia, a banda de grans actuacions com les de La Clika, Rikus i Xiula. En el seu desè aniversari, Xiula presenta Hits, un passeig pels èxits més celebrats del grup, Rikus Animació Familiar oferirà un espectacle de gran format carregat d’energia positiva, un concert familiar on no podreu parar de ballar a ritme de pop, rock, reggae o ska i La Clika presentarà un concert bastit amb les cançons de la cantata La Clika, que cada any es treballa a més de 400 escoles de Catalunya, en aquesta ocasió cantades i ballades per 5 joves cantants acompanyats d’una banda sensacional. Al Planestiueja’t també hi cap un homenatge a Abba amb el grup de tribut Abba The New Experience i Los Diablos, mentre que clourà el festival el cantautor Marc Parrot (29 de juliol).

 

Festival de la Veu de Banyoles 02. HaroldAbellan 1

Un instant d'un dels concerts de l'(a)phònica de Banyoles. Imatge: (a)phònica.

(a)phònica de Banyoles

A principi d’estiu, una de les cites obligades és l’(a)phònica de Banyoles, un festival sensacional, d’una qualitat extraordinària, que es celebra des del 2004 i arriba per tant a la seva 19a edició. Per aquest festival dedicat a la veu que es celebra habitualment cap a finals de juny, hi han passat figures de talla nacional i internacional, com ara Sisa, Paco Ibáñez, Jorge Drexler, Roger Mas, Toti Soler, Miguel Poveda, Refree, Jay-Jay Johanson, Raimon, Anna Roig, Martirio, Sílvia Pérez Cruz, Quimi Portet, Manel, Salvador Sobral, Mayte Martín, Albert Pla o Manu Chao. Enguany, el festival banyolí encara no ha fet públic el seu cartell, però sí que ha avançat que hi presentarà el seu nou espectacle l’artista asturià Rodrigo Cuevas, en la que serà la seva segona presència després de la seva celebrada participació en el festival l’any 2021. L'(a)phònica també ha anunciat l’actuació d’un dels grups més sorprenents del panorama musical al nostre país, La Ludwig Band. A banda dels concerts, el festival banyolí també programa tallers, exposicions i tota mena d’activitats paral·leles, que fan de la capital del Pla de l’Estany una vila dedicada gairebé exclusivament a la música vocal al llarg de 4 dies.

Saltar al contingut