Periodista i locutora. Especialitzada en accessibilitat audiovisual i cultural.
En Blac, la Reixa i en Prinz són tres dels 11 cavalls d’Equinoteràpia Girona, un centre que va néixer amb la voluntat de crear un lloc per gaudir de les activitats amb cavall adaptades a totes les necessitats i capacitats.
El cavall és un animal de costums, sociable i intuïtiu. Treballar-hi és una font de beneficis físics i emocionals. En persones amb paràlisi cerebral, per exemple, permet un treball físic. L’activitat de munta afavoreix que els lligaments es deixin anar i incrementa el to muscular. En altres patologies, com ara el Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), es treballa el vincle i la comunicació a través de l’animal. En tots els casos, “el cavall és una peça clau del triangle terapèutic entre la persona que fa l’activitat, el terapeuta –que en alguns casos es converteix en mediador– i el propi animal”. A més, el cavall té una gran capacitat d’empatia i ens ajuda a acceptar-nos tal com som. Amb les activitats amb cavalls es poden treballar aspectes personals i socials, comunicatius, conductuals… I el fet de practicar-les en plena natura és un plus, tant pel visitant com pels mateixos cavalls, que viuen en manada i en llibertat.
Després de l’aturada per l’alerta sanitària del Covid-19, Equinoteràpia Girona ha reprès l’activitat. Ho va fer el passat 20 de maig, “amb guants, amb mascareta, amb el desinfectant al costat i amb totes les mesures de protecció”, explica la Katrin, “molt agraïda i encarant la nova realitat de què tothom parla”. Els clients la van visitar “amb confiança, amb moltes ganes i molt agraïts”. Estava tan contenta d’obrir que, segons diu, no va deixar de somriure en tot el dia.
La Katrin comparteix la seva passió pels cavalls amb el seu marit, que a Panorama Trails ofereix sortides a cavall per la Costa Brava pensades tant per a genets experimentats com per a principiants. A més, és membre del club Natura i Turisme Actiu del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Us convidem a fer un cop d’ull al seu blog.
Equinoteràpia Girona es troba a Mas Alba, una masia catalana del segle XVIII restaurada i dedicada al turisme rural. L’allotjament disposa de 6 habitacions, dues de les quals són adaptades i tots els espais són accessibles. Són dues ofertes turístiques diferents però complementàries, cosa que permet que clients vinguts d’arreu del món s’allotgin a 10 escassos metres dels cavalls amb què practiquen activitats de teràpia eqüestre. La casa està envoltada de bosc i cultiu, té un ramat de cabres de llet i formatgeria pròpia. I ofereix la possibilitat de fer-hi una visita guiada que inclou l’experiència de munyir les cabres, una visita a les instal·lacions i un tast dels seus formatges, tota una experiència lactoturística. A més, Mas Alba és membre associat del club Enogastronomia del Patronat de Turisme Costa Brava Girona.
En el marc del pla de desescalada, a Mas Alba accepten reserves per la casa completa, naturalment, amb totes les garanties sanitàries. I esperen, de cara al setembre, començar a llogar habitacions per separat. Podeu estar al dia de totes les novetats a través de les seves xarxes.
Equinoteràpia Girona, Panorama Trails i Mas Alba són a Terradelles, un petit poble de Vilademuls a quinze minuts de Banyoles, Girona, Figueres i l’Escala.
A la Garrotxa, al Mas Els Casals, dins la reserva natural de la Fageda d’en Jordà, hi ha un projecte social i empresarial que també s’obre al turisme. La Fageda, coneguda pels seus iogurts, gelats i melmelades, ofereix feina a persones amb malaltia mental o discapacitat intel·lectual. Des de fa uns anys, programa un servei de visites amb diferents propostes. En primer lloc, destaquem l’estàndard, una visita a les instal·lacions que permet conèixer el procés de producció i inclou un tast. Aquesta proposta és accessible i apta per a persones amb mobilitat reduïda. I en segon lloc, La Fageda en ruta, que inclou la visita a les instal·lacions, una passejada per la Fageda i un pícnic. En aquest cas, la ruta és planera i apta per a sèniors. Tot i que el servei de visites es va aturar el passat mes de març, l’equip ha continuat treballant i es planteja reobrir el servei entre mitjans i finals de juny. De moment, ha llençat la campanya #VullveniraLaFageda, un concurs participatiu a les xarxes a través del qual es pot guanyar un lot de productes i una visita per a dues persones amb tast inclòs.
A Serinyà, molt a prop de Banyoles, hi ha la Fundació Mas Casadevall, un espai de vida i treball per a persones amb Trastorn de l’Espectre Autista. Tots els tallers ocupacionals que s’hi ofereixen (granja, hort, jardineria…) tenen una finalitat: l’autonomia personal i la satisfacció de la feina útil. A més, al Mas hi ha una botigueta on es poden adquirir els productes fets pels usuaris. I cada dimecres venen els seus productes d’horta ecològica al mercat setmanal de Banyoles. La Fundació també acull un restaurant amb plats de cuina de temporada –també plats vegetarians– elaborats amb productes propis de la granja i l’hort. El restaurant és accessible per a persones amb mobilitat reduïda o cadira de rodes. Tot i que les instal·lacions es troben enmig de la natura, des de l’aparcament s’hi pot accedir a través d’una rampa (per les característiques del terreny la persona pot necessitar l’ajuda d’un acompanyant). Malgrat que tots els serveis de cara al públic estan tancats fins que la situació es normalitzi, us convidem a seguir-los a les xarxes per estar al corrent de la reobertura i visitar-los quan tot hagi passat.