Museu dArt Girona. Miquel Millan. Arxiu Imatges PTCBG 2 1 Museu dArt Girona. Miquel Millan. Arxiu Imatges PTCBG 2 1
BLOG

Girona, cultura disseminada

FOTÒGRAF Mus Miquel Millan. Arxiu Imatges PTCBG

BLOG

Girona, cultura disseminada

Foto_Eudald_Camps_2 250x300 modified

A banda de Barcelona, la demarcació de Girona té gairebé el doble d’espais promotors d’art (Museus, Galeries, Sales d’exposicions, etc.) que Lleida i Tarragona respectivament.

Es tracta d’una trentena d’equipaments extraordinàriament diversos, tan pel què fa al seu origen (institucional, privat, popular) com a la seva orientació artística (que aniria des de l’amateur fins al professional), periodicitat o, finalment, ambició en relació a la projecció internacional. En aquest sentit, qualsevol visitant disposaria d’un ampli ventall d’opcions siguin quines siguin les seves preferències o, per descomptat, el nivell d’expertesa del que disposi en matèria cultural.

Girona Museu Art de Girona. Xenia Gasull. Arxiu Imatges PTCBG 2 1

Girona, Museu Art de Girona. Xenia Gasull. Arxiu Imatges PTCBG

Posem per cas, en primer lloc, que cerquem de fer-nos una idea força aproximada de la història de la pintura catalana moderna i contemporània (la que aniria de mitjan segle XIX fins a l’actualitat): el Museu d’Art de Girona, el Museu de l’Empordà i el Museu de la Garrotxa, cada un amb de les seves especificitats, acomplirien amb escreix aquest objectiu. I és que, a nivell museogràfic, el triangle Girona-Olot-Figueres és ineludible.

La cosa canvia quan allò que cerquem és explorar una disciplina concreta. En aquest cas, les opcions també són clares. Pels amants de l’escultura contemporània, Can Mario, a Palafrugell, és la millor opció: inaugurat l’any 2004, aquest centre de la Fundació Vila Casas acull al voltant de 220 escultures que daten des de la dècada dels 60 del segle passat fins a l’actualitat i que pertanyen, sense excepció, a diversos artistes nascuts o residents a Catalunya.

Palafrugell. Miquel Millan. Arxiu Imatges PTCBG 3 1

Palafrugell. Miquel Millan. Arxiu Imatges PTCBG

El mateix s’esdevé amb la fotografia: gràcies també a la  Fundació Vila Casas, el Palau Solterra, a Torroella de Montgrí (inaugurat l’any 2000), reuneix al voltant de 200 fotografies contemporànies exposades d’artistes de diverses parts del món. Per cert: el Palau Solterra, a nivell arquitectònic, és un meravellós exemple d’arquitectura civil del s. XV que va ser residència històrica dels comtes de Torroella de Montgrí.

Més enllà dels espais amb una càrrega, diguem-ne, més o menys històrica, existeixen a la demarcació de Girona iniciatives molt més inclassificables però no per això menys interessants: projectes com Art i Gavarres (Monells), la Nau Côclea (Camallera), Nyamnyam (Mieres), Rizoma (Celrà) o, com a vaixell insígnia, el Bòlit Centre d’Art Contemporani de Girona, encarnarien el darrer episodi d’una cultura que, avui per avui, és capaç d’assumir qualsevol registre o format (i que sovint pot desconcertar al visitant poc avesat als seus llenguatges).

 

Torroella de Montgri. Museu Palau Solterra. Arxiu Imatges PTCBG 1

Torroella de Montgrí. Museu Palau Solterra. Arxiu Imatges PTCBG

Finalment, i posats a fer un xic d’autocrítica, el teixit galerístic és el que hauria patit més la crisi generalitzada del sector accentuada, només en part, per la pandèmia de la covid-19. La irrellevància de Girona ciutat (només hi sobreviu la Galeria El Claustre) és en part pal·liada per galeries com Horizon (Colera) o, molt especialment, Enlace Art in Progress (Serra de Daró): amb només un any de vida, la galeria que dirigeix Toni Álvarez de Arana, encarna una feliç anomalia, una raresa que s’explica per un entorn privilegiat (l’opulent paisatge del Baix Empordà) i per l’interès d’uns inversors que van saber veure el potencial d’un espai tan versàtil com intimidador. La seva aposta desacomplexada per la pintura contemporània de qualitat apuntalaria la resta: autors de casa en actiu i figures històriques conviuen amb referents internacionals gràcies, insistim, a la claredat conceptual amb la que Álvarez articula aquest projecte.

Girona, en definitiva, és un lloc privilegiat on la cultura disseminada vindica el vigor de la perifèria de la única manera possible, és a dir, amb rigor, entusiasme i qualitat.

LLISTAT D’ESPAIS

Aquest llistat ha estat confegit a partir de les dades de la Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts de Catalunya (XAV), Xarxaprod (només centres d’arts visuals), Xarxa de Museus d’Art de Catalunya i totes les aportacions fetes pels socis de l’ACCA. Qualsevol omissió o inexactitud només és responsabilitat de l’autor d’aquest article:

 

  1. Banyoles. FUNDACIÓ LLUÍS COROMINA
  2. Bisbal, La. TERRACOTTA MUSEU
  3. Calonge. CASTELL DE CALONGE
  4. Camallera. NAU CÔCLEA
  5. Castell-Platja d’Aro. CASTELL DE BENEDORMIENS
  6. Castell-Platja d’Aro. PARC DELS ESTANYS (exposicions itinerants / aire lliure)
  7. Celrà. RIZOMA
  8. Escala. L’ALFOLÍ DE LA SAL – MUSEU DE L’ESCALA
  9. Figueres. SALA L’ESCORXADOR – MUSEU DE L’EMPORDÀ
  10. Girona. BÒLIT CENTRE D’ART CONTEMPORANI
  11. Girona. FUNDACIÓ VALVI
  12. Girona. CASA DE CULTURA
  13. Girona. MUSEU D’ART DE GIRONA
  14. Llançà. MUSEU DE L’AQUAREL·LA
  15. Mieres. NYAMNYAM
  16. Monells. ART I GAVARRES
  17. Olot. BINARI
  18. Olot. MUSEU DE LA GARROTXA
  19. Palafrugell. CAN MARIO – FUNDACIÓ VILA CASAS 
  20. Palafrugell. MUSEU DEL SURO 
  21. Palamós. CAPELLA DEL CARME
  22. Palol de Revardit. SALA DEL CASTELL
  23. Port de la Selva. ARBAR
  24. Portbou. FUNDACIÓ ANGELUS NOVUS (escola d’estiu)
  25. Roses. SALA CA L’ANITA
  26. Salt. LES BERNARDES
  27. Santa Coloma de Farners. CASA DE LA PARAULA
  28. Sant Feliu de Guíxols. ESPAI CARMEN THYSSEN
  29. Sant Joan de les Abadesses. ESPAI ART L’ABADIA
  30. Serra de Daró. ENLACE ART IN PROGRESS
  31. Torroella de Montgrí. MUSEU DE LA MEDITERRÀNIA
  32. Torroella de Montgrí. MUSEU DE LA FOTOGRAFIA / PALAU SOLTERRA
Girona Museu Art de Girona. Xenia Gasull. Arxiu Imatges PTCBG 1

Girona, Museu Art de Girona. Xenia Gasull. Arxiu Imatges PTCBG

Saltar al contingut