Banyoles aeri dron estany muntanyes O 1 Banyoles aeri dron estany muntanyes O 1
BLOG

Una setmana per viure la Costa Brava i el Pirineu de Girona

BLOG

Una setmana per viure la Costa Brava i el Pirineu de Girona

Set dies per viure una destinació plena de tresors naturals. Per descobrir platges i muntanyes. Per gaudir de l'art, la cultura i l'esport. Per assaborir una de les millors gastronomies del món. Una setmana per triar el que més t'agrada i connectar amb un territori que no oblidaràs mai.

Lloret de Mar Jardins de Santa Clotilde c Lloret Turisme

Jardins de Santa Clotilde, Lloret de Mar

Jardins de Santa Clotilde, Lloret de Mar. Arxiu Lloret Turisme.

A les comarques de Girona ho viuràs tot. Potser set dies et passaran volant, però una setmana és temps suficient per recórrer alguns dels escenaris més singulars, visitar alguns dels pobles més pintorescos i gaudir de tot el que t’agrada. Aquesta és una destinació amb molts encants, alguns d’ells absolutament imprescindibles. Tria els que millor connectin amb tu i fes de la teva setmana a la Costa Brava i el  Pirineu de Girona  el teu viatge ideal.

Jardi Botanic Marimurtra. Miquel Millan 1

Jardí Botànic Marimurtra, Blanes

Jardí Botànic Marimurtra. Miquel Millan. Arxiu Imatges PTCBG.

Jardins botànics

Al sud de la Costa Brava t’espera una experiència que et sorprendrà: visitar un jardí botànic. Una combinació d’art, paisatge, natura, jardineria i arquitectura arran de mar. Passejades envoltades de bellesa vegetal, miradors espectaculars al Mediterrani i moltes curiositats per descobrir. A Blanes: jardins botànics de Marimurtra i Pinya de Rosa. A Lloret de Mar, els Jardins de Santa Clotilde. I més al nord, entre Calella de Palafrugell i Mont-Ras, els Jardins de Cap Roig.

Tossa de Mar

Cultura, història, mar, platja, natura… A Tossa de Mar conflueixen alguns dels ingredients més preuats de la Costa Brava. Aquí tens una de les postals més maques del litoral gironí, amb el recinte medieval emmurallat gaudint d’un enclavament privilegiat a tocar del mar. A Tossa de Mar caminaràs pels carrerons de la vila vella i faràs un viatge a l’Edat Mitjana. De passada, esbrinaràs què hi fa aquí una estàtua d’Ava Gardner.

Illa Roja Begur. Julien Collet 1

Illa Roja, Begur

Illa Roja, Begur. Julien Collet. Arxiu Imatges PTCBG.

Cales de Begur, Palafrugell i far de Sant Sebastià

Petites cales verges on perdre la noció del temps. Platges de sorra daurada i aigües cristal·lines. La verdor dels pins i la blavor del mar. Penya-segats escarpats que es banyen al Mediterrani. Impossible no enamorar-se dels paisatges de Begur i Palafrugell. La cirereta del pastís és la panoràmica des del far de Sant Sebastià, a Llafranc, una de les imatges imprescindibles de la Costa Brava.

Pals. Laurence Norah 1

Pals

Pals. Laurence Norah. Arxiu Imatges PTCBG.

Pals i Peratallada

A la Costa Brava és fàcil fer un viatge en el temps. Les viles medievals de Pals i de Peratallada t’endinsen en escenaris de més de mil anys d’història, que han conservat una bona part de la seva fesomia i arquitectura original. Muralles, torres defensives, places porticades, carrers empedrats i molts edificis i monuments de gran interès històricoartístic. Si dubtes entre visitar una o l’altra, no pateixis, queda’t amb les dues, estan a molt pocs minuts de distància.

Escala Ruines Empuries. Rafa Perez 1

Ruines Empuries, Escala

Escala, Ruines Empuries. Rafa Pérez. Arxiu Imatges PTCBG.

El Baix Empordà, un focus d’experiències culturals

La comarca del Baix Empordà té motius de sobra per atrapar-te uns dies i seduir-te amb algunes de les seves propostes culturals. A part de la descoberta de Pals i Peratallada, aquí van algunes més:

Visitar la capital de la ceràmica, la Bisbal d’Empordà, famosa per la gran tradició artesana i la reconeguda qualitat de les argiles.

Endinsar-te en la ciutat ibera d’Ullastret, un dels conjunts urbans ibers més importants de la península, i visitar el museu que et transportarà més de 2.500 anys enrere.

Reviure l’arribada dels grecs i els romans a les Ruïnes d’Empúries, un jaciment arqueològic arran de mar amb restes de la ciutat grega Empòrion i de la ciutat romana Emporiae.

Cap de Creus Cala Culip. Dani Salva 1

Cala Culip, Cap de Creus

Cap de Creus, Cala Culip. Dani Salvà. Arxiu Imatges PTCBG.

Parc Natural del Cap de Creus

Allà on els Pirineus es fonen amb el Mediterrani trobem un conjunt d’ecosistemes únic, amb paisatges naturals protegits que inclouen diferents reserves marines. L’orografia del Cap de Creus és salvatge i el seu aspecte de vegades inhòspit, amb penya-segats i formacions rocoses esculpides per les onades i el vent durant milions d’anys. Però convida a viure una experiència turística màgica, ja sigui gaudint d’un bany en alguna de les seves cales i platges, visitant poblacions marineres com Cadaqués, Llançà o el Port de la Selva, o practicant submarinisme, senderisme, ciclisme i altres activitats.

Teatre Museu Dali Figueres. Josep Algans 1

Teatre-Museu Dalí, Figueres

Teatre-Museu Dalí, Figueres. Josep Algans. Arxiu Imatges PTCBG

Triangle Dalinià

Sobre un mapa de l’Empordà, traça una línia que uneixi els municipis de Figueres, Púbol i Portlligat (Cadaqués). Aquest és el  Triangle Dalinià, un itinerari amb tres espais que t’endinsen en l’apassionant vida i l’obra de Salvador Dalí, un artista totalment vinculat a aquesta terra.

El Teatre-Museu Dalí de Figueres és el major objecte surrealista del món, ideat i dissenyat pel propi Dalí, i un museu imprescindible per conèixer a fons totes les seves vessants artístiques.

La Casa-Museu Castell Gala Dalí de Púbol és un castell medieval que l’artista va regalar a la seva dona i que va convertir en un escenari ple de bellesa i d’intervencions artístiques sorprenents.

La Casa-Museu Salvador Dalí de Portlligat, en ple Parc Natural de Cap de Creus, és la residència que Dalí i Gala van crear a partir d’antigues cabanes de pescadors.

Estacio d_Esqui Masella. Laurence Norah 1

Estació d'Esquí Masella

Estació d'Esquí Masella. Laurence Norah. Arxiu Imatges PTCBG.

La Molina – Masella

Si tens pensat visitar la Costa Brava a l’hivern, fes-hi un forat per a esquiar. Quan la neu apareix, l’esquí és un dels principals reclams a les comarques de la Cerdanya i el Ripollès, amb cinc estacions on practicar esquí alpí i esquí nòrdic. Dues de les més tradicionals i populars són La Molina i Masella, unides a Alp 2500, un domini de 145 km esquiables. I atenció a això: què diries a esquiar de nit sota les estrelles? Fes-ho a Masella, no te’n penediràs.

Però no tot és esquiar a La Molina-Masella. L’estació ofereix activitats per gaudir-la durant tot l’any. Els circuits de descens per a ciclistes de muntanya de tots els nivells en són un exemple. Però també pujar al telecadira Cadí-Moixeró, per visitar el refugi Niu de l’Àliga, a 2537 metres, i gaudir de les magnífiques vistes de la Cerdanya, el Berguedà i el Ripollès. O fer el circuit de la natura i el de les mines, recorreguts circulars per a fer a peu i on descobrir la fauna del territori, o l’antic passat miner de La Molina.

Vall de Núria

La Vall de Núria és sinònim d’excursions, de paisatge i de muntanyes. Un indret idíl·lic a 2.000 metres d’altitud on no hi arriba l’asfalt, al qual només s’hi pot accedir a peu després d’una dura pujada de gairebé 4 h, o amb el tren cremallera, molt recomanable. Arribaràs a un lloc de postal, amb un gran santuari i un llac envoltats per muntanyes de gairebé 3.000 metres, on es viu un ambient molt familiar i excursionista.

Beget. Eudald Rota.Arxiu CCRipolles 1

Beget

Beget. Eudald Rota. Arxiu CCRipollès. Arxiu Imatges PTCBG

Vall de Camprodon

El poble de Camprodon dona nom a aquesta bonica vall de pobles pintorescos i paisatges d’alta muntanya del Ripollès, esquitxada també de tresors culturals i històrics com la Via Romana del Capsacosta, el pont Nou i el monestir de Sant Pere de Camprodon, les esglésies de Sant Martí de Vilallonga de Ter i de Santa Cecília de Molló, i molts altres. La Vall de Camprodon és també un dels epicentres dels esports de muntanya a Catalunya: bicicleta, senderisme, alpinisme i esquí a l’estació de Vallter.

Oix i Beget

Dos pobles de muntanya amb molt d’encant. Dos racons pirinencs de tranquil·litat. Dos paradisos de l’Alta Garrotxa on gaudir de la natura, de passejades i excursions. Oix i Beget són tot això i, a més, dues viles que guarden magnífics atractius culturals. A Oix, entre d’altres, pots visitar les restes del castell dels Barutell, un gran edifici fortificat del s. XV, i el pintoresc pont medieval. I a Beget, t’espera una de les joies del romànic català, l’església de Sant Cristòfol (s. X) que guarda la famosa imatge tallada en fusta de La Majestat.

El Croscat Santa Pau. Eduard Sanchez Ribot 1

El Croscat, Santa Pau

El Croscat, Santa Pau. Eduard Sánchez-Ribot. Arxiu Imatges PTCBG

Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Un autèntic tresor natural amb una quarantena de cons volcànics i més de 20 colades de lava, que avui és un paisatge ple de vegetació amb immensos boscos d’alzines, faigs i roures. Ideal per gaudir-lo a peu a través dels diferents itineraris senyalitzats que et porten a racons tan emblemàtics com la Fageda d’en Jordà, el Volcà Croscat o el cràter del Volcà de Santa Margarida.

Besalu. Jordi Renart 1

Besalú

Besalú. Jordi Renart. Arxiu Imatges PTCBG

Besalú

La icònica silueta del pont de Besalú és una de les imatges més reproduïdes del patrimoni històric català, i un bon resum del que descobriràs en aquesta vila comtal de la Garrotxa. El nucli històric concentra una llarga llista d’atractius medievals que s’han de visitar sense presses, molts d’ells al call jueu, un barri de carrers estrets i laberíntics on destaca el micvé, un dels pocs recintes de banys rituals jueus que es coneixen al món.

Estany de Banyoles

El llac natural més gran de Catalunya és tot un fenomen geològic. Les aigües brollen després de viatjar durant gairebé un any des de les muntanyes de l’Alta Garrotxa. El paratge és un espai ple de vida, que cadascú gaudeix a la seva manera. Hi ha un recorregut de set quilòmetres que dona la volta completa, ple de raconets idíl·lics on contemplar la fauna i la flora autòctona i algunes zones de bany. L’estany de Banyoles és a més un reclam per als amants de l’esport, el millor lloc on practicar natació, ciclisme, triatló, rem o piragüisme.

Girona. Sherry Ott 1

Girona

Girona. Sherry Ott. Arxiu Imatges PTCBG.

Barri Vell de Girona

Una ciutat rica en història, amb vestigis d’una gran fortalesa romana, la Força Vella, de més de 2.000 anys. Amb un camí de ronda que ressegueix les muralles de la ciutat medieval. Amb el Call, un dels barris jueus més ben conservats del món. Amb la majestuosa Catedral de Girona construïda entre els segles XI i XVIII, on conviuen espais d’estil romànic, gòtic i barroc. Amb els Banys Àrabs, el Monestir benedictí de Sant Pere de Galligants i molts altres testimonis d’altres temps.

L_Estartit. Xenia Gasull 1

L'Estartit

L'Estartit. Xènia Gasull. Arxiu Imatges PTCBG

Festivals de Música

Sincronitzem agendes. Quan dius que vols passar uns dies a terres gironines? Fes abans una ullada al calendari d’esdeveniments musicals i artístics  de la Costa Brava i el Pirineu de Girona, perquè aquesta és una terra de festivals. Música, teatre, dansa, circ, cinema… Hi ha de tot, especialment a la primavera i l’estiu, i en escenaris tan màgics com uns jardins botànics, un castell medieval o una platja empordanesa.

 

Celler Martin Faixo. Travel Dudes 1

Celler Martin Faixó. Travel Dudes. Arxiu Imatges PTCBG

Romànic

Podries fer un viatge temàtic per tot el territori gironí, seguint la petjada de l’art romànic. Descobriries un patrimoni mil·lenari tan abundant com fascinant i t’endinsaries en la història medieval que està escrita en castells, monestirs, esglésies i ermites escampades per tot arreu, arran de mar, terra endins i a les muntanyes pirinenques. Testimonis tan majestuosos com els monestirs Sant Pere de Rodes, el de Santa Maria de Ripoll, el de Sant Joan de les Abadesses són alguns dels màxims representants del romànic que mereixen una visita.

Gastronomia

De Girona t’emportaràs molts records, i de segur que molts d’ells seran a taula. Estàs a punt de descobrir una de les destinacions gastronòmiques més prestigioses del món, tradicional, creativa i emocionant a parts iguals. És una terra rica en productes de qualitat, que fusiona cuines de muntanya, de terres volcàniques, de pescadors i de fusió de Mediterrani i Pirineu.

Saltar al contingut