Cala Canyet. Santa Cristina dAro. Alex Tremps. Arxiu Imatges PTCBG Cala Canyet. Santa Cristina dAro. Alex Tremps. Arxiu Imatges PTCBG
BLOG

Què fer al Pirineu de Girona i la Costa Brava a la tardor

BLOG

Què fer al Pirineu de Girona i la Costa Brava a la tardor

Amb l’arribada de la tardor el paisatge del Pirineu viu una transformació de textures i colors i es revesteix d’una capa canviant que recorda la paleta d’un pintor

És una època realment màgica, que s’omple de sabors i tradicions pròpies d’unes setmanes de plenitud que són el teló de fons de la temporada d’hivern, que espera amb neguit la seva entrada en acció.

Quan la Costa Brava respira calma

La tardor a la Costa Brava també és una de les èpoques de més tranquil·litat , amb dies clars i serens i jornades d’aigua plàcida, que permeten practicar un munt d’activitats a l’aire lliure gaudint com mai de la quietud i aquella llum tan especial que el Mediterrani porta des de l’horitzó. I aprofiteu també per fer les últimes capbussades de la temporada, abans que les cristal·lines aigües d’aquestes petites cales es vagin refredant sense compassió.

Existeixen un infinitat de raons per les quals la tardor és la millor època per descobrir el Pirineu de Girona i la Costa Brava, i gaudir-ne la seva millor versió. Per no perdre’ns, us n’expliquem 10. Anoteu-les bé!

Ogassa. Toni Vilches. Arxiu Imatges PTCBG

Paisatge genuïnament pirinenc, amb un pastor i el seu ramat

Raó nº 1: la diversitat de paisatge (mar i muntanya)

El territori de la Costa Brava i el Pirineu de Girona, situat entre la frontera francesa i Barcelona, ofereix una extraordinària diversitat de paisatges a menys d’una hora de distància. Amb més de dos-cents quilòmetres de costa, trobem tranquil·les platges i petites cales que s’alternen amb impressionants formacions rocoses esculpides pel mar, creant coves i formes capricioses. I finalment, el Pirineu es fon amb el mar, sorprenent-nos amb la seva naturalesa en totes les seves manifestacions, oferint autèntics tresors de bellesa extraordinària: paisatges volcànics, zones de maresmes, boscos ancestrals, pintorescs pobles medievals…

PG 41

El Parc Natural de l'Alta Garrotxa, a vista d'ocell

Raó nº 2: Parcs Naturals exuberants i un 33% del seu espai protegit

La bellesa de la Costa Brava i el Pirineu de Girona és reconeguda arreu del món, i la seva singularitat ha propiciat la protecció del seu paisatge. El territori compta amb 8 Parcs Naturals, des de les valls més altes del Pirineu fins a la mateixa costa, amb una àmplia varietat d’ecosistemes. D’aquests parcs, dos d’ells també protegeixen àrees marines d’un gran valor paisatgístic i ecològic: un al Cap de Creus i un altre a les Illes Medes.

Tossa de Mar. Hecktic Travels. Arxiu Imatges PTCBG

El camí de ronda de Tossa de Mar

Raó nº 3: Una xarxa única de camins de ronda per fer a la Costa Brava a la tardor

Podeu descobrir la Costa Brava des del mar, des de sota l’aigua, volant en globus, amb bicicleta i des de les vies ferrades. Però hi ha una altra manera de descobrir-la de ben a prop, pas a pas, sota l’ombra dels pins o aixoplugats per un cel d’infinites estrelles. Els camins de ronda recorren la costa de cap a cap, de Portbou a Blanes, resseguint els antics senders de vigilància del contraban que entrava per mar. Són recorreguts que carreguen amb el pes de la història,  en una atmosfera artística i amb un paisatge excepcional.

Cala Estreta Cala den Remendon Palamos. Daniel Punseti. Arxiu Imatges PTCBG

Cala Estreta i la petita cala Remendon, a Palamós

Raó nº 4. Cales i platges extraordinàries per visitar a la Costa Brava a la tardor

També a la tardor, la Costa Brava és una gran platja assolellada i al mateix temps una platgeta envoltada de vegetació. És una cala secreta, un racó amagat, i una cova marina que descobrireu en caiac. És un bany de tranquil·litat al Mediterrani i un paradís de diversió familiar. És una de les millors destinacions per als amants de les platges amb encant. I és que la Costa Brava és plena de petites cales de pedra en racons amagats, de gran bellesa i on no sempre s’hi arriba ràpid i amb facilitat. La recerca, el camí i la troballa formen part d’una experiència única.

 

CB 053

Rutes senderistes per la Fageda d'en Jordà, a la Garrotxa

Raó nº 5. Senderisme infinit

El senderisme i el running són dues de les grans especialitats de la Costa Brava i el Pirineu de Girona. Us podem garantir quilòmetres infinits de sensacions magnífiques, de respirar llibertat, amb rutes, excursions i travesses per descobrir un territori natural espectacular i divers des de la mateixa línia de la costa fins als cims pirinencs.

Teniu una multitud de propostes per assaborir la Costa Brava i el Pirineu durant la tardor, amb excursions per a tota la família, seguint rutes de gran recorregut (GR), petit recorregut (PR), senders locals (SL) i la xarxa Itinerànnia, que us permetrà conèixer racons camuflats sota una catifa de fulles multicolor.

 

Coll de la Marrana. Oscar Dominguez. Arxiu Imatges PTCBG 1

Capvespre des del cim del Coll de la Marrana, al Pirineu

Raó nº 6. Cims que freguen els 3.000 metres

Abans que la neu cobreixi de blanc els cims més alts del Pirineu, visiteu el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, i pugeu als cims més emblemàtics, com el Puigmal, Bastiments, Balandrau, Noucreus, Noufonts o el Costabona, on trobareu paisatges fantàstics. Quedareu fascinats amb les vistes des d’alguns miradors del Ripollès com el Balcó de la Costa Brava a Vallter 2000, Campelles o el Santuari de Montgrony, on podreu desconnectar i descobrir el Pirineu més proper. Amb aquests paisatges imponents i únics, els racons on trobar moments de silenci i màgia semblen infinits.

Vies Verdes. Pere Duran. Arxiu Imatges PTCBG 4

Les Vies Verdes, un espai segur on gaudir de l'entorn natural

Raó nº 7. Via verda de la muntanya al mar (Olot-Sant Feliu de Guíxols)

A la  Costa Brava i al Pirineu de Girona us hi esperen molts quilòmetres de rutes i carreteres, ideals per rodar en família o amb amics. Amb la bici, el ritme el marqueu vosaltres, i la infinitat de propostes que trobareu s’hi adaptaran a la perfecció. Una de les rutes més representatives és la Via Verda que va d’Olot a Sant Feliu de Guíxols, un trajecte de prop de 100 quilòmetres per un sender de terra compactada, que és l’antiga ruta del tren que anava d’Olot a Girona, i després de Girona a Sant Feliu. És un trajecte totalment segur, sense circulació de vehicles, i que us permetrà gaudir del cicloturisme mentre aneu vivint en primera persona la transformació del paisatge pirinenc cap a una postal única de la Costa Brava.

Pirineu de Girona. Toni Vilches. Arxiu Imatges PTCBG

Tant de mar com de muntanya, la gastronomia és una autèntic regal per als sentits

Raó nº 8. Descobrir la natura amb un bon àpat amb productes locals

Després del bulliciós estiu els establiments turístics, comerços i activitats de muntanya gaudeixen d’una singularitat extraordinària: serveis de primera qualitat, amb un clima que encara permet gaudir amb plenitud de les activitats a l’aire lliure. Al mateix temps que els ramats començaran a baixar de les pastures més altes, comença una intensa temporada de fires i festivals gastronòmics. La tardor és molt generosa amb fruits i bolets, i això ho han sabut aprofitar molts municipis que en aquesta època tenen un decorat natural espectacular, amb infinitat de tonalitats.

La nostra tradició gastronòmica és paisatge i història posats a la cassola. És cuina de muntanya, de terres volcàniques, de pescadors i de fusió de mar i muntanya gràcies a aquest entorn natural tan privilegiat, on el Pirineu de Girona es troba amb el Mediterrani.

 

Colera. Oscar Rodbag. Arxiu Imatges PTCBG

Activitat de degustació entre vinyes, a Cadaqués

Raó nº 9. Viviu el paisatge entre vinyes

La Costa Brava és terra de vinyes i de bon vi. I si hi ha un bon àpat, no pot faltar un bon maridatge. I amb això, els amants de l’enoturisme també esteu de sort. Perquè la tardor és temps de Ruta del Vi DO Empordà. Teniu l’oportunitat de visitar més de 30 cellers i participar a moltíssimes activitats que inclouen visites a bodegues, àpats entre vinyes, estades a cellers situats en bells paratges naturals, tractaments de vinoteràpia, visites a espais patrimonials relacionats amb el món del vi i nombroses activitats experiencials com el caiac amb tast de vins, visites a cellers en bicicleta, tastos a cegues o ioga entre vinyes.

PG 71

Desenes de petites ermites romàniques s'escampen per la tota la geografia

Raó nº 10. Romànic mil·lenari en espais naturals

El Pirineu de Girona i la Costa Brava guarda escrupolosament un patrimoni romànic excepcional, amb centenars de monuments que fan d’aquest territori una de les  concentracions més denses de romànic a Europa. Arreu hi trobareu patrimoni llegendari amagat, amb grans exponents com el Monestir de Santa Maria de Ripoll o el Monestir de Sant Pere de Rodes, o l’impressionant ventall de mostres d’arquitectura romànica de la Cerdanya.

Comptem amb un patrimoni mil·lenari que us permetrà recórrer la història visitant jaciments prehistòrics, poblats ibers, grecs i romans, amb Empúries com a parada obligatòria per a tots els amants de l’arqueologia i la cultura clàssica.

 

Ho veieu? S’acaba l’estiu, i lluny de renunciar a res a la Costa Brava i al Pirineu de Girona obrim la porta a un nou viatge que ho té tot.

Fotos: Arxiu d’imatges PTCBG

Saltar al contingut