El meu lloc preferit de les comarques de Girona? Fes-me una pregunta més senzilla, sisplau.
Senderisme, paisatge i emocions 100 % Costa Brava. Recórrer els camins de ronda del litoral de Girona és una de les experiències que no et pots perdre.
Seria meravellós tenir tot el temps del món per recórrer el tram de GR92 que uneix Blanes i Portbou. Caminar al teu ritme els més de 200 km arran de mar, en diferents etapes a la teva mida. Descobrir una infinitat de paisatges increïbles, i allotjar-te en pobles emblemàtics de la Costa Brava.
Però si no tens aquesta sort i només pots dedicar un dia a fer una excursió, no t’amoïnis. T’hem preparat sis propostes per viure l’essència dels camins de ronda de la Costa Brava en una única jornada. Totes sis et portaran per indrets espectaculars, amb platges, cales i penya-segats de vertigen, racons salvatges, camins envoltats de vegetació, pobles amb encant i moltes sorpreses més.
Els corriols que antigament utilitzaven pescadors, contrabandistes i patrulles de vigilància formen part d’una experiència senderista en la qual gaudiràs d’algunes de les panoràmiques més impressionants de la Costa Brava.
De Blanes a Tossa de Mar
Els prop de 21 km que separen Blanes de Tossa de Mar són un constant puja i baixa, típic dels camins de ronda. Si veus que se’t farà llarg, sempre pots dividir l’etapa en dos trams: de Blanes a Lloret de Mar, i de Lloret de Mar a Tossa de Mar.
Al teu pas hi aniran apareixent indrets d’una gran bellesa, de gran interès paisatgístic i històric, començant pel castell de Sant Joan que presideix la badia de Blanes. Trobaràs talaies amb vistes de postal, al santuari de Santa Cristina a Lloret de Mar, a la punta d’en Rosaris (mirador i escultura de la Dona marinera), a la punta des Cards i a molts altres punts del recorregut des d’on veuràs les onades trencant als penya-segats.
Alternaràs trams vertiginosos arran de mar, escales de pedra, petits corriols, boscos mediterranis, cales i petites platges. I a l’arribada t’espera una de les imatges més boniques del dia, amb la cala des Codolar resguardada per les muralles i les torres de la vila vella de Tossa de Mar.
De Sant Feliu de Guíxols a Palamós
Els 17 km entre Sant Feliu de Guíxols i Palamós tenen de tot. En el primer tram que ressegueix la costa passaràs per les primeres cales de la jornada, com la cala del Molí i la cala Maset, així com la platja de Sant Pol. Més endavant, en arribar a s’Agaró, el camí et situa en un passeig noucentista ideat per l’arquitecte Rafel Masó l’any 1916.
Les singularitats de la ruta no s’acaben aquí. El recorregut envolta la desembocadura del riu Riudaura, arriba al passeig marítim de Platja d’Aro i zigzagueja entre penya-segats, petites cales i platges de sorra gruixuda anant cap a Sant Antoni de Calonge. Pur camí de ronda, amb esglaons amunt i avall i vistes de gran bellesa. Els últims quilòmetres et permeten relaxar una mica les cames, i descansar finalment a la platja de Palamós. Si et queden forces, pots coronar la jornada amb una visita al Museu de la Pesca.
De Palamós a Calella de Palafrugell
Ja t’hem advertit que els camins de ronda de la Costa Brava et guarden moltes sorpreses. Al tram que va de Palamós a Calella de Palafrugell en tens un bon grapat. Veuràs algunes de les millors postals del Mediterrani. Algunes d’elles des del cim del cap Gros i des del cap Roig, dos petits esforços amb enormes recompenses.
Al teu pas trobaràs petites meravelles com les runes del castell de Sant Esteve a la platja de la Fosca i petits nuclis de barraques de pescadors que daten del segle xvi. Hi ha molts trams salvatges, on el camí salva com pot el paisatge abrupte i baixa fins a petites cales paradisíaques amagades entre penya-segats, o a platges salvatges com la del Castell, a s’Alguer.
En total són uns 11 km que es poden fer en unes 3 hores, tot i que és impossible no aturar-se constantment a gaudir de l’espectacle de la natura, o allargar el passeig visitant Calella de Palafrugell i gaudint del seu ambient mariner.
De Calella de Palafrugell a Tamariu
El camí de ronda que connecta Calella de Palafrugell amb Tamariu pot semblar curt sobre el paper. Són aproximadament 7 km amb un desnivell assequible. Perfecte, doncs, per tenir temps de marge i gaudir d’indrets com el far de Sant Sebastià, un mirador a 170 m sobre el nivell del mar amb una de les vistes més fascinants de la Costa Brava. A més de l’icònic far construït al s.xix, trobaràs una ermita del s.xviii, una torre de guaita del s.xv i un jaciment ibèric del s.vi aC. Com et deus imaginar, un indret amb tanta història no mereix ser només un lloc de pas.
La baixada del penya-segat segueix per un entorn boscós i rural. Per moments les pinedes roben el protagonisme al mar. Però les aigües turquesa acaben tornant a escena i, si les temperatures ho permeten, podràs fer un bany a la cala Pedrosa, a la platja dels Lliris o en alguna de les nombroses cales a tocar de Tamariu, una tranquil·la localitat plena de racons amb encant.
De Cadaqués al cap de Creus
Donarem per descomptat que ja has passejat pel poble de Cadaqués i t’has enamorat de la seva badia. Centrem-nos ara en el camí de ronda que et portarà fins al far del cap de Creus, a l’extrem més oriental de la península Ibèrica, on moren els Pirineus.
El camí de ronda està indicat amb marques vermelles i verdes (abandonem aquesta vegada el GR92); i s’endinsa en terrenys aspres i pedregosos que es poden fer amb un bon calçat sense cap problema. A la teva dreta, si vas en direcció nord, apareixeran moltes cales petites. No dubtis a desviar-te del camí per descobrir-ne alguna i fer un bany si pots.
La pujada al far pot ser el punt i final de la ruta. O també pots afegir una dosi extra de paisatges increïbles. Algun desviament en el camí et dirigeix cap a la meravella geològica del paratge de Tudela, una de les joies del Parc Natural del Cap de Creus, conegut per les formacions rocoses inversemblants que van inspirar Salvador Dalí en obres com “El gran masturbador”.
De Llançà a Colera
Acabem amb una proposta fàcil que et deixarà prou temps per gaudir d’un bany en alguna de les cales o platges d’aquest tram. T’esperen prop de 7 km de tranquil·litat, de paisatge poc conegut i de desnivell suau, que uneix dues petites poblacions de l’Empordà: Llançà i Colera.
El camí de ronda passa per diferents platges de totes les grandàries. Algunes molt espaioses i ben equipades, ideals per a famílies, i d’altres més amagades i salvatges. Tampoc no falten petites cales idíl·liques entre petits penya-segats, a les quals podràs accedir desviant-te per variants de l’itinerari principal. La llista de llocs on banyar-te és llarga: platja de Grifeu, platja del Cros, platja de Canyelles, platja del Garbet… i moltes més. Dona un cop d’ull sobre el mapa i veuràs que en qualsevol moment de la ruta podràs remullar-te si el cos t’ho demana.
> Un recorregut complet de Blanes a Portbou
Sherry Ott, escriptora i fotògrafa de viatges, recull al seu llibre Hiking the Costa Brava. Coastal Paths els seus consells i experiències recorrent el litoral gironí.
+ Descarrega l’ebook