Ripoll. Diego Espada. Arxiu Imatges PTCBG 3 scaled Ripoll. Diego Espada. Arxiu Imatges PTCBG 3 scaled
BLOG

Els complements perfectes d’una visita al Ripollès

FOTÒGRAF Diego Espada. Arxiu Imatges PTCBG

BLOG

Els complements perfectes d’una visita al Ripollès

Fer una visita al Ripollès sempre, sempre, és una molt bona idea. Ripoll, Camprodon, Ribes de Freser, Setcases o el santuari de Núria són els nuclis –els quatre primers- més importants i que demanen una visita més a fons. Núria és, possiblement, l’indret més visitat. En aquest post us proposem activitats que complementen la visita.

Ja ho sabeu que, quan fem la selecció de propostes pensant en vosaltres, sempre mirem que siguin activitats familiars, malgrat que la gran majoria també es poden fer de manera individual o en parella, tant és. Són activitats molt diverses, com un taller de monjo copista, recórrer els camins de l’exili, gimcanes museístiques o tastets, que s’allunyen una mica de les activitats més conegudes o convencionals.

54d4ec7c781f6_la farga palau

Una imatge dels martinets de la Farga Palau de Ripoll. Foto: Visit Ripollès.

La Farga Palau i els monjos copistes

A Ripoll, a sopluig del magnífic Museu Etnogràfic que mereix una visita sí o sí, podeu programar-vos dues visites molt interessants, a la Farga Palau i a l’Scriptorium, depenent del monestir. La Farga Palau és una farga d’aram, que va tancar les portes de manera definitiva l’any 1978, essent l’última farga que es va mantenir en funcionament a Catalunya. Es troba dins d’un edifici d’habitatges del qual, la planta baixa l’ocupa la farga, amb les trompes d’aigua, els martinets, la carbonera, el forn i la fornal. Separat de l’obrador es troba la roda hidràulica, la sèquia i la bassa que servia per emmagatzemar l’aigua del riu Freser, fer moure la roda i generar el vent que, impulsat de manera contínua, dóna nom al mètode de la farga catalana. La característica més singular de la Farga Palau són els dos martinets instal·lats, amb coixinets metàl·lics, mànec d’om i mall d’acer.

El Monestir de Santa Maria de Ripoll, fundat per Guifré el Pelós, és el monument més identificatiu de la vila i un dels més importants del país, sobretot si parlem de la seva portalada. Durant els segles X-XII l’escriptori monacal de Ripoll va ser l’escriptori més destacat dels establerts als comtats catalans i, al mateix temps, un dels capdavanters a Europa. Actualment, l’Scriptorium és una exposició permanent que, de manera interactiva i didàctica, ofereix la possibilitat de conèixer el passat cultural de la població i la importància del monestir en la producció i còpia de manuscrits en època medieval. L’experiència és sorprenent i el visitant aprèn com es fabrica un pergamí, com s’aconsegueix escriure amb una ploma d’oca, com es relliga un còdex medieval i fins i tot pot fer ell mateix de monjo copista, posant en pràctica el que ha après a l’exposició sobre el llarg i minuciós procés de fabricació dels còdex. Us convertireu en amanuenses de Ripoll!

ExiliHikingHistory

Una participant en l'activitat Camins de l'exili. Foto: Hiking & History.

La marca indeleble de l’exili

L’exili republicà és un fet històric que ha marcat per sempre la comarca del Ripollès, és per això que s’hi organitzen un bon nombre d’activitats que hi estan relacionades, algunes més exigents i d’altres no tant. Camins de l’exili és una ruta circular auto-guiada que requereix un bon estat físic i una certa experiència a muntanya. La ruta, transfronterera i de mitja muntanya, disposa de 58 quilòmetres de distància i segueix els passos dels exiliats republicans al final de la guerra civil espanyola (1939) fugint de les tropes franquistes cap a França i de l’èxode jueu durant la segona guerra mundial fugint del nazisme cap a Espanya (1940-1944).

Fugits, també relacionada amb l’exili, és una activitat experiencial que combina el senderisme nocturn, història, projeccions multimèdia a la natura i dramatització i que els organitzadors descriuen així: “Es de nit i fa fred, estem amagats al peu de la muntanya esperant que ens vingui a recollir un passador clandestí. Caminarem de nit en silenci, amb por i amb esperança. Travessarem la frontera evitant controls camí a la llibertat.” Fareu l’activitat amb guies oficials de muntanya i en el pack s’inclou allotjament amb esmorzar, ressopó, préstec de bastons tècnics i llanterna frontal, kit energètic, assegurança i transport de tornada al punt d’inici. També es demana un bon estat físic i experiència a muntanya.

Museu Isaac Albeniz. Camprodon. Raimon Casals. Arxiu Imatges PTCBG 2 scaled

Una imatge de l'interior del Museu Isaac Albèniz de Camprodon. Foto: Raimon Casals. Arxiu Imatges PTCBG

Gimcanes i museus

El Museu Etnogràfic de Ripoll té una programació d’activitats admirable que paga la pena que us estudieu a fons, perquè hi trobareu un munt de tallers interessants. És un exemple de com dinamitzar el fons d’un equipament museístic, anant molt més enllà de l’exhibició d’aquest fons, interpretant-lo i promovent-ne el coneixement. L’activitat que us proposem és la gimcana Busca’m al museu, apta per a tota la família i consistent en localitzar un seguit d’imatges a les vitrines i trobar la resposta a diferents enigmes. La gimcana va inclosa amb l’entrada del museu i és una manera estupenda de conèixer l’equipament.

També us encoratgem a visitar el Museu Isaac Albéniz de Camprodon, un equipament dedicat al cèlebre compositor camprodoní, on hi trobareu molta documentació sobre l’obra musical d’Albéniz, així com partitures manuscrites originals i en facsímil, correspondència personal amb altres músics – mantenia relació epistolar amb Pau Casals, Alfred Cortot, Paul Debussy, Gabriel Fauré, Enric Granados o Cesar Frank-, llibres de la seva biblioteca familiar, objectes personals, quadres, retrats i fotografies, pertanyents a diferents èpoques de la seva vida. Al museu també hi trobareu el piano vertical de Clementina, germana gran del compositor, amb el que el nen Isaac va tocar les seves primeres notes i el magnífic piano de cua Bechstein que Money-Coutts, mecenes anglès i llibretista de les òperes d’Albéniz, va regalar a Enriqueta, filla del compositor, quan aquesta es va casar.

10_6_2022 19_53_32

Les cabres de Can Pastoret, amb un parell de visitants. Foto: Web Can Pastoret.

Pels de bon beure i menjar

La darrera proposta del post és pels amants del bon beure i el bon menjar. Si us agraden el formatge i la cervesa no us podeu perdre els Tastets de formatge del Ripollès. Són tastos guiats de formatge i producte del Ripollès i de proximitat. Cada formatge que es tasta té una història que els organitzadors, l’associació Som Formatgers, expliquen mentre es fa un mos de producte local. El tast, que es fa al Restaurant Dachs, una masia del Ripollès reformada, permet descobrir 7 formatgeries catalanes a través del seu producte. L’experiència es pot comprar amb data oberta a escollir entre totes les sessions programades i inclou un tast d’una hora aproximada de durada amb beguda i acompanyaments. Es tracta d’una experiència gastronòmica ideal per a parelles, famílies o grups d’amics.

Una altra visita relacionada amb la gastronomia i que també va més enllà del tast estrictament parlant, és la Visita guiada i àpat a l’entorn de l’explotació ramadera, que consisteix en una visita guiada a l’entorn de la masia Can Pastoret, les seves instal·lacions, el bestiar i els camps de conreu i prats, que conformen un marc paisatgístic molt característic. Els inscrits coneixeran les pràctiques tradicionals de la ramaderia de muntanya, quin tipus de bestiar és el que hi pastura i les seves característiques, així com els productes que ofereix Can Pastoret (Molló). La visita, que requereix dur roba i calçat còmode per caminar, acaba amb un tast guiat de productes propis i locals. Can Pastoret es dedica a la cria ecològica de vaques, eugues i cabres i a la producció de patates de la vall de Camprodon i farratges.

Saltar al contingut