Amb so de cobla Palamos. J. Renart. Arxiu Imatges PTCBG scaled Amb so de cobla Palamos. J. Renart. Arxiu Imatges PTCBG scaled
BLOG

Festivals refrescants i originals que fan estiu

BLOG

Festivals refrescants i originals que fan estiu

Hi ha festivals a les comarques gironines que, estiguis a la muntanya o estiguis a la platja, són sinònim d'estiu. Són refrescants i originals. A Palamós s'enduen la palma amb un festival de rumba catalana i un altre de música de cobla. Dir jazz és dir l'Estartit, Begur i el Ripollès són música popular, però també clàssica, i Sons del Món de Roses és la "joie de vivre". Coneguem-los!

Agafeu l’agenda, perquè si no, no us en sortireu. N’hi ha tants i de tant bons! A banda dels festivals més populars de la Costa Brava, n’hi ha de petits, singulars, de curta durada, amb relativament pocs espectacles, però molt ben triats. Com delicatessen que et vas trobant escampades per les comarques gironines. Aquesta proposta va d’això, de descobrir petits festivals amb les seves singularitats. Ja sigui perquè el gènere que toquen no és massa habitual en cicles així (rumba o cobla), ja sigui perquè el que és especial són els escenaris on el patrimoni cultural i natural és un valor afegit. En tot cas, són festivals que fan estiu.

Rumba Palamos. J. Renart. Arxiu IMatges PTCBG scaled

Un concert del Festival Rumb(A)Palamós. Foto: J. Renart. Arxiu Imatges PTCBG

Palamós, vila de rumba i cobla

Palamós, vila de tradició pesquera i un dels pols més potents d’atracció turística de la Costa Brava, també és una vila en què les manifestacions culturals hi tenen una gran importància, com és propi d’una localitat que disposa d’un patrimoni cultural notable. A l’estiu, a la vila palamosina, s’hi celebren dos festivals molt singulars, que podrien semblar antitètics, però res més lluny de la realitat, perquè tots dos beuen de les arrels, de la tradició. El primer, que es celebra els divendres de juliol, és el Festival Rumb(A)Palamós, que va néixer l’any 2014 amb la voluntat de valorar la música popular i tradicional d’aquest gènere, originari de la comunitat gitana de Barcelona sobre el primer terç del segle XX. Les grans figures del gènere van ser, sense dubte, el Pescadilla i en Peret. A banda de diverses actuacions, amarades d’una alegria pregona i un ritme endimoniat que a l’estiu s’hi posa molt bé, el festival proposa un escenari rumbero obert a nous creadors i artistes locals. Sostenibilitat, qualitat artística i paritat de gènere són tres pilars d’aquest festival únic a les comarques gironines.

L’altre festival d’estiu palamosí que beu de la tradició i que és singular pel que fa al gènere és el Amb So de Cobla, un cicle únic al país que es va celebrar per primera vegada l’any 2016, per iniciativa de l’Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós. La vocació del Amb So de Cobla és la de difondre la música de cobla més enllà de les audicions de sardanes. S’hi presenten espectacles en què els protagonistes són els instruments de la cobla catalana, però en nous formats i nous ritmes. L’objectiu d’aquest toc d’innovació és atraure a tot tipus de públics i valorar la música popular i tradicional catalana. Els tres eixos del festival són: la difusió del llegat musical tradicional català, la producció de nous espectacles i la formació professional de la mà de diversos músics de cobla de primera fila. Al llarg dels anys han passat per Palamós figures com Roger Mas, Cris Juanico, Jordi Molina, Kepa Junkera, Obeses, Pau Alabajos, el Quartet Mèlt i les millors cobles del país, com La Bisbal Jove, La Principal de La Bisbal, Els Montgrins o La Cobla Sant Jordi. En el cas dels dos festivals, la seva vocació a més és totalment popular, ja que tots els concerts són gratuïts, tret d’alguna excepció puntual.

Jazz lEstartit. M. Artalejo. Arxiu Imatges JMT scaled

Inauguració del Jazz a l'Estartit del 2018, amb el grup O Sister! Foto: Arxiu Imatges PTCBG

Jazz a l’Estartit

L’any 2014, per iniciativa del prestigiós Festival de Música Torroella de Montgrí, es va celebrar la primera edició del cicle Jazz a l’Estartit. Una nova proposta d’estiu que se celebra el darrer terç de juliol, deutora dels concerts de jazz que va programar el mateix festival en la dècada dels 80 a Torroella. Tant aleshores com en l’actualitat, el segell característic del cartell és la qualitat dels músics i les formacions que hi han actuat. Durant els 80, van actuar a la localitat torroellenca figures com Stéphane Grappelli Trio, Trio Bolling & Jean-Pierre Rampal, Jacques Lousier Trio, Tete Montoliu Trio, Septet Max Sunyer i Trio Toti Soler-Sant Arisa-Jordi Sabatés. A partir del 2014, el Jazz a l’Estartit és una cita anual d’estiu, ineludible i estable pels amants del gènere. Des de llavors hi han actuat formacions com Trio Brad Meldhau, Avishai Cohen Trio, Paquito D’Rivera Quintet, Stefano Bollani Quintet, Golden Gate Quartet, Jerry González, Perico Sambeat, Chano Dominguez, Martirio, Horacio Fumero, Miles Sanko, Madeleine Peyroux Trio o Carles Benavent Trio. Una de les característiques més remarcables del Jazz l’Estartit és l’entorn, ja que els concerts del cicle, tret d’alguna excepció, es celebren des de l’any 2018 al passeig del Molinet, que du a la punta que du el mateix nom, un paratge preciós amb vistes al cap de la Barra, al mar i a les Illes Medes. Abans del 2018, del 2014 al 2017, els concerts es van celebrar a la plaça de la Llevantina. Jazz a l’Estartit se celebra entre el Fringe i el Festival de Música de Torroella, de manera que el mes de juliol i part de l’agost l’oferta musical del terme municipal torroellenc és de les més selectes del país.

Sons del Mon Roses. J. Renart. Arxiu Imatges PTCBG scaled

Una imatge d'un concert de Sons del Món, de Roses. Foto: J. Renart. Arxiu Imatges PTCBG

La joie de vivre de Sons del Mon

La Ciutadella de Roses és l’escenari perfecte per a la celebració del festival Sons del Mon, un cicle eclèctic que ja ha arribat a la quinzena d’edicions, dedicat sobretot a la música popular, al rock, al pop, al R’n’B, a la cançó d’autor o a l’electrònica. És un d’aquells festivals que fan estiu, pel cartell, que habitualment acull grans figures dels gèneres anomenats, però també pel plantejament, ja que la Ciutadella és un recinte que combina extensions de gespa, amb ruïnes il·lustres -no cal oblidar que és un jaciment arqueològic- i amb un village amb zona de restauració i programació musical pròpia on poder passar una bona estona abans i després dels concerts. L’escenari és de gran format i el festival combina els concerts a peu dret i els que, per la naturalesa de la proposta, és millor instal·lar-hi cadires. El Sons del Mon es programa habitualment els dos darrers caps de setmana del mes de juliol i el primer d’agost i tot sovint el programa és doble, amb un cap de cartell i una actuació prèvia. Darrerament han passat per Roses formacions i artistes com Oques Grasses, Earth, Wind & Fire, Ben Harper, Suu, Els Catarres, Rosario, Stay Homas, Amaral, Sílvia Pérez Cruz, Marco Mezquida, Miki Núñez, Texas, Quimi Portet o Luz Casal, entre molts altres. Com podeu veure, el cartell del Sons del Món no té res a envejar a d’altres festivals del mateix tipus.

FFMM de Begur. J. Renart. Arxiu Imatges PTCBG scaled

Un concert del Festival de Música de Begur, a les Escoles Velles. Foto: J. Renart. Arxiu Imatges PTCBG

Festival de Música de Begur

El Festival de Música de Begur és un dels degans de les comarques gironines, ja que supera de llarg la quarantena d’edicions. Es celebra entre finals de juliol i la primera quinzena d’agost i hi ha pocs plaers comparables amb arribar al pati de les Escoles Velles, a Begur, demanar una beguda a la barra i seure a parar la fresca tot gaudint d’algun dels concerts que proposen, tots d’un nivell artístic de primera. El criteri de programació és acurat, tendent al format acústic, al pop, a la cançó d’autor, el folk o el blues, de manera que la vetllada serà relativament tranquil·la, tot i que no es descarten brots d’eufòria. El festival està organitzat per l’Ajuntament de Begur, és per això que el preu de les entrades és més que raonable, de manera que qualsevol dels concerts que se celebren al pati de les Escoles Velles és el colofó d’una jornada de platja perfecta. Ocasionalment, el festival també programa algun dels seus concerts, d’entrada lliure, al nucli d’Esclanyà o a la plaça Esteva i Cruañas.

FFMM Isaac Albeniz. Arxiu Imatges Ajuntament de Camprodon scaled

Un dels concerts del Festival de Música Isaac Albéniz, de Camprodon. Foto: Arxiu Imatges Ajuntament de Camprodon

Estiu musical al Ripollès

Si decidiu passar uns dies al Ripollès, o fer alguna visita d’una sola jornada, paga la pena que consulteu l’agenda i mireu si podeu coincidir amb algun dels concerts del Festival de Música de la Vall de Camprodon (FMVC), d’un esperit alegre i popular, o del Festival de Música Isaac Albéniz de Camprodon, consagrat bàsicament a la música clàssica. El FMVC, que ja ha celebrat més d’una vintena llarga d’edicions i que ocupa tot el mes d’agost, és el resultat de la unió d’esforços de diversos municipis de la vall per tal d’oferir una programació de mitjà i petit format però d’una gran qualitat. Camprodon, Llanars, Molló, Sant Pau de Segúries, Setcases i Vilallonga de Ter es van unir amb la idea tant de cobrir les necessitats culturals dels seus respectius municipis, com d’oferir una proposta d’oci als seus visitants durant el període estival. Aquest cicle, a més, és atractiu per a la gent jove, ja que poden gaudir en formats propers i a la vora de casa de figures i formacions de la música popular catalana que gaudeixen d’un gran predicament i que no acostumen a tocar en localitats petites. El FMVC s’ha convertit en una activitat de referència pels habitants i visitants de la vall, ja que tothom hi pot trobar allò que li farà peça. Un dels valors afegits del FMVC són sense dubte els escenaris, ja que els espectacles es desenvolupen en llocs patrimonialment remarcables.

La primera edició del Festival de Música Isaac Albéniz de Camprodon es va celebrar l’any 1985. Des de llavors s’ha organitzat de manera ininterrompuda entre finals de juliol i inicis d’agost, de manera que ja està consolidat i és apreciat tant pel públic com pels professionals de la música clàssica. Hi han actuat figures de talla mundial, com la pianista Alícia de Larrocha, la soprano Victòria de los Ángeles, el flautista Jean Pierre Rampal o l’Orquestra del Festival de Música de Cadaqués, entre d’altres, que han compartit cartell amb joves talents sorgits de les classes mestres que s’imparteixen en els prestigiosos cursos internacionals que es fan anualment, de forma paral·lela al festival. Es fan cursos de piano, violí, violoncel i música de cambra i també es du a terme el Concurs Isaac Albéniz de Camprodon. Si us animeu a assistir a algun dels concerts, paga la pena que aprofiteu per visitar el Museu Isaac Albéniz, dedicat a aquest pianista i compositor que va néixer a la vila ripollesa. Al museu hi trobareu una àmplia documentació sobre l’obra del cèlebre compositor, així com partitures manuscrites originals i en facsímil, correspondència personal amb altres músics, llibres de la seva biblioteca familiar, objectes personals, quadres, retrats i fotografies, pertanyents a diferents èpoques de la seva vida.

Saltar al contingut