Museu del Cinema Girona. Josep Maria Oliveras. Arxiu Imatges PTCBG 3 scaled Museu del Cinema Girona. Josep Maria Oliveras. Arxiu Imatges PTCBG 3 scaled
BLOG

Els cinc museus gironins més participatius

FOTÒGRAF Josep Maria Oliveras. Arxiu Imatges PTCBG

BLOG

Els cinc museus gironins més participatius

Us mostrem cinc museus gironins que han incorporat al seu discurs museístic la interactivitat amb els seus visitants i la promouen per donar a conèixer el seu fons de manera amena.

Alguns museus i espais d’exposició o interpretació gironins ja fa un temps que han afegit la interactivitat amb el públic als seus discursos museístics a l’hora de promoure els seus fons, o fer arribar un conjunt de coneixement al seus visitants de manera efectiva i amena. Hem triat cinc d’aquests equipaments, que us indiquem tot seguit i que tenen una característica en comú: un servei educatiu de primera categoria.

Museu del Joguet de Catalunya Figueres. Rita Andreu. Arxiu Imatges PTCBG scaled

Un taller del Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres. Foto: Rita Andreu / Arxiu Imatges PTCBG.

Museu del Joguet de Catalunya

Aquest museu està situat a Figueres. Quan traspasseu l’entrada, disposeu-vos a endinsar-vos en una aventura plena de sorpreses i diversió. La planta baixa està pensada com una zona de benvinguda als visitants que acull el punt d’informació, els espais de la Sala Oberta i la Finestra a… i una àrea infantil on els més petits poden divertir-se dibuixant i pintant. Durant tot l’any, a la Sala Oberta s’hi organitzen activitats molt variades adreçades a tots els públics: tallers, exposicions, presentacions, etc. Les mostres temporals que s’hi presenten estan relacionades directament amb la col·lecció del Museu i, a més a més, són gratuïtes. En aquesta mateixa planta també trobareu la Finestra a…, una petita càpsula expositiva molt suggeridora sobre temàtiques diverses. Les plantes 1 i 2 acullen l’exposició permanent del museu, que disposa d’un fons format sobretot per jocs i joguets industrials de finals del segle XIX fins a l’actualitat.

Casa Magica Santa Cristina dAro. Pep Iglesias. Arxiu Imatges PTCBG scaled

Una de les sales del Gran Museu de la Màgia. Foto: Pep Iglesias. Arxiu Imatges PTCBG

El Gran Museu de la Màgia

Està situat en una masia típica catalana, del segle XVIII, a Santa Cristina d’Aro, on s’exposa la impressionant col·lecció màgica reunida per l’il·lusionista Xevi i que inclou autòmats, pòsters, aparells de màgia de diferents èpoques, pintures, jocs de cartes, tarots, llibres, objectes curiosos i fotografies. Consta de diferents sales temàtiques i durant la visita el públic pot accionar diversos aparells màgic o autòmats, per tal de veure’ls en funcionament. El Gran Museu de la Màgia només es pot visitar si us inscriviu a les visites guiades que fa el mateix il·lusionista Xevi de manera magistral, una visita que a més acaba amb una petita sessió de màgia a la sala d’actes del museu. Són tres plantes magnífiques, que acullen un dels fons més importants del mon pel que fa a objectes relacionats amb la màgia. Destaca sobretot la seva col·lecció d’autòmats de la península dels segles XIX i XX, alguns dels quals acciona el mateix il·lusionista al llarg de la visita.

Museu del Cinema Girona. Josep Maria Oliveras. Arxiu Imatges PTCBG scaled

Una imatge de l'exposició permanent del Museu del Cinema de Girona. Foto: Josep Maria Oliveras. Arxiu Imatges PTCBG

Museu del Cinema de Girona

L’origen del Museu del Cinema de Girona es troba en la compra de la Col·lecció Tomàs Mallol, l’any 1994, i es va inaugurar l’abril del 1998. La missió del museu és la d’afavorir la comprensió i el coneixement de la història de la imatge en moviment i del cinema a través de la conservació, recerca, interpretació i exposició permanent de la Col·lecció Tomàs Mallol i d’altres col·leccions o objectes, així com també a través de l’organització d’activitats i l’oferiment de serveis que permetin la interacció amb els visitants i usuaris del museu. És per aquest motiu que una de les joies del museu és el Servei Educatiu, que disposa d’un ampli programa d’activitats. Els visitants, a banda de conèixer i observar els aparells i objectes exposats, també poden activar-ne alguns per comprovar quin és el principi del seu funcionament i els seus efectes. També comprovaran com eren les primeres projeccions de cinema, uns fascinants espectacles d’imatges en moviment que han fet somniar els espectadors de totes les èpoques.

Espai Crater Olot. Joan Divi. Arxiu Imatges PTCBG 2 scaled

uns visitants de l'Espai Cràter. Foto: Joan Diví. Arxiu Imatges PTCBG

Espai Cràter d’Olot

Aquest equipament, que s’escapa de la concepció que tenim tradicionalment com a museu i es podria considerar com a espai d’interpretació, en aquest cas del mon dels volcans, és un punt de trobada per a la comunitat educativa, social i científica. L’espai treballa de forma innovadora, a partir de l’experiència i la participació per abordar els reptes globals que afecten a nivell local. L’Espai Cràter està situat a l’interior del volcà Puig del Roser, està concebut com un element més de l’experiència i compta amb una exposició innovadora i interactiva, pensada per a totes les edats. L’Espai Cràter també disposa d’una oferta d’activitats integradora, dirigida als diferents nivells educatius i que permet a l’alumnat conèixer i estimar el món que l’envolta per aprendre a tenir-ne cura. Les propostes estan pensades per generar una vivència positiva, estimular la curiositat i assolir el coneixement a través de l’observació, l’experiència i l’experimentació. L’objectiu és despertar l’esperit científic i de recerca en l’alumnat.

Palafrugell Museu del Suro a Can Mario. Josep M. Garcia Batlle. Arxiu Imatges PTCBG scaled

Una de les sales del Museu del Suro. Foto: Josep M. Garcia Batlle. Arxiu Imatges PTCBG

Museu del Suro de Palafrugell

El Museu del Suro s’ubica en una antiga fàbrica surera, la més important del sector industrial a l’Estat, que compta amb unes característiques arquitectòniques poc comuns a les construccions sureres que el fan singular i rellevant, incloent elements modernistes i unes dimensions i estructures poc usuals. El museu palafrugellenc adquireix, conserva, interpreta i posa en valor el patrimoni vertebrat a l’entorn del món del suro a Catalunya, com a configurador d’un  paisatge, una indústria, unes formes de vida i una identitat comunes. Les activitats familiars sovintegen a l’agenda del museu, per tal de desvetllar l’interès i la curiositat de tots els participants des d’un aprenentatge lúdic i amb l’estímul dels sentits a través de tallers de manualitats i pintura a l’aula didàctica, amb visites dinamitzades per l’exposició permanent.

Saltar al contingut