Periodista Cultural
El record de l’exili republicà encara és molt viu, pels qui el van patir, però també per a una gran part de la població catalana actual.
El Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera contribueix a conservar la memòria d’aquells fets i a analitzar el fenomen dels exilis, però ho fa de manera didàctica i entenedora. Us fem 5 propostes.
Des de 2008 que el Museu Memorial de l’Exili treballa per posar en valor el patrimoni memorial de l’exili republicà en el marc de la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya i en col·laboració amb el conjunt d’espais de memòria de l’exili republicà de la Catalunya del Nord. Les propostes que us farem no inclouen necessàriament la visita al MUME –algunes sí que ho fan-, malgrat que si encara no heu tingut l’ocasió de fer-la és molt i molt recomanable, però sí que són organitzades des de l’equipament alt-empordanès.
Un dels búnquers de la Jonquera. Foto: MUME
El darrer diumenge de cada mes –inclòs el 31 de desembre- teniu l’oportunitat de visitar el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera de manera gratuïta, ja que fa una jornada de portes obertes al públic de les 10 del matí a les 2 de la tarda. A banda d’això, a les 11 del matí ofereix també una visita guiada a l’exposició permanent i a 2/4 d’1 de la tarda n’ofereix una altra als búnquers de la Jonquera, datats del 1943 i situats a 1 quilòmetre de l’equipament. Si us convé, podeu fer seguir les dues propostes o bé aprofitar-ne només una. Això sí, per participar-hi, cal confirmar la vostra reserva, per telèfon o a través del correu electrònic (info@museuexili.cat). Per dur a terme l’activitat cal que hi hagi un mínim de 10 persones inscrites.
Imatge de l'exposició del Centre d'Interpretació d'Agullana. Foto: MUME.
L’Ajuntament d’Agullana i el MUME van inaugurar l’any 2015 el centre d’interpretació de l’exili cultural català de 1939. Aquest centre explica els aspectes principals del pas per la frontera, del paper que va jugar la població alt-empordanesa d’Agullana en el context de la Retirada i l’exili dels mestres, escriptors, científics i artistes catalans i la pervivència de la cultura catalana a l’exili. El tercer diumenge de cada més, el MUME ofereix una visita guiada gratuïta al centre, que inclou també una visita al búnquer de Can Palau. Aquest darrer es va museïtzar l’any 2022, quan es va crear un itinerari, es va instal·lar una senyalització informativa i es va netejar i fer accessible aquest element defensiu de l’Exèrcit espanyol que, en els primers anys del franquisme, va posar en funcionament una xarxa de més de 5.000 búnquers al Pirineu, un terç dels quals són a la comarca de l’Alt Empordà. Cal portar calçat adequat per a pista forestal i corriol i la dificultat del recorregut és mitjana. Les reserves les podeu fer al correu electrònic info@museuexili.cat.
Un dels documents de l'exposició "Exiliades". Fons Oriol Tort.
El MUME acull, a més de l’exposició permanent, exposicions temporals, relacionades amb el tema que l’ocupa. És en aquest context que se situa la mostra Exiliades. Els fils vermells entrellaçats. L’exposició ressegueix l’empremta de 20 perfils de dones exiliades de diferent trajectòria política, professional i social. És una aproximació a l’exili republicà a través de la perspectiva de gènere. Les exiliades de 1939 van lluitar contra una doble vulnerabilitat, com a dones i com a refugiades polítiques, amb els recursos que tenia cadascuna a l’abast. La mostra aprofundeix en les històries de vida de les exiliades i la seva capacitat d’acció, voluntat i poder per transformar la pròpia vida i la del seu entorn. La memòria present de les exiliades, la de les que s’apleguen a l’exposició i moltes més que seguiran visibilitzant-se i estudiant-se els propers anys, passen així a formar part insubstituïble de la memòria democràtica. L’accés a l’exposició és lliure i no cal fer reserva.
Una imatge de l'obra No estem morts, de Daniel Despothuis.
Una altra exposició temporal del MUME, també d’accés lliure, que paga la pena visitar és la que acull l’Espai Art i Memòria, al rebedor del museu. Es titula “No estem morts”, està a càrrec de l’artista Daniel Despothuis i es tracta d’una reflexió a través d’una instal·lació, un quadre i un vídeo que convida el visitant a no oblidar les persones que van viure l’exili republicà. Les peces que es mostren són peces artístiques que impacten i que volen animar al descobriment i la reflexió als qui desconeixen aquest episodi tràgic de la nostra història. L’exposició està formada per la pintura (2022) i el vídeo (2021), titulats tots dos No estem morts. El vídeo mostra la ressaca persistent de les onades i enfonsa en un estat meditatiu al visitant, torbat per l’aparició fantasmal de persones que van viure l’internament en els camps d’Argelers o Sant Cebrià, reforçades per textos curts i la veu del recitador. El buit del lloc condueix a imaginar-se què va passar i veure el decalatge que hi ha amb l’època actual. La pintura és la representació gràfica del vídeo, la seva expressió plàstica. El tercer element de la mostra és la instal·lació Présence V (2011), un homenatge a la gent que va viure l’èxode, un capítol que va impactar profundament a l’artista.
Una captura de pantalla de la visita virtual al MUME.
La cinquena activitat que us proposo és la visita virtual al MUME. En aquesta visita virtual podeu conèixer, passejar i aturar-vos als diferents punts d’interès de l’exposició permanent del MUME. Des de casa, de manera senzilla, ràpida i exhaustiva, us podeu passejar virtual ment per les tres plantes del MUME i fer una visita a la seva exposició permanent. Partint de l’episodi històric del desplaçament forçós de refugiats causat per la Guerra Civil de 1936-1939, el MUME us convida a la reflexió sobre l’actualitat de la població refugiada per motius bèl·lics i la problemàtica i conflictes al voltant de la seva acollida a d’altres països i a l’ajuda humanitària. En aquesta visita virtual podeu conèixer, passejar i aturar-vos als diferents punts d’interès de l’exposició permanent.