Aiguamolls de lEmpordpa. Dani Salva. Arxiu Imatges PTCBG_G Aiguamolls de lEmpordpa. Dani Salva. Arxiu Imatges PTCBG_G
BLOG

Dies de fred als Aiguamolls de l’Empordà, un oasi de calma

BLOG

Dies de fred als Aiguamolls de l’Empordà, un oasi de calma

francesc sola avatar

Tots sabeu que hi són, que és un entorn natural privilegiat per la fauna i els ocells aquàtics... però quan fa que no us regaleu una bona passejada pels Aiguamolls de l’Empordà?

Per aquests dies de festa i també per començar l’any, és una proposta ideal per a fer amb família o amics, en aquest gran espai obert, que és la segona zona humida més gran de Catalunya després del delta de l’Ebre, i considerat un punt de gran importància biològic internacional com a refugi de molts ocells migratoris.  De fet, és un dels espais naturals de Catalunya on s’observa una major varietat d’espècies animals. Els ocells fan dels Aiguamolls el seu refugi i lloc de descans i en són més de 300 espècies, moltes d’elles protegides i d’una gran bellesa.

Aiguamolls de lEmporda. Itinerannia Lluis Carro. Arxiu Imatges PTCBG_G 1

Visites guiades per no perdre’s detall

Podeu fer la descoberta dels Aiguamolls pel vostre compte, amb informació prèvia de les diferents rutes que podeu fer dins del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, o apuntar-vos a les visites guiades que des del Parc us proposen per tots els diumenges d’hivern. La sortida és des del Cortalet (a la carretera de Sant Pere Pescador a Castelló d’Empúries). Podeu demanar més informació i fer la reserva trucant al 972454222.

Per fer per lliure, teniu sobretot dues propostes: l’itinerari que surt del Cortalet, o bé el de Vilaüt. Tots dos recorreguts us permetran veure una gran diversitat de fauna, sobretot ornitològica, així com fer nombroses parades per contemplar el fabulós paisatge que se us presenta al davant, i aprofitar algun dels 17 punts d’observació que teniu repartits per tot el Parc.

aiguamolls 005

Del Cortalet a la Gola del Fluvià

Aquesta que us proposem és una passejada circular de 8 quilòmetres, amb sortida a l’estany del Cortalet i que podeu fer amb poc més de dues hores, gaudint de tots els encants que ens ofereixen aquesta època de l’any els Aiguamolls de l’Empordà. La ruta ens portarà a través d’estanys i llacunes fins a la Platja de can Comes, per acabar a la Gola del riu Fluvià, on reprendrem el camí a la inversa. Podreu observar la variada flora de l’espai i una gran quantitat de rèptils (com la tortuga de rierol, el lludrió llistat, serp d`aigua), amfibis (granotes, tritó verd), peixos i mamífers (conill, mostela, toixó, daina). I també, per descomptat, els emblemàtics ocells d’aquesta gran zona humida de l’Alt Empordà, especialment els que hi viuen tot l’any.  Sense massa dificultat podreu observar amb tot detall els moviments dels ànecs, bernats pescaires, martinets i esplugabous, podreu veure planar l`arpella i eixugar-se el plomatge el corb marí, i admirar l’elegància de les aus de potes llargues, com les grues, els flamencs, els camallargs i les sempre elegants cigonyes que hi tenen els seus voluminosos nius. I fins i tot podeu trobar-hi dues de les espècies reintroduïdes als aiguamolls, com la polla blava i la llúdriga.

 

 

parc aiguamolls emporda c oscar rodbag slider

L’espectacle en moviment del estornells

En aquests mesos de mes fred un dels espectacles naturals més brillants que podeu observar és el vol en massa dels estornells, que fan autèntiques acrobàcies en estols de milers i milers d’exemplars. Ho fan per desempallegar-se dels seus depredadors, especialment el falcó pelegrí, que només ataca als ocells que volen tot sols. Per això els estornells s’ajunten i volen formant aquestes espectaculars onades compactes de color negre, un autèntic espectacle aeri.

Estornells

Aprofiteu aquestes setmanes per a gaudir d’aquest espai natural privilegiat que tenim a tocar de la Costa Brava, en una època de més calma i recolliment que les atrafegades primaveres i tardors, quan arriben els grans canvis entre la fauna. Ara anem deixant enrere aquell brogit, l’anar i venir de les espècies migratòries i els Aiguamolls de l’Empordà es preparen per passar un nou hivern convertits en un oasi de calma que no us podeu deixar perdre.

Fotos: Lluís Carro, Dani Salvà, Oscar Rodbag, Arxiu d’imatges PTCBG

 

Saltar al contingut