aprenent aprenent
BLOG

Activitats genials per passar les festes als museus gironins

FOTÒGRAF Museu dels Sants

BLOG

Activitats genials per passar les festes als museus gironins

Torna la campanya Nadal al Museu, que proposen anualment els equipaments membres de la Xarxa de Museus de les comarques gironines.

Les dates nadalenques són ideals per aprofitar el temps d’oci i fer visites en família als museus. Els equipaments museístics gironins ho tenen en compte i és per això que ja fa uns anys que la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona engega la campanya Nadal al Museu. Enguany, els alumnes de primer de batxillerat artístic de l’INS Santiago Sobrequés de Girona han dissenyat un llibre-joc per cada un dels museus de la xarxa, una mena de gimcana o joc de pistes en el qual hi participa tota la família resolent reptes i, en acabat, rebran un obsequi.

A banda d’aquest llibre-joc, els museus també organitzen activitats diverses pensades per aquestes dates, que tenen com a objectiu la interpretació, promoció i difusió dels seus fons respectius. Tallers, jocs, visites i moltes activitats més. La campanya s’engega tradicionalment a principis de desembre i dura fins la diada de Reis i en aquest post us proposem algunes d’aquestes activitats, les més destacades o singulars.

Toca toca al Museu dels Sants 3

Una de les activitats que organitza el Museu dels Sants. Foto: Martí Albesa.

L’aprenent. Experiència immersiva

Es du a terme al Museu dels Sants d’Olot dins el seu horari habitual d’obertura i, a través de la utilització d’unes ulleres de realitat virtual, us convertireu en artesans. Entrareu al taller de l’Art Cristià, predecessor del museu i encara en funcionament dels del 1880, i els seus treballadors us guiaran, seguint tots els passos necessaris per fer una peça d’imatgeria religiosa: emmotllar, desemmotllar, retocar i pintar. Es tracta d’un joc sorprenent que us introduirà en el món de l’art i de l’escultura com no ho havíeu fet mai abans. El preu d’aquesta activitat està inclòs en l’entrada general del museu (3€) els dies en què l’entrada sigui gratuïta valdrà 2€-, però és gratuït per als menors de 16 anys, estudiants, titulars del Carnet Jove, aturats i persones amb diversitat funcional degudament acreditats. Aquesta activitat, disponible en català, castellà, anglès i francès, està recomanada a partir de 13 anys, tot i que l’edat mínima permesa és de 10 anys.

museu del suro de palafrugell

Exterior del Museu del Suro de Palafrugell.

Un Cluedo lliure

Molts recordareu i uns quants també hi deveu jugar encara al Cluedo, el joc de pistes en què s’ha de resoldre qui ha estat l’assassí, en quina estança de l’habitatge i amb quina arma. Doncs bé, el Museu del Suro de Palafrugell us proposa una activitat autònoma gratuïta durant tot el desembre i fins passat Reis, que consisteix en la resolució d’un misteri que permet a joves i famílies descobrir els secrets del mon surer. El joc transcorre a l’exterior del museu i enguany s’anomena El cas titànic, una denominació que ha anat variant al llarg dels anys, ja que han estat diversos els casos a resoldre que el museu ha posat a consideració dels visitants. Per aquestes dates, el museu palafrugellenc també organitza una gimcana científica a l’interior de l’equipament, visites lliures al diorama de Lluís Gubert, que representa un pessebre ambientat en una fàbrica de suro, i al pessebre creat per Josep Farrarons, dels Amics del Pessebre del Baix Empordà.

Museu dHistoria dels Jueus de Girona. Oscar Vall. Arxiu Imatges PTCBG_G 1024x683 1

Una de les sales del Museu d'Història dels Jueus de Girona. Foto: Òscar Vall. Arxiu Imatges PTCBG

La llàntia del call

El Museu d’Història dels Jueus organitza un taller que permet els participants modelar amb fang el seu propi llum d’oli. En el fons del propi museu existeix aquest objecte, que explica força coses sobre com era la vida antigament. Un llum d’oli és una petita llàntia medieval que pot tenir l’interior de vidiriat melat, que cremava oli i s’encenia al vespre a les cases del call jueu per tal de trencar la foscor de la nit a l’hivern, de manera que aquella llumeta es va convertir en un símbol d’esperança en temps difícils. D’altra banda, la comunitat jueva també elaborava amb ceràmica llànties rituals (hanukkiya) de vuit cassoletes, que s’utilitzaven en la Hanukkà, la Festa de les Llums o de la Dedicació, que dura vuit dies seguits, segons la tradició talmúdica.

Museu del Cinema Girona. Josep Maria Oliveras. Arxiu Imatges PTCBG scaled

Part de l'exposició del Museu del Cinema de Girona. Foto: Josep Maria Oliveras. Arxiu Imatges PTCBG

Taller de Microanimació

El format de pel·lícula de 35 mil·límetres ha estat el més popular de la història del cinema, tot i que al llarg del temps se n’han utilitzat nombrosos de ben diferents. És en aquest format que s’han rodat i projectat els films durant gairebé un segle. La pel·lícula permet manipular fils ja rodats o fer-ne de nous, treballant directament sobre el suport, sobre la mateixa pel·lícula, manipulant-la. Aquestes noves obres artístiques es poden projectar en el mateix moment, aprofitant antics projectors restaurats. Això és el que us proposa el Taller de Microanimació del Museu del Cinema de Girona, en el qual els inscrits crearan una petita animació utilitzant una pel·lícula de 35 mil·límetres. Dibuixaran i manipularan la cinta de cel·luloide i els resultats es podran veure in situ amb els projectors de 35 mil·límetres.

Saltar al contingut