PORTADA MUNTANYA Daniel Hughes UK_Valter2000_Girona_4 PORTADA MUNTANYA Daniel Hughes UK_Valter2000_Girona_4
BLOG

Costa Brava i Pirineu de Girona, la destinació cicloturista més completa i desitjada del sud d’Europa

BLOG

Costa Brava i Pirineu de Girona, la destinació cicloturista més completa i desitjada del sud d’Europa

La suma d’un territori únic que respira ciclisme i una oferta especialitzada dona com a resultat el tan anhelat “Made for Cycling”

Ja ho heu provat, i sabeu que des d’una bicicleta la vida es veu d’una altra manera: tot agafa una velocitat adequada i passeu a formar part d’un paisatge en moviment. A la Costa Brava i el Pirineu de Girona us hi esperen molts quilòmetres de rutes i carreteres ideals per rodar amb seguretat, que us faran assaborir cada tram de territori com si l’estiguéssiu creant de nou amb cada pedalada, ja sigui amb bicicleta de ruta, de muntanya o gravel.

L’àmplia xarxa de carreteres secundàries, pistes i senders us conduiran per paisatges tan diversos com sorprenents. Tant, que en una mateixa sortida podreu unir les millors cales mediterrànies amb pobles medievals entre volcans, i ports d’alta muntanya del Pirineu de Girona.

Sant Grau. Autor_ The Col Collective 1536x1024 1

Encara voleu més arguments? Doncs els tenim! Unes temperatures agradables tot l’any, la varietat i bellesa dels paisatges i l’existència de cims i rutes clàssiques que tots hem de recórrer com a mínim un cop a la vida -des del cèlebre Hincapie Loop al massís de les Gavarres-, Vallter 2000, el sostre ciclista català de 2.150 metres d’altitud, Rocacorba i la Mare de Déu del Mont, o la carretera de la costa des de Lloret-Tossa de Mar fins a Sant Feliu de Guíxols. Són només algunes de les delícies que fan que la Costa Brava i el Pirineu de Girona siguin una destinació de somni per als amants del cicloturisme.

PORTADA MAR Arxiu PTCBG ©Batista Sans 1536x1007 1

El dia en què el món sencer ens va descobrir  

Ja ha plogut bastant des de que Johnny Weltz, el ciclista ex professional del Fagor i més tard director tècnic de l’US Postal, escollís la Costa Brava i el Pirineu de Girona com a seu dels seus entrenaments el 1986. Weltz va ser un dels pioners, però el punt d’inflexió va arribar amb el desembarcament a Girona de l’equip del cèlebre -pel bo i pel dolent- Lance Armstrong. Des d’aleshores i amb passes de gegant, aquesta zona ha desenvolupat un enorme potencial com a destinació esportiva, oferint serveis i experiències 100% ciclistes, amb les quals podem planificar un viatge cicloturista personalitzat i amb serveis altament especialitzats. Des del lloguer de bicicletes d’alta gamma, incloses les bicicletes elèctriques, allotjament molt atent a les necessitats dels ciclistes, amb garatge específic per a bicicletes, bugaderia per a roba tècnica, fisioterapeutes o fins i tot nutrició personalitzada. La veritat és que -paraula de viatgers- pocs llocs compten amb aquest nivell d’especialització.

A Girona i la Costa Brava ja van en bici des del bressol

És cert que la ferma aposta dels equips professionals ha creat un efecte crida inimaginable fa uns anys. Però els cicloturistes autòctons fa dècades que saben que a casa tenen tot el que necessita un territori per convertir-se en el més desitjat del continent. Llarga i nombrosa és la tradició de clubs ciclistes de pobles i ciutats, que des de molt petits ensenyen a la mainada les bondats del ciclisme i com s’aprèn a estimar un esport fent que formi part de les seves rutines. Els clubs amateurs es compten a dotzenes i la tradició arriba també fins als més alts nivells de professionalització, amb la presència d’equips com el femení UCI Continental Massi Tactic Women Team i el forjador de futures promeses, el Sub 23 Antiga Casa Bellsolà Girona Cycling Team.

 

I com dèiem, l’univers ciclista s’ha desenvolupat en totes les seves facetes, fins al punt en què el Pirineu de Girona i la Costa Brava compten amb destacades agències receptives, fabricants de bicicletes, components i articles ciclistes com Megamo, Tactic, Sismic o Chapter 3 de David Millar, serveis mèdics i de fisioteràpia especialitzats com el Centre Cenit o espectaculars botigues dediques exclusivament al món de les bicis com Bici Escapa, Biking Point i molt aviat Velòdrom Barcelona.

El valor de comptar amb la professionalitat de les empreses locals especialitzades

Hi ha amants del ciclisme, en totes les seves modalitats, que prefereixen comptar amb el suport de professionals a l’hora de descobrir territoris i provar experiències úniques. Amb el valor del coneixement des d’allò més local i amb l’especialització dels seus serveis podeu comptar amb moltes empreses que us faran propostes per a tot tipus de nivells d’exigència i adaptades al vostre pressupost. Fins i tot en l’efervescent món de les e-Bikes, ja que també trobareu rutes específiques per gaudir amb bicis elèctriques, amb una gran varietat de propostes en què s’inclouen tots els serveis perquè no us hagueu de preocupar de res més que gaudir de la vostra descoberta del territori.

Són experts en posar-se a la vostra pell per dissenyar-vos programes ciclistes a mida, gent que coneix cada pam de terreny i que s’ocuparan de tot perquè només hàgiu de pedalar i gaudir de les rutes més emblemàtiques i les ascensions als ports més mítics del ciclisme.

Un ampli calendari d’esdeveniments i competicions…

A partir d’aquesta arrelada afició al ciclisme també s’ha desenvolupat un gran ventall de competicions que reuneixen cada any a milers de participants, entre els quals destaquen campions del món de diferents disciplines i figures d’àmbit internacional. La gran varietat de proves dona cabuda als ciclistes més experimentats i als que s’inicien en sumar quilòmetres a les seves cames. Les cites més destacades del calendari serien el gran festival ciclista Sea Otter Europe Costa Brava-Girona -l’esdeveniment de referència de sud d’Europa-, el Girona Cycling Festival, Terra de Remences, 100% Tondo, Gran Fonsdo Lloret-Costa Brava, 3 Nacions, Gran Fons DlaX, la Cadí Challenge, Transpyr Backroads, etc.

competiciones ciclistas sea otter europe girona bicicleta

…Amb el pas dels millors ciclistes del món

I en l’àmbit professional aquestes carreteres veuen passar a autèntiques llegendes del ciclisme en proves internacionals com la Volta a Catalunya o el pas de la Volta a Espanya, i fins i tot amb una etapa del Tour de França per Girona el 2009. Unes carreteres i ports de muntanya que tenen gravada a la seva memòria autèntiques gestes dels millors ciclistes del món.

I també els millors riders de la planeta en la modalitat de MTB es donen cita en les diferents proves puntuables pel circuit del campionat de món que es disputen a Girona.

Una afició que es converteix en filosofia de vida

Aquesta creixent especialització com destinació cicloturista pot ser que tingui explicació en el fet que els gironins convisquin amb molts professionals del ciclisme que han escollit la zona com la destinació perfecta per al seu entrenament. El resultat? Un ambient autèntic i únic per als apassionats de la bici, que es respira en carreteres, places i carrerons on a més pot ser que coincidiu amb algun “pro”. I és que són molts els equips professionals de tot el món els que han triat la Costa Brava i Pirineu de Girona com a seu per als seus trainning camps, des des Kasia Niewiadoma, fins a Michael Woods o Dan Martin, entre molts altres.

Daniel Hughes UK_Girona City_13 1536x1024 1

Tampoc és casual que alguns dels mítics cafès ciclistes de Girona estiguin dirigits per ciclistes professionals, com La Fàbrica de Christian Meyer, el Federal Café de Rory Sutherland o el Hors Catégorie de Robert Gesink. Que ciclistes i cafè s’hagin declarat amor etern és un concepte fàcil d’entendre. Un bon cafè, a part del plaer per als sentits que et dona en si mateix, proporciona aquesta espurna que a vegades necessites per rodar a un ritme alegre, o per enllaçar uns quants ports de muntanya. Ara imagineu prendre aquest deliciós cafè acompanyat d’un pastís casolà acabada de fer, envoltats d’una comunitat i ambient ciclista entre cosmopolita i localment autèntic. Doncs aquí el teniu, benvinguts a Girona! Una de les ciutats amb la ràtio més alta de cafès ciclistes per habitant.

Un autèntic paradís de la MTB

Fins i tot els propis habitants de la zona descobreixen nous camins i diferents paisatges cada vegada que pugen a la seva MTB. És estrany trobar un garatge sense que en tingui una, amb els pneumàtics encara calents de l’última sortida per zones naturals de gran bellesa, ja que la pràctica de la bicicleta de muntanya és aquí molt estesa. És el mitjà perfecte per a descobrir pobles de muntanya plens d’encant i experimentar una impagable sensació de llibertat des del Pirineu fins a la Costa Brava, entre camps de conreu i aigües cristal·lines. I com a mostra, aquest vídeo com a aperitiu de la immensitat de possibilitats que teniu a l’abast per gaudir de la bicicleta de muntanya a la Costa Brava i al Pirineu de Girona.

77A2213 1536x1024 1

Un vertiginós descens pels Bike Parks

La Molina Bike Park és un referent de les modalitats de descens i enduro en BTT. Aprofitant els remuntadors mecànics de l’estació, ofereix 13 pistes de descens per a riders de tots els nivells, un circuit de cross-country i un Wood-park. En total, 27 quilòmetres d’apassionants recorreguts adaptats i amb tot tipus d’elements que s’endinsen en densos boscos i que discorren per uns paratges únics.

També la Costa Brava és considerada un dels paradisos del single track, amb circuits per les Gavarres i Guilleries, amb una infinitat de pistes que permeten tranquil·les iniciacions a aquest esport, sense les complicacions tècniques dels recorreguts més exigents, com al Bike Park de Osor. Presenta llargs circuits, tècnics i complicats, per a un descens de vertigen amb detalls molt elaborats a l’estil canadenc, amb passarel·les i ponts de fusta perfectament integrats al paisatge.

I a la Costa Brava teniu la millor proposta d’Enduro al centre BTT Salines-Bassegoda, que fins i tot acull proves del circuit mundial d’aquesta modalitat.

I és clar, al darrera de tanta afició pel MTB i amb un terreny tan propici per fer-ho, havien d’arribar les millors competicions d’aquest segment. I no parlem només de la multitud de curses populars que es disputen a tota la geografia, sinó de proves amb reconeixement internacional com la Tramun, la Copa Catalana Internacional de Banyoles i Girona o les prestigioses i exigents curses per etapes com la Girona MTB Challenge, Transpyr Coast to Coast o Catalunya Bike Race.

La Selva. Volata. CBGTB Image Archive 2 1536x1024 1

A més, la gran afició al ciclisme durant tot l’any ha fet proliferar les rutes per etapes autoguiades, com la Cerdanya 360, Trinxat BTT, Bi6000, la Gran Volta a l’Empordà, Tracks dels Volcans, Pedals d’en Serrallonga, Pedals de les Gavarres, entre d’altres.

Vies verdes, el cicloturisme que millor s’adapta al ritme de cadascú

La màgia del cicloturisme es pot viure en solitari o en companyia. No importa el destí, sinó l’emoció d’anar-lo conquerint metre a metre, gaudint de la ruta que us depara sorpreses que no podeu ni imaginar. Els traçats de les antigues vies de tren que unien els pobles del Pirineu i la Costa Brava i les seves indústries són avui una acurada xarxa de Vies Verdes. Teniu fins a cinc recorreguts adaptats, com la ruta del Carrilet (57 km), amb suaus desnivells i diferents graus d’exigència. Així, podeu conèixer diferents zones recorrent més de 140 quilòmetres i el pas per una trentena de pobles sense haver de vigilar amb la circulació de vehicles, i dedicar-vos únicament a gaudir de la vida des de la bici.

Ripolles. Jase Wilson. Arxiu Imatges PTCBG

Una àmplia proposta de rutes cicloturistes del Pirineu a la Costa Brava, tant de carretera com de muntanya, que es complementa amb natura, gastronomia, oci i experiències per compartir en família o amb amics, mentre descobriu un ric patrimoni cultural i tradicions ancestrals, des de les més altes muntanyes fins a les platges més recòndites.

Gravel, un estil de vida amb nom de modalitat ciclista

De l’afició a recórrer quilòmetres i més quilòmetres de carreteres secundàries i pistes de terra compactada va néixer la pràctica del Gravel, convertit avui en tot un fenomen social i esportiu. És un producte que permet connectar amb tu mateix des de la bici, un estil de vida que uneix a centenars d’aficionats que han trobat en aquesta modalitat el seu precís encaix amb el ciclisme, i que també ha entrat amb força a les agències receptives i tours guiats , amb les facilitats de lloguer de tot el material necessari, fins i tot de bicicletes gravel d’alta gamma.

TheTraka copia

I si hi ha una ruta que pel seu itinerari reforça aquest vincle, així com els llaços entre territoris, és la Pirinexus: 353 quilòmetres que uneixen les comarques de Girona amb l’àrea francesa de parla catalana per vies verdes, camins rurals i carreteres locals amb baixa densitat de trànsit. I també teniu la Ruta del Ter, una proposta de 220 km que neix a més de 2.000 metres d’altura en ple Pirineu de Girona i segueix el camí del riu Ter fins a la desembocadura al Mediterrani. Sentireu com mai el plaer d’anar amb bici amb tota seguretat per un itinerari ben senyalitzat i amb una completa oferta de serveis complementaris i allotjaments, que us permetran gaudir del recorregut al ritme més adequat.

I és clar, després de tot això, arriben les curses per posar-ho en pràctica i reforçar el sentiment de comunitat, un valor molt buscat pels graveleros. N’hi ha d’un sol dia i també rutes per etapes, com les sèries de The Traka Gravel, Sa Costa Brava, La Santa Vall, la mateixa Pirinexus 360 Gravel o la Girona Gravel Ride, aquestes últimes emmarcades en el calendari de proves esportives del festival ciclista Sea Otter Europe Costa Brava-Girona Bike Show.

I si us desperteu al Pirineu amb ganes de Costa Brava?

Pot passar, és clar que pot passar! I si un dia us lleveu al Pirineu amb ganes de mar? Doncs podeu sumar-vos a la proposta de José Antonio Hermida, i acompanyar-lo en un recorregut de somni que combina trams de gravel amb carreteres secundàries, ports de muntanya i vies verdes. Hermida és un dels millors coneixedors del territori i ambaixador internacional del MTB a Girona, campió de el món el 2010 i medalla de plata als Jocs Olímpics d’Atenes el 2004.

Plantegeu el repte com un viatge al vostre aire, no es tracta de cap competició ni de guanyar temps al crono. Parlem d’uns 200 quilòmetres, la major part en lleuger descens, que es poden programar a un ritme adequat a les vostres condicions físiques i plantejar amb tantes jornades com sigui necessari. Un viatge de muntanya a mar, una aventura de les que deixen empremta i que reforçaran el vostre ADN ciclista.

Fotos: The Col Colective, Klassmark, Volata, Daniel Hugues, Tristan Cardew, Batista-Sans, Archivo de imágenes PTCBG

Saltar al contingut