126 correr_en_femeni @arturribera 126 correr_en_femeni @arturribera
BLOG

El Pirineu té nom de dona

BLOG

El Pirineu té nom de dona

Un paisatge tan extraordinari com el del Pirineu de Girona va lligat, indefectiblement, a la gent que l’ha treballat durant segles.

Famílies que han tingut cura del territori, de les seves masies, de la seva gent, dels ramats i els boscos, de les activitats tradicionals… I al capdavant sempre hi ha hagut, i avui dia encara és així, un munt de dones que tiren del carro i que fan rutllar empreses d’activitats, cooperatives, establiments hotelers, restaurants, petits productors…

Son dones que estimen les muntanyes, amants de casa seva i d’aquest paisatge únic. I el dinamitzen amb empenta i una gran formació, amb molta estima pel seu producte. Us en presentem algunes.

Eva

L’Eva, a l’esquerra, en un dels Trainning Camp que organitza al refugi Els Estudis d’Espinavell

Estades d’entrenament per a dones al Pirineu

L’Eva Martínez és l’ànima del Refugi Els Estudis d’Espinavell, i creadora del Domini d’Isards. Coneix el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser com ningú, i no para de dissenyar propostes de senderisme, rutes, guiatges i circuits en bici perquè tothom el pugui gaudir com fa ella.

Un dels seus productes estrella és el Trainning Camp Córrer en femení, una proposta que enguany tindrà dues edicions, al juny i setembre, i que gairebé ja té totes les places ocupades. “És un privilegi organitzar això”, explica l’Eva. “És una proposta feta per dones i per a dones, que genera molt bones vibracions i que cada any té més èxit”. Per començar, les participants dormen al refugi, a 1.250 metres d’alçada. “Això per les esportistes ja és un plus”, indica. Durant tot el cap de setmana les participants fan treballs de tota mena, específics per a les característiques de les dones: hipopressius, càrregues d’entrenament adaptades, nutrició, ioga orientat a la fisiologia femenina…

034 correr_en_femeni @arturribera 2048x1365 1

I tot plegat en un paisatge fabulós que desprèn respecte i sostenibilitat per totes bandes. “Mentre corren gaudeixen d’unes vistes brutals cap a l’Alta Garrotxa, Terra de Remences, veuen el Canigó, la seva caiguda de la cara nord… van cap a ponent mentre entrenen i s’acosten al Costabona i tenen tot el Pirineu de teló de fons”, explica l’Eva.

Beth

Viatges especialitzats de senderisme i natura a la Garrotxa

Una mica més enllà, al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, la Beth Cobo és una de les referències en matèria de turisme actiu. Fa més de 25 anys que és guia d’aquest espai natural, que explica amb entusiasme i del qual sempre n’aprèn algun element nou. Fruit de la seva passió pel territori i l’èxit de les sortides entre volcans va crear Trescàlia, una agència de viatges especialitzada en senderisme i natura i que organitza estades adaptades a les necessitats dels viatgers. “És la nostra especialitat”, afirma la Beth.

200203_VdN_OML03968 2048x1365 1

Dones al capdavant de les estacions d’esquí alpí

L’Eva i la Beth són dues de les dones del Pirineu que són exemple d’empenta i convicció, de creativitat i èxit en els seus respectius projectes. Però n’hi ha moltes d’altres, que amb les seves feines impulsen el territori i la seva dinamització econòmica i social.

En trobem, per exemple, com a cares visibles de les estacions d’esquí alpí del Pirineu de Girona, unes estacions que parlen en femení i son referència a Europa per la seva qualitat. La Maite Martí a Masella, la Marta Viver a La Molina, la Ruth Bober i la Laura Costa a Vall de Núria i la Carol Torres a Vallter 2000. Totes elles dinamitzant aquestes estacions de muntanya que tant fan gaudir a esquiadors d’arreu del món, i que son un clar exemple que el Pirineu s’expressa en femení.

Fotos: Artur Ribera, Oriol Molas, Arxiu d’imatges PTCBG

 

Saltar al contingut