

BLOG
Periodista i locutora. Especialitzada en accessibilitat audiovisual i cultural.
Cultura i espectacles per a tothom? Sí, a la Costa Brava i el Pirineu de Girona és possible. Festivals i equipaments s’actualitzen i s’adapten perquè tothom en pugui gaudir. Funcions accessibles, espais adaptats o itineraris específics. T’ho expliquem.
El novembre és el mes de les experiències culturals a la Costa Brava i el Pirineu de Girona. És el mes del Som Cultura. La 8a edició del festival ofereix propostes genuïnes d’entitats i empreses associades al club de màrqueting Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Museus, ajuntaments, oficines de turisme i empreses del sector cultural gironí treballen en xarxa per impulsar les activitats que s’organitzen.
Davant el Santíssim Misteri del Monestir de Sant Joan de les Abadesses, un grup de cinc persones escolta les explicacions del guia. Imatge de Diego Espada.
Són una trentena de propostes que permeten redescobrir l’oferta cultural, patrimonial i artística de les comarques gironines. I de totes aquestes activitats, una quinzena són accessibles per a públics diversos. És el cas d’una visita guiada amb audiodescripció pel barri vell de Girona, una experiència que combina vulcanisme i gastronomia de la Garrotxa organitzada per l’Espai Cràter d’Olot o la proposta Dones de Sal, que ofereix el Museu de la Pesca en motiu del seu vintè aniversari.
Teatre, música, dansa, comèdia, cinema, circ i activitats familiars inunden les comarques gironines durant la tardor. El Temporada Alta, el festival d’arts escèniques de Girona i Salt, ofereix fins al 10 de desembre prop de 160 representacions. Dins aquesta àmplia programació, hi trobareu espectacles coreogràfics i visuals, obres amb sobretítols, espais accessibles per a persones amb mobilitat reduïda i itineraris específics per a públics amb diversitat funcional.
En una edició anterior del festival, a l’Auditori de Girona, un grup d’artistes saluda. Des de la platea, el públic aplaudeix amb entusiasme. Imatge de Jordi Ribot Puntí.
Un altre festival que aquest any ha apostat per oferir propostes accessibles ha estat el FITAG, el Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona. El passat mes d’agost va programar dues funcions accessibles, una amb servei d’audiodescripció i una altra amb interpretació en llengua de signes. Ja teniu cita per al 2024.
Els equipaments culturals de la demarcació de Girona disposen de diversos serveis accessibles. És el cas del Teatre Municipal de Banyoles o el Teatre de Lloret de Mar, que disposen de places per a persones usuàries de cadira de rodes; el Teatre La Gorga de Palamós, que també ofereix informació en lectura fàcil, o l’Auditori de Girona o el Teatre Jardí de Figueres, tots dos amb bucle magnètic.
Una vista general de l’interior del Teatre Jardí de Figueres. Destaquen les butaques de vellut vermell i les pintures murals que decoren el sostre. Imatge de l’Ajuntament de Figueres.
A més, es programen habitualment funcions accessibles amb servei de subtitulació, audiodescripció i reforç de so amplificat i bucle magnètic. Per assabentar-vos d’aquestes funcions, us recomanem tenir a mà el programa Apropa Cultura, una xarxa inclusiva que ofereix activitats culturals a preus accessibles per a persones en risc d’exclusió social o amb discapacitat.