Cremallera de Nuria_Ebook_Diego Espada 900x500 1 Cremallera de Nuria_Ebook_Diego Espada 900x500 1
BLOG

Natura, història i patrimoni per a tothom al Ripollès

BLOG

Natura, història i patrimoni per a tothom al Ripollès

No hi falten els esports de muntanya amb rutes i activitats adaptades a tots els nivells i capacitats.

Cremallera de Nuria_Ebook_Diego Espada 900x500 1

A l’estació del cremallera de la Vall de Núria, una monitora dels pisos tutelats de la Fundació MAP empeny la cadira de rodes d’un usuari per entrar al tren. Una rampa mòbil hi permet l’accés. Imatge de Diego Espada.

El Ripollès es coneix com el bressol de Catalunya. És una comarca pirinenca, un territori muntanyós amb paisatges emblemàtics com la Vall de Núria. L’arquitectura romànica s’estén per tots els racons de la comarca. S’hi respira l’essència dels pobles d’alta muntanya. És terra de comtes i abats, i hi trobareu museus i centres d’interpretació que permeten conèixer llegendes i tradicions arrelades al territori. No hi falten els esports de muntanya amb rutes i activitats adaptades a tots els nivells i capacitats.

Part d’aquesta oferta la podeu descobrir a Els sentits de la descoberta, el llibre digital d’experiències inclusives a la Costa Brava i al Pirineu de Girona en el qual diversos amfitrions del territori amb diferents capacitats ens guien per l’experiència. El recull inclou materials audiovisuals amb el testimoni dels amfitrions i també de les entitats turístiques i els professionals del sector que treballen pel turisme inclusiu. Tots els materials audiovisuals inclouen subtitulació en català i interpretació en LSC. Benvinguts al Ripollès.

 

Una vall única

A la Vall de Núria, s’hi accedeix amb els trens cremallera. Alguns són plenament accessibles i d’altres tenen un esglaó. En aquest cas, es disposa d’una rampa mòbil d’accés. La Vall de Núria disposa d’una app amb una audioguia gratuïta que es pot descarregar i que permet conèixer més a fons la vall. L’accés al santuari també és accessible gràcies a un elevador que permet salvar les escales.

Terra de monestirs, història mil·lenària

A la capital de la comarca, Ripoll, hi ha el Museu Etnogràfic, que disposa d’una guia de lectura fàcil i d’una audioguia i signoguia. L’espai també és accessible per a persones amb mobilitat reduïda i per a usuaris de cadires de rodes. Un altre espai carregat d’història és el Monestir de Santa Maria. La visita disposa d’elements visuals i gràfics que ajuden a entendre el relat i la converteixen en una experiència participativa.

Monestir de Ripoll_Ebook_Diego Espada 1024x658 1

Durant una visita guiada al Monestir de Ripoll, davant la portalada, un guia s’ajuda d’elements visuals per fer més comprensible el relat. Imatge de Diego Espada.

 

A Ripoll també hi ha Can Guetes, un projecte d’inserció laboral i un espai de trobada gestionat per la Fundació MAP, on trobareu productes locals i ecològics. De Can Guetes en surt la Ruta del Ferro i del Carbó, una via verda accessible que uneix Ripoll amb Sant Joan de les Abadesses. Aquí és imprescindible la visita al monestir, una joia del romànic accessible per a persones usuàries de cadira de rodes.

Saltar al contingut