Calidesa més enllà del plat
El menjar no és la única raó que ens pot fer entrar i sortir d’un restaurant amb un somriure. Els detalls són de vital importància i, una llar de foc, en ple hivern, és un element clau de confort i calidesa. Tant en aquells indrets més tradicionals com en altres de recent obertura, degustar els aliments prop d’una xemeneia es converteix en tota una experiència.
A tocar del mar, el Mesón del Conde n’és un d’ells. Situat a l’Alt Empordà, aquest restaurant ofereix menjar casolà amb productes de qualitat i acabats de collir. Calçots del camp a la brasa, per exemple. A la capital, Figueres, hi trobem Can Jeroni i el seu menjador presidit per una gran llar de foc on es serveixen plats tradicionals de cuina catalana. El mateix que a Sa Poma, a Espinavessa, però amb un toc de cuina mallorquina.
Baixant seguint la línia de la costa arribem a Palamós on podem gaudir de la tranquilitat i el caliu de la xemeneia del Winet Nömada. L’escenari perfecte per una tarda d’hivern amb un pastís artesà a la taula. També a l’interior del Baix Empordà és freqüent trobar-ne. L’Ibèric, a Ullastret, n’és un exemple. A l’hivern, la carn cuita a la brasa, situada en una de les sales, complementarà l’oferta habitual de cuina de mercat empordanesa de cassola i de peix fresc.
A les comarques fredes com la Cerdanya, abunden els restaurants amb llar de foc. A El Paller de Queixans, a Queixans, per exemple. Cuina de muntanya, però amb tocs innovadors, barrejant garoines i trinxat a la mateixa carta. On serveixen plats de cuina ceretana és a La Borda del Ceretà, a Puigcerdà. Productes de temporada i tapes d’autor al voltant del foc.
La cuina catalana cuinada a la brasa és una de les més presents a la Garrotxa. Tant a Can Font a la Vall d’en Bas, com al restaurant Montserrat, a Beuda, trobem menjadors organitzats al voltant de la llar de foc en antigues masies catalanes, amb sales per grups. La cuina volcànica de La Bota, a Olot, amb la seva parrilla com a element central, ofereix carn de primera qualitat cuinada davant els nostres ulls.
Unes torrades acabades de fer a Can Jeroni, a Beget, és un exemple del que la gastronomia hivernal ofereix a la comarca del Ripollès. Caldrà reservar per poder menjar vora el foc, a diferència de El Grèvol, a Llanars, on les pizzes, hamburgueses i els entrepans son servits al voltant de la llar de foc oberta que hi ha. El magret d’ànec a la pedra de sal fumejant complementarà el caliu del foc a El Trill de Planoles o l’elaborada cuina tradicional d’alta muntanya que es serveix a Can Jepet, a Setcases, des de fa més de cinquanta anys.
Si volem experimentar el que era viure en una masia tradicional catalana amb les seves estones vora el foc a terra, podem anar a Cal Ganso, a Sant Martí de Llémena. Aquest restaurant del Gironès ofereix menjar de proximitat en plena natura. Un ambient semblant el trobem a l’Escon, a Llambilles, amb la brasa presidint l’espai o Cal Bosquetà, a Quart, on no només la carn es fa a la brasa, sinó també el peix vingut directe de la llotja. Cuina casolana en un entorn privilegiat de les Gavarres.
Tant si a fora ha nevat com si no, a Can Merla, a Santa Coloma de Farners, el foc sempre està encès. I és que aquest restaurant de la Selva és especialista en carn a la brasa, cuita en una gran llar de foc de llenya que li dóna un toc característic. Per grups grans, Els Cortals, a Sant Hilari Sacalm és una bona opció. Un bon esmorzar de forquilla per recuperar-nos del fred de les Guilleries.
Per últim, farem parada al Pla de l’Estany. A Can Mià, a Palol de Revardit, podrem degustar una típica cuina catalana: cargols a la llauna, embotits i diversos tipus d’aviram criats a l’exterior del restaurant. L’ànec també és un dels plats estrella de La Barretina, a Orfes, igual que el seu famós pastís de ceba. Un restaurant ple de sorpreses, des d’un claustre a una bodega i, fins i tot, una llar de foc.