Garrotxa. Maria Geli i Pilar Planaguma. Arxiu Imatges PTCBG_G 768x512 1 Garrotxa. Maria Geli i Pilar Planaguma. Arxiu Imatges PTCBG_G 768x512 1
BLOG

Senderisme accessible i rutes per a sèniors

BLOG

Senderisme accessible i rutes per a sèniors

La nostra és una cultura tradicionalment excursionista.

Garrotxa. Maria Geli i Pilar Planaguma. Arxiu Imatges PTCBG_G 768x512 1

En un paratge natural de verdor intensa, un grup d’excursionistes sèniors avança per un camí asfaltat. Imatge de Maria Geli i Pilar Planagumà.

 

Tenim la sort de viure a tocar del mar i de la muntanya. Viure el paisatge és bo per a tots. I ara que podem tornar a trepitjar el territori, us animem a redescobrir-lo. Us presentem una selecció de rutes accessibles i d’altres aptes per a sèniors per a gaudir de la Costa Brava i el Pirineu de Girona.

Del Far a l’Almadrava

Els camins de ronda són senders arran de mar que ressegueixen el litoral des de Portbou fins a Blanes. El tram que passa per Roses ofereix la possibilitat de fer una ruta lineal del Far a l’Almadrava. La ruta s’inicia al Far de Roses, just a sota del castell de la Trinitat. En el recorregut fins a la platja de Canyelles Petites, grans formacions rocoses singulars es combinen amb petites cales i racons de bellesa encisadora. Un cop a Canyelles Petites, l’illot conegut com els Brancs és un bon punt per observar corbs marins. El recorregut s’acaba a la platja de Canyelles grosses o platja de l’Almadrava. Durant tot l’itinerari el terreny està pavimentat i és força regular, fet pel qual aquest tram del camí de ronda esdevé una ruta fàcil. Cal tenir en compte, però, que hi ha alguns trams amb escales.

Roses. Ajuntament 768x512 1

A Roses, en un corriol arran de mar, un visitant sènior passeja amb un bastó a la mà. Mentre camina contempla el paisatge, caracteritzat pels penya-segats, la murtra i les pinedes. Imatge de l’Ajuntament de Roses.

 

Del Cortalet al mas del Matà

Un itinerari accessible que proporciona una vista completa dels hàbitats i les espècies que habiten els Aiguamolls de l’Empordà, una de les principals zones humides de Catalunya i un dels espais naturals en què s’observa una varietat més gran d’espècies animals: més de 300. La ruta recorre estanys com el del Cortalet o el de la Closa del Puig, tots de gran riquesa biològica. A més, tal com s’explica al tríptic de l’itinerari, durant el recorregut hi ha diversos punts d’observació també accessibles que permeten contemplar la fauna i fer “mil descobertes”.

Un cop al mas del Matà, es pot continuar seguint la ruta del mas del Matà a les Llaunes, que també és accessible i que condueix fins a la platja vorejant la llacuna litoral de la Massona.

Les grederes del volcà Croscat

El millor exponent del paisatge volcànic a la península ibèrica el trobem al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, on es poden observar 40 cons volcànics i més de 20 colades de lava. Us proposem una ruta per les grederes del volcà Croscat, una de les joies del parc. A causa de l’extracció de greda que va patir durant anys, a la part central de l’itinerari es pot observar el volcà per dins. L’experiència es converteix en un festival de colors enmig d’un paisatge d’aparença lunar. La ruta s’inicia a l’àrea d’aparcament de Santa Margarida. Tot i que el camí no és accessible, el Parc disposa d’una cadira Joëlette per tal que les persones amb mobilitat reduïda puguin gaudir d’activitats de senderisme i accedir a zones amb terrenys més inaccessibles i irregulars.

Martin Heng Joelette6 1024x576 1

Davant del Croscat, una família descansa a l’ombra mentre contempla el tall del volcà, que permet observar l’interior del con, la xemeneia i el cràter. Un dels visitants seu en una cadira Joëlette. Imatge de MultiSignes.

 

Itinerari de la Pletera

La Pletera és una maresma entre l’Estartit i Torroella de Montgrí. Desapareguda el 1987 per la construcció d’un passeig marítim i sis illes d’habitatges, el 2018 l’espai es va desurbanitzar i restaurar, fet que ha permès recuperar el sistema natural de maresmes i llacunes. L’itinerari, que es pot seguir a través de l’aplicació mòbil de rutes autoguiades Natura Local, es troba dins els límits del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter i transcorre per pistes de sorra, trams asfaltats i caminets. És una ruta molt planera que proposa un recorregut pel litoral de l’Estartit fins a la Gola del Ter, actual desembocadura del riu a Torroella. L’itinerari surt de l’Oficina de Turisme de l’Estartit i passa per les llacunes del Ter Vell (antiga desembocadura del riu). Després, avança entre les Closes cap a la Pletera. Segueix cap a la bassa del Fra Ramon i s’endinsa en un paisatge dunar fins a la mota del riu Ter. Finalment, arriba a la Gola del Ter, un paratge amb vistes a les Illes Medes, la platja de Pals i el massís de Begur.

CB 013g 1024x750 1

Més visites guiades i rutes accessibles

Una vista aèria de les Illes Medes amb l’Estartit i el massís del Montgrí al fons. Imatge de Julián Guisado.

 

Hortes de Santa Eugènia i Deveses de Salt

Es tracta d’un recorregut accessible compartit entre Girona i Salt que permet conèixer l’espai agrícola de les hortes de Santa Eugènia i l’espai natural de les deveses de Salt tot seguint la ribera del Ter. El recorregut coincideix parcialment amb la via verda del Carrilet entre Olot i Girona. L’itinerari, d’uns 6 quilòmetres, passa per diversos punts d’interès com Cal Gras o el Safareig de les Dones. El terreny és planer i practicable per a persones amb mobilitat reduïda i/o cadira de rodes. La major part dels camins són de terra compactada però no asfaltats, per la qual cosa poden presentar irregularitats i s’aconsella evitar-los en cas de fortes pluges. A través de l’aplicació Natura Local es pot accedir a la informació de l’itinerari amb audiodescripció, subtitulació i interpretació en llengua de signes.

Hortes de Santa Eugenia_Josep Padilla 1024x683 1

En un paratge natural i sota un cel ennuvolat, una dona corre per un camí de terra compactada delimitat a banda i banda per una barana de fusta. La via recorre diversos horts, en un dels quals feineja un home. Imatge de Josep Padilla.

 

Ruta del Nen Jesús de Praga

Els veïns de Sant Hilari Sacalm coneixen molt bé aquesta ruta, que forma part del conjunt de senders locals de la Selva. En aquest cas, es tracta d’una ruta circular curta i de fàcil accés que arriba a l’ermita del Nen Jesús de Praga, ubicada en un petit turó conegut com la Roca d’en Pla. Explica la llegenda que cada nit de Sant Joan en aquest indret s’obre una escletxa d’on en surten tot de bruixes que aprofiten les hores nocturnes per fer tota mena de maldats. I és que les Guilleries és terra de bruixes. Ja ho diu la dita: “Sant Hilari prop d’Arbúcies, dotze dones i tretze bruixes”.

Saltar al contingut