Camprodon. Toni Vilches 1 Camprodon. Toni Vilches 1
BLOG

Ambaixadors dels productes de proximitat

FOTÒGRAF Toni Vilches. Arxiu Imatges PTCBG

BLOG

Ambaixadors dels productes de proximitat

emma aixala avatar

Les botigues de productes km0 es converteixen en ambaixadors del bo i millor del territori per als visitants.

La proliferació de punts de venda amb productes km0 respon a l’interès creixent dels consumidors per comprar aliments del territori, més solidaris amb l’economia local i més sostenibles amb el medi ambient. S’han convertit en ambaixadors del bo i millor del territori els turistes tenen l’oportunitat d’entrar-hi i descobrir, conèixer i tastar el paisatge que visiten.

 

A l’Alt Empordà hi ha un grapat d’espais que garanteixen un viatge gastronòmic local. En un extrem del poble de Capmany hi ha El Parral, Botiga i Espai Enoturístic amb el seu generós aparador de vins i d’altres productes locals que es poden tastar allà mateix, en un ambient distès. També convida a fer una parada, comprar i degustar l’agradable botiga Cal Drac, situada sota els porxos de la plaça dels Homes de Castelló d’Empúries. L’Olivet de Mas Ferran, a Terrades, és una altra parada obligatòria, una d’aquelles botigues de queviures amb els prestatges curulls de verdures fresques, cerveses artesanes, olis, confitures, formatges… Hem dit formatges? Doncs de ben selectes i de proximitat en tenen a La Formatgeria Espai Gastronòmic de Llançà que, per encàrrec, els prepara en atractives safates per emportar.

Capmany. Gaspar Morer

Capmany. Gaspar Morer. Arxiu Imatges PTCBG

Seguim aquesta deliciosa ruta tombant pel Gironès i fent cap a la capital, Girona, perquè aquí, en ple barri vell, hi ha un altre petit paradís per als amants dels formatges, Cal Formatger. Peces de vaca, cabra i ovella, d’aquí i d’allà, però, especialment, de les comarques gironines i que preparen en gustoses safates.

 

Aquest tipus d’establiments també viuen un bon moment al Baix Empordà. Suggerim visitar Vulpilius, per exemple, un petit establiment amb encant de Vulpellac on trobem tresors agroalimentaris de l’Empordà que podem tastar a la terrassa, a tocar del castell. Una altra idea és anar a Abricoc, un espai-botiga de Fonteta que fa bandera dels productes de temporada i km0 i en prepara delicioses safates i taules per emportar: ho fan amb molt de gust i amb millors maridatges. Encara en aquesta comarca trobem Mr. Natural, a Colomers, on la selecció de bons productes se suma a la simpatia del seu encarregat. 

Joanetes. Toni Vilches 9

Joanetes. Toni Vilches. Arxiu Imatges PTCBG.

La Cerdanya és el paradís de muntanyencs i senderistes, però visitant l’Agrobotiga Cerdanya de Puigcerdà també es poden caminar tots els paisatges a través de carns de ramats locals, verdures i hortalisses de la zona, mels, confitures, vins i licors, cerveses, formatges i molt més.  Oliu Degustació, també a la capital cerdana, concentra productes artesans que, si volem podem tastar ben entaulats.  

 

A La Garrotxa hi ha una bona oferta de productes de qualitat i una bona mostra es troba en una de les botigues més antigues d’Olot, Can Japot. És molt més que una xarcuteria i carnisseria perquè d’aquí se’n surt amb el cabàs ple també de formatges i làctics, llegums com els fesols de la zona i mels i conserves de la zona. En aquesta comarca hi ha un altre temple de la bona taula: El Celler de Besalú, amb un catàleg que ens seduirà des del primer moment.

Vilallonga de Ter. Maria Geli Pilar Planaguma 1 1

Vilallonga de Ter. Maria Geli - Pilar Planagumà. Arxiu Imatges PTCBG

Qui visita al Ripollès desitja, també, endur-se petits fragments d’aquesta terra cap a casa en forma d’exquisides carns i embotits, dels formatges més afinats, de les mels més aromàtiques o les galetes que s’hi elaboren fa més de cent anys. Trobarem bons aparadors amb el segell ‘Producte del Ripollès’ a Cal Xec o all Rebost de Ribes. La primera, a tocar del fotogènic pont romànic de Camprodon, la segona a l’entrada de Ribes de Freser.

Aquest passeig pels negocis compromesos amb els pagesos i ramaders que viuen i treballen la terra es podria completar amb moltíssims establiments més. En citarem un parell perquè totes les comarques gironines quedin representades. Assenyalem l’Agrobotiga El Magatzem d’Hostalric, a la comarca de la Selva, un endreçat temple de la proximitat on descobrir les delicioses anous de Sant Hilari o els cigrons de Tordera. I afegim, encara, l’Agrobotiga Can Costabella, a Mata, al Pla de l’Estany, on no falta la fruita i verdura ecològica ni els populars alls, el cultiu que a finals del segle XIX es va generalitzar per tota la comarca

Camprodon. Toni Vilches. Arxiu Imatges PTCBG scaled

Camprodon. Toni Vilches Fotografia. Arxiu imatges PTCBG

Saltar al contingut