A la Costa Brava el turisme pesquer s'està convertint en una proposta cada cop més popular entre els visitants que busquen noves experiències. Ets un amant de les tradicions marineres? Et proposem fer una immersió en el mar per conèixer els seus misteris.
Blanes. Maria Geli i Pilar Planagumà. Arxiu Imatges PTCBG
Del mar al plat
Comencem aquesta ruta a Blanes, la porta de la Costa Brava, on el seu port pesquer es transforma cada tarda en un escenari vibrant amb l’arribada de les barques i l’inici de la subhasta de peix. Participar en aquesta activitat no només t’apropa a la vida dels pescadors, sinó que també ofereix la possibilitat de comprar peix fresquíssim, acabat de treure de l’aigua. Una veritable delícia per als amants de la cuina marina.
Palamós. Sherry Ott. Arxiu Imatges PTCBG
Seguim cap al nord, fent parada a Palamós, que destaca com un dels centres neuràlgics de la pesca a Catalunya, sobretot per la seva famosa «gamba roja». El Museu de la Pesca és una parada obligatòria; no només aprendràs tècniques de pesca, sinó que també podràs reservar una sortida en una de les barques per experimentar en primera persona el dia a dia dels pescadors i les subhastes de peix per conèixer la seva comercialització. A més, molts restaurants locals ofereixen sortides que combinen pesca seguida d’un sopar on el plat més atractiu és la captura del dia. Si vols aprendre a cuinar el peix de mil maneres, pots participar en els tallers de cuina de l’Espai del Peix, on es posa en valor aquelles espècies més desconegudes pels consumidors o poc valorades a les llotges.
Costa Brava. Julien Collet. Arxiu Imatges PTCBG
Finalment, no podem oblidar-nos de Roses, on la tradició pesquera conviu amb un entorn natural espectacular. Pots fer una visita per descobrir l’art tradicional de la pesca: des que els vaixells arriben al port fins que la llotja es converteix en tot un aparador de producte fresc. A més, tens l’oportunitat de tastar el teu peix preferit en un restaurant i escoltar els secrets millor guardats dels cuiners locals. Tot això, mentre gaudim d’unes vistes impressionants de la badia.
De anxoves i sardines
Continuem per l’Escala, famosa per les seves anxoves, un producte que ha travessat fronteres i s’ha guanyat un lloc d’honor a les millors taules. Aquí trobem el Museu de l’anxova i la sal, que organitza cada any mitja dotzena de rutes per conèixer el patrimoni i l’entorn natural de l’Escala i Empúries. També compta amb la Festa de la Sal, tot un homenatge als oficis mariners i a la cançó tradicional. D’altra banda, si vols veure en directe com es fan les anxoves, també pots acostar-te a la Fàbrica d’anxoves Solés, on fan visites guiades per conèixer les instal·lacions de salaó de peix més antigues de la vila. És fascinant veure com els pescadors locals mantenen vives les tècniques heretades dels seus avantpassats.
L’Escala. Oscar Rodbag. Arxiu Imatges. PTCBG
I de les anxoves a les sardines. La Confraria de Pescadors de l’Escala està al port i té una flota de 15 embarcacions d’encerclament i tresmall. El seu producte estrella és la sardina. Tant és així, que durant els mesos d’estiu les captures arriben fins i tot a Andalusia. El port de l’Escala també té el Centre d’Interpretació del Peix (MARAM) que dona a conèixer el sector pesquer a través d’una exposició permanent i on també es realitzen altres activitats, com tallers infantils, show-cookings i esmorzars al més pur estil mariner.
El turisme pesquer no només enriqueix la teva estada a la Costa Brava, sinó que també contribueix a la sostenibilitat i al manteniment de les comunitats locals. És una oportunitat d’or per connectar amb la cultura local, gaudir de productes frescos i, per què no, aprendre habilitats del món mariner -que sempre poden ser útils-. Si busques una experiència local, autèntica i enriquidora, la Costa Brava t’obre la porta al mar.