Peratallada c Kris Ubach 1 Peratallada c Kris Ubach 1
BLOG

L’autèntic encant medieval de Pals i Peratallada

FOTÒGRAF Kris Ubach

BLOG

L’autèntic encant medieval de Pals i Peratallada

avatar Bruno Barrachina

Visitar Pals i Peratallada és molt més que descobrir dos dels pobles més bonics i amb més encant de la Costa Brava. És fer un gran viatge en el temps més de mil anys enrere a dues de les viles medievals més ben conservades de Girona.

Si les pedres parlessin, a Pals i a Peratallada t’explicarien mil històries fascinants de temps remots. Els dos pobles del Baix Empordà, molt propers l’un de l’altre, conviden a passejar per dos escenaris de pel·lícula (ambientada a l’edat mitjana, és clar), i a viure una experiència cultural que combina a la perfecció amb la descoberta del magnífic paisatge natural i la gastronomia típica de la Costa Brava. Pugem, doncs, a la màquina del temps i comencem aquest emocionant viatge a les viles medievals de Pals i de Peratallada.

Pals, encís i bellesa per dins i per fora

Pals és una suma de reclams turístics que no et pots perdre. Ja tindràs temps de gaudir de la seva immensa platja, amb una bona part pràcticament verge i vistes espectaculars al massís del Montgrí i les illes Medes. El recorregut per la vila medieval de Pals el pots fer voltant al teu aire pels carrerons empedrats del nucli antic, on hi ha panells amb informació dels diferents punts d’interès que aniràs trobant al teu pas.

Un bon lloc per començar l’itinerari, tal com et suggereixen a l’oficina de turisme, és Ca la Pruna, una casa fortificada dels segles xv-xvi, que va ser restaurada i convertida en l’actual Casa de Cultura. Seguint pel carrer de la Creu, arribaràs a la plaça Major, on un arc gòtic dona pas al recinte emmurallat.

Pals 2 c Lola Akinmade

La torre de les Hores és una de les principals joies històriques de la vila, una torre romànica dels segles xi-xii construïda sobre roca natural, un dels pocs vestigis de l’antic castell de Pals. Amb l’enderrocament del castell, al segle xv, es va instal·lar un campanar gòtic, fet que explica el seu nom.

Pals c Lola Akinmade

Seguim en direcció a l’església de Sant Pere, un edifici d’origen romànic (segle x) i amb elements arquitectònics d’èpoques posteriors, com l’absis i la nau d’estil gòtic i la portalada frontal barroca. Com a curiositat, es va reconstruir al segle xv aprofitant les pedres del castell enderrocat.

L’itinerari et durà per la torre d’en Ramonet, resseguint la muralla fins a un dels indrets més emblemàtics de Pals: el mirador Josep Pla. El nom ret homenatge a l’escriptor nascut a Palafrugell, que era un autèntic enamorat de la panoràmica de l’Empordà que gaudiràs des d’aquest pedró.

Pals 3 c Lola Akinmade

“Pals no mereix una visita, sinó cent visites, perquè la seva situació ofereix la possibilitat de veure un dels paisatges més bells i inoblidables del país.”
— Josep Pla, El meu país

Pals 5 c Oscar Rodbag

Peratallada, un nucli fortificat sobre roca viva

En una vila declarada conjunt històrico artístic ja et pots fer una idea del que t’espera. Hi ha qui la defineix com un decorat de pel·lícula, però és molt més que això, perquè a Peratallada tot és autèntic, tot és història. El poble conserva l’aspecte feudal, amb l’entramat de carrers estrets sinuosos, petites places —com la plaça porticada de les Voltes, que encara avui és el centre neuràlgic de la vila— i mostres valuosíssimes d’arquitectura medieval.

Peratallada c Juan Carlos Munoz Robredo

Una escapada a Peratallada es converteix a l’instant en un viatge al passat. En poc temps et trobaràs davant de testimonis històrics de primer ordre, com el castell-palau, del qual sabem que l’any 1065 ja s’havia aixecat, segurament sobre fortificacions encara més antigues. Del gran sistema defensiu de la vida destaca la torre de l’Homenatge, que és la gran icona de la vila, i moltes altres torres que perfilen la silueta de Peratallada, a més de nombrosos trams de muralla i profunds fossats tallats a la roca natural.

No hi falta tampoc el temple religiós de la vila, l’església de Sant Esteve, de gran interès cultural. Tot i que actualment no es se’n pot visitar l’interior, val la pena allunyar-se uns metres de la vila emmurallada i tornar a apropar-s’hi per contemplar la singular façana de l’església.

Peratallada c Kris Ubach

El nom de Peratallada parla d’una vila aixecada sobre un pujol de pedra, amb les muralles edificades sobre la roca retallada.

Saltar al contingut