Les Gavarres. Photologistics. Arxiu Imatges PTCBG_G Les Gavarres. Photologistics. Arxiu Imatges PTCBG_G
BLOG

Senderisme pel Baix Empordà, de la Costa Brava a les Gavarres

BLOG

Senderisme pel Baix Empordà, de la Costa Brava a les Gavarres

francesc sola avatar

El senderisme és una de les activitats més adequades per l’època, amb la tardor avançada, i per gaudir de la gran oferta de rutes que existeix al Baix Empordà, una comarca espectacular per a passejar-hi amb un paisatge genuí com a teló de fons.

Gràcies al convenciment que el seu patrimoni natural calia posar-lo a l’abast de tothom, el Baix Empordà compta avui amb una xarxa de senderisme de 370 quilòmetres de camins, que permet que cadascú prepari el seu propi recorregut, combinant els diferents senders marcats sobre territori, els quals estan entrellaçats entre si. Òbviament no caldrà completar-los tots, però heu de saber que la xarxa de camins us permetrà conèixer el territori de nord a sud i de llevant a ponent, i amb poc temps podreu passar de les cales més solitàries als boscos més encisadors, o de les viles principals als poblets més inhòspits i tranquils.

Pals. jordI Gallego i Caldas. Arxiu Imatges PTCBG_G

La vila de Pals sorprèn als visitants per la seva singularitat

Un paradís també pels cicloturistes

Tot i que avui us presentem la comarca a peu, els amants de la bici heu de saber que també compteu amb una proposta cicloturista de 250 quilòmetres, que permet conèixer l’enorme diversitat dels valors patrimonials que s’hi amaguen. La major part del trajecte passa per la plana, però a cop de pedal s’arriba ràpidament a les zones d’aiguamolls i a les àrees costaneres de la vall d’Aro i del corredor de Palafrugell.

Cala Estreta Cala den Remendon Palamos. Daniel Punseti. Arxiu Imatges PTCBG_G

La cala estreta, un paradís a la costa entre Palamós i Palafrugell

Tot el recorregut està molt segmentat i facilita, per tant, que cadascú es prepari el seu propi itinerari, enllaçant els diferents camins i carreteres abalisats del territori. Sereu protagonistes d’un viatge cap unes terres que durant l’edat mitjana van formar part del comtat d’Empúries, de trams de l’antic carrilet, camps de conreu, pobles medievals com Pals o Peratallada, les Gavarres i el paisatge fluvial dels rius Ter i Daró.

Fitor visitperatallada scaled

Fitor, a les Gavarres, un oasi de silenci

Un parell de trams per anar fent boca

De les múltiples opcions que ofereix la comarca, us en detallem un parell perquè comenceu a fer un tastet de les sorprenents propostes que us esperen al Baix Empordà.

Ruta de Pals a les Bases d’en Coll

Es tracta d’una ruta circular d’uns 17 quilòmetres, que us portarà a passejar pel mig dels camps d’arròs, i fins arribar a l’espai natural de les Basses d’en Coll, tot gaudint del paisatge, la fauna i la flora característics de la zona dels aiguamolls i de les construccions més típiques d’ús del conreu d’arròs, com ara el mas Gelabert i el molí de Pals

Pals. Jordi Renart. Arxiu Imatges PTCBG_G

Els aiguamolls de Pals i els seus contrastos inexplicables, que cal viure en primera persona

Ara a finals d’any hi veureu als arrossaires com preparen el terreny per a una nova collita, per després dessecar els camps i esperar a la nova primavera per inundar-los de nou fins que la plana sembli un gran mirall. La tradició arrossera segueix molt vinculada amb Pals, amb una gastronomia molt apreciada i plats típics basats en l’arròs i l’anguila.

Restaurant Toc al Mar. Begur. Alex Tremps. Arxiu Imatges PTCBG_G

La gastronomia és un dels grans atributs del territori

Ruta de Palamós a Fitor, un tastet de les Gavarres

Aquesta excursió d’uns 15 quilòmetres us garanteix un contrast paisatgístic que sorprendrà fins al més escèptic. Començarem a caminar resseguint tota la costa palamosina pel camí de ronda. Passem per encantadores cales d’aigua  transparent, per platges verges i per petits nuclis de pescadors que encara conserven un tradicional encant. Seguirem creuant la plana fins arribar a Mont-ras, sempre entre camps de conreu i rieres sinuoses que la solquen. I sense adonar-nos-en, ens haurem endinsat a la densa boscúria de les Gavarres, fins arribar a l’antiga parròquia de Fitor, on només es respira tranquil·litat. De tornada, ens hi espera el sorprenent castell de Vila-romà, en una caminada de retorn a Palamós que ens passeja per la història i els oficis tradicionals d’una comarca marcada pel contrast de la costa i la muntanya.

Fotos: Daniel Punsetí, Jordi Gallego, Jordi Renart, Àlex Tremps, Arxiu d’imatges PTCBG

Saltar al contingut