Lloret de Mar 2 c Kris Ubach Lloret de Mar 2 c Kris Ubach
BLOG

Els jardins de la Costa Brava: quatre paradisos al Mediterrani

FOTÒGRAF Kris Ubach

BLOG

Els jardins de la Costa Brava: quatre paradisos al Mediterrani

avatar Bruno Barrachina

A la Costa Brava hi ha molts paisatges per descobrir més enllà de les platges i les cales. Els jardins de Blanes, Calella de Palafrugell i Lloret de Mar en són alguns, tot un regal per als sentits i una sorpresa que potser no esperes. Molts turistes encara en passen de llarg. No cometis el mateix error.

Art i paisatge. Natura i cultura. Jardineria i arquitectura. Els jardins de la Costa Brava se sumen a la llista d’experiències úniques d’aquest territori. Són quatre escenaris d’una gran bellesa amb el Mediterrani de fons. Quatre tresors molt ben guardats i molt recomanables per fer-hi passejades relaxants, per descobrir i aprendre un grapat de coses sobre una gran diversitat d’espècies vegetals autòctones i d’arreu del món, o simplement per gaudir del plaer de contemplar-les.

Si tens tres minuts per a una passejada tranquil·la i romàntica, segueix llegint.

Calella de Palafrugell c Julian Guisado

Jardins de Cap Roig (Calella de Palafrugell - Mont-ras)

A cavall entre els municipis de Calella de Palafrugell i Mont-ras, els Jardins de Cap Roig són una veritable obra d’art. Un indret que sembla que pengi sobre el mar, amb més de 800 espècies i coronat per un magnífic castell d’inspiració medieval, que és un balcó espectacular sobre la Costa Brava.

Els Jardins de Cap Roig són un somni fet realitat, el de Nicolai Woevodsky i Dorothy Webster, dos amants de la jardineria, l’arquitectura i la decoració (entre altres coses) que l’any 1927 van trobar aquí un lloc ideal per viure-hi i van crear aquests jardins magnífics, dels quals, per sort, avui pot gaudir tothom.

Si et pots programar la visita per a l’estiu, mira’t bé això: els jardins són l’escenari del popular Festival de Cap Roig, un prestigiós certamen musical amb una atmosfera màgica.

Jardi Botanic Marimurtra Blanes c Patronat Turisme Blanes

Jardí Botànic Marimurtra (Blanes)

La segona parada d’aquest viatge botànic ens porta fins a Blanes, una localitat que ja per si mateixa té una gran riquesa paisatgística i cultural. El Jardí Botànic Marimurtra afegeix un altre motiu per visitar-la.

Viuràs moments molt emocionants, com baixar per les escales d’Epicur fins a arribar al Templet de Linné, un racó icònic amb un quiosc que fa de mirador sobre els penya-segats, i un marc perfecte per fer-te fotos irrepetibles.

L’itinerari et porta per tres grans jardins que sumen més de 4.000 espècies vegetals, la gran majoria de les quals exòtiques i algunes de ben singulars. Passaràs per un primer jardí tropical, amb espècies de zones àrides; un segon jardí asiàtic, amb una espectacular mostra de plantes ornamentals, i un tercer jardí mediterrani, amb predomini de la murtra autòctona.

Sens dubte, el creador del jardí, l’empresari alemany Karl Faust (1874-1952), va aconseguir el seu gran objectiu després d’anys i anys d’esforços, i va poder compartir i transmetre la seva passió per les ciències naturals.

Jardí Botànic Pinya de Rosa (Blanes)

Al Jardí Botànic Pinya de Rosa de Blanes viuràs una experiència força curiosa: sense moure’t de la Costa Brava et sentiràs com si fossis en un paisatge tropical. Una immensa quantitat d’espècies del tròpic (cactus, palmeres, àloes, iuques i un llarg etcètera) s’han adaptat a l’entorn i conviuen amb la vegetació autòctona del  Mediterrani.

La història d’aquest jardí tan peculiar s’origina l’any 1945 amb la figura d’un enamorat de la botànica, l’enginyer català Ferran Rivière de Caralt, que va adquirir aquests terrenys —llavors vinyes gairebé abandonades— amb la intenció de dur a terme una explotació agrícola i ramadera. En paral·lel, va idear la construcció d’un jardí que pogués acollir una gran col·lecció de cactus i plantes crasses, la seva gran passió. Amb el temps, es va poder dedicar més a la botànica, ampliant el jardí i obrint-lo al públic.

Lloret de Mar 3 c Oscar Rodbag

Jardins de Santa Clotilde (Lloret de Mar)

Ordre, simetria, precisió i proporció. Els Jardins de Santa Clotilde són una magnífica mostra d’art noucentista català, inspirats en els jardins clàssics del Renaixement italià. El seu traçat data del 1919, obra del jove arquitecte i paisatgista català Nicolau Maria Rubió i Tudurí per encàrrec del marquès de Roviralta. Més de cent anys més tard, els Jardins de Santa Clotilde han passat a formar part de la Ruta Europea de Jardins Històrics, un itinerari europeu certificat pel Consell d’Europa, pel seu gran valor històric, artístic i social.

És un espai que convida a passejar i a gaudir de la calma, a descobrir racons plens de romanticisme, a aturar-se i a percebre les olors de les plantes aromàtiques, que es barregen amb la brisa del Mediterrani. L’escalinata de les Sirenes, l’eix principal, va descendint lentament fins a tocar gairebé el mar, on gaudiràs de vistes increïbles sobre algunes cales de la Costa Brava. La gran diversitat de plantes són autòctones i conviuen amb fonts, petites basses d’aigua i escultures que fan pensar en un món idíl·lic de l’antiguitat clàssica.

Tot plegat, com ja et deus imaginar, esdevé un escenari únic on viuràs un dels moments més bonics de la Costa Brava. I per fer-ho encara més especial, visita’ls a l’agost, coincidint amb els concerts del Festival Som de Mar, amb un cartell de grans artistes d’aquí i també forans.

 

Els Targaryen als Jardins de Santa Clotilde

Si ets fan de Joc de trons, ja deus saber que en aquests jardins es va rodar una bona part de La casa del drac, la preqüela de la reeixida sèrie, una part de la qual també es va rodar en el nucli antic de Girona. L’estil renaixentista dels jardins, els racons amb encant i les panoràmiques espectaculars van seduir l’equip de rodatge d’aquesta impressionant superproducció.

 

 

Saltar al contingut