Lloret de Mar. Jordi Renart 1 Lloret de Mar. Jordi Renart 1
BLOG

Entre ombres i somnis: una ruta de cine pels cementiris

FOTÒGRAF Jordi Renart

BLOG

Entre ombres i somnis: una ruta de cine pels cementiris

Prepara la motxilla per descobrir els racons més insòlits i cinematogràfics del Pirineu de Girona, la Costa Brava i la ciutat de Girona, en una aventura poc convencional a través de diversos cementiris.

Aquest no és el típic recorregut turístic; més aviat és una ruta alternativa per aquells que busquen històries diferents i que volen trobar l’ànima dels pobles més emblemàtics de la nostra terra. Benvingut a la ruta dels cementiris més singulars d’aquestes contrades, dibuixada des de l’ull de la càmera.

Comencem la nostra odissea al Pirineu de Girona, específicament al cementiri de Setcases. Envoltat de muntanyes majestuoses, aquest indret sembla tret d’una pel·lícula d’aventures, on cada làpida i nínxol podria amagar el secret d’un antic tresor perdut. Imagina’t un personatge com Indiana Jones, però en lloc de buscar l’arca perduda, has de desxifrar les històries dels antics habitants d’aquesta terra.

Seguim la nostra ruta i enmig de la calma que envolta Olot, s’erigeix un espai on el silenci parla: el seu cementiri. Aquest racó, amagat entre els vels de la natura i la història, és una oda a l’art i al record. No és només un lloc de descans etern, sinó una galeria a cel obert on cada escultura, cada mausoleu, explica una història tallada en pedra. Artísticament, aquest cementiri és un tresor ocult. Les seves làpides són pinzells que dibuixen emocions, els seus passadissos, galeries d’una exposició immòbil on el modernisme i el neoclàssic es donen la mà.

Olot. Cementiris Costa Brava i Pirineu

Olot. Maria Geli Pilar Planagumà. Arxiu Imatges PTCBG

Baixant cap a la Costa Brava, ens trobem la bonica vila de Cadaqués, on el seu cementiri marítim ens ofereix una vista digna del plànol final d’una pel·lícula romàntica, amb el mar Mediterrani, també anomenat “mar dels sentits”, de fons. És la localització perfecta per rodar una escena on els protagonistes contemplen el futur, encara que siguin personatges de pedra i metall. Aquí, cada monument i cada escultura té una narrativa pròpia, com si fossin actors esperant el seu torn per entrar en escena. En un dels seus màgics passadissos, hi trobaràs l’escultura de  Josep Llimona, un dels mestres del modernisme català.

Rutes de dia i de nit pels jardins de pedra

Si ens dirigim cap a l’interior, trobem un altre jardí de pedra emblemàtic: el cementiri de Figueres. A prop de l’univers de Dalí, aquesta ciutat de descans bé podria ser l’escenari d’una pel·lícula surrealista, on el guió l’escriuen els morts mentre somien, i les escultures mentre et parlen a cau d’orella. Aquí Luis Buñuel n’és el guia. Passejar és convertir-te en el protagonista, explorant un món on l’art i la mort es donen la mà en una dansa eterna. I si t’agraden les emocions fortes, no pateixis perquè en aquest cementiri també s’ofereix una ruta nocturna per celebrar com Déu mana Tot Sants.

Figueres_Interior 1

Figueres. Ajuntament de Figueres. Arxiu Imatges PTCBG

Continuem a l’interior i arribem a Girona, on el seu antic cementiri és un fabulós espai natural amb tombes que daten de diversos segles. Un llibre obert a la història de Girona que ofereix una perspectiva única sobre els canvis socials i culturals de la regió. Potser no hi trobarem zombis com al videoclip de “Thriller” de Michael Jackson, però cada cantonada, cada ombra, amaga secrets antics o anècdotes d’amors perduts i trobats. Un veritable festí per a qualsevol amant del terror clàssic i una localització ideal per filmar històries. Si t’hi fixes bé, veuràs que el fris de l’entrada i la façana en general són obra d’en Rafael Masó, l’arquitecte gironí que ha creat obres noucentistes com La Farinera Teixidor de Girona, un dels edificis més emblemàtics de la capital.

Vila Roja. Girona

Vila-Roja, Girona. Ajuntament de Girona. Arxiu Imatges PTCBG

Per acabar aquesta ruta i seguint la costa, arribem a Lloret de Mar. El seu cementiri modernista és un plató de rodatge ideal per una pel·lícula d’època, amb detalls arquitectònics que et transporten a un altre temps. Caminant entre els panteons, pots gairebé escoltar la banda sonora de la teva pròpia versió de “El Gran Gatsby”, amb un gir català, on la festa mai no s’acaba, encara que els seus convidats ja hagin fet el seu darrer ball. Aquest cementiri desprèn tanta bellesa que forma part de la Ruta Europea de Cementiris i de l’Association of Significant Cemetries in Europe (ASCE).

Lloret de Mar. Jordi Renart

Lloret de Mar. Jordi Renart. Arxiu Imatges PTCBG

Amb tot, aquest recorregut pels cementiris més singulars i cinematogràfics de la Costa Brava i el Pirineu de Girona no és només un viatge a través de paisatges i històries. És una ruta dibuixada pels fans del cinema, on cada cementiri és transforma en un plató, cada tomba en una història i cada escultura en un actor.

De la mateixa manera, els panteons, escultures i tombes, ofereixen en cada cementiri una finestra a un passat ric i complex, tot recordant-nos la importància de honorar aquells que ens han precedit.  Et convidem a explorar els racons menys coneguts d’aquesta terra, descobrint les joies ocultes que amaguen i les històries que ens esperen entre els seus murs silenciosos.

Endinsa’t en aquests espais sagrats i comença a redactar el guió de la teva pròpia experiència. Estàs preparat? Tres, dos, un… acció!!!

Saltar al contingut