Captura Isaac al Museu de la Pesca_Diego Espada Captura Isaac al Museu de la Pesca_Diego Espada
BLOG

Recursos que trenquen barreres als museus gironins

FOTÒGRAF Imatge de Diego Espada.

BLOG

Recursos que trenquen barreres als museus gironins

Els museus ens expliquen qui som i d’on venim, i fins i tot ens poden ajudar a entendre cap a on anem. Són espais que recullen la nostra memòria col·lectiva i que ens defineixen. Espais on tothom, sigui quina sigui la seva condició o capacitat, és benvingut.

Podeu descobrir els museus gironins a la Xarxa Territorial de Museus de les comarques de Girona. L’organisme ha desenvolupat MUSA, una eina de diagnosi que identifica barreres. L’app també és una guia amb pautes i recomanacions per millorar l’accessibilitat física, sensorial i cognitiva dels equipaments.

I per animar-vos a redescobrir la riquesa patrimonial de la Costa Brava i el Pirineu de Girona, avui us destaquem tres museus de les comarques gironines amb diversos recursos que trenquen barreres.

Art i paisatge a la Garrotxa

A l’històric edifici de l’Hospici d’Olot, el Museu de la Garrotxa fa un recorregut per la història artística, cultural, social, industrial i artesana de la comarca. Des de l’Escola de Dibuix d’Olot del segle XVIII fins a l’Escola Superior del Paisatge de la Segona República, recull obres de Vayreda, Berga i Boix, Miquel Blay, Josep Clarà o Leonci Quera. El museu exposa el famós quadre La Càrrega del pintor Ramon Casas, que disposa d’una audiodescripció en diversos idiomes i el contingut està transcrit en text per a persones amb sordesa o baixa audició.

La Carrega arxiu patronat Captura de pantalla

Al Museu de la Garrotxa, una dona contempla el quadre de grans dimensions La Càrrega. A la dreta, un guàrdia civil a cavall atropella un manifestant. A l’esquerra i al fons, una multitud fuig espaordida. Imatge de Marina Geli i Pilar Planagumà.

Alguns elements de la col·lecció es poden tocar i les activitats que s’organitzen s’ofereixen amb interpretació en llengua de signes. Cal destacar també que el museu disposa de cascs de protecció auditiva per a persones amb alta sensibilitat i de joguines antiestrès per a infants amb trastorn de l’espectre autista.

Del romànic al noucentisme

Parada obligada és el Museu d’Art de Girona, ubicat a l’Antic Palau Espiscopal. Prop de 14.000 obres catalogades el converteixen en un dels fons més nombrosos i rics de Catalunya. S’hi pot contemplar l’art gironí a través d’èpoques i estils: del romànic al noucentisme. També hi ha sales monogràfiques dedicades a la ceràmica, el vidre i l’art propi de la litúrgia catòlica. Algunes sales ofereixen un recorregut tàctil i també hi ha una taula d’experimentació tiflològica sobre l’escultura romana en pedra. A més, l’audioguia del museu s’ha adaptat en una guia en lectura fàcil.

Patrimoni etnològic del Ripollès

El Museu Etnogràfic de Ripoll documenta, estudia, difon i conserva el patrimoni etnològic material i immaterial del Ripollès i del Pirineu de Girona. Exposa la identitat dels habitants d’aquest territori i la seva manera de ser i de viure. I per apropar aquest patrimoni a tantes persones com sigui possible, ofereix visites adaptades a persones amb discapacitat cognitiva.

Captura Museu Etnografic de Ripoll_Diego Espada

En una visita guiada al Museu Etnogràfic de Ripoll, una guia s’ajuda d’un dossier amb elements visuals per fer més comprensible el contingut. Imatge de Diego Espada.

El museu també disposa d’una audioguia que, amb un to fresc i amè, acompanya el visitant durant el recorregut. El mateix contingut està adaptat en una signoguia que inclou vídeos amb subtítols en català i interpretats en llengua de signes catalana.

Saltar al contingut