Periodista i fotògrafa, vaig néixer a Alella, però sempre que puc m’escapo al Pirineu i a l’Empordà.
Enfilats dalt de turons, abocats al mar i exposats a la tramuntana, els fars són els millors miradors quan passegem per la costa gironina
La tecnologia ha transformat completament el funcionament d’aquestes construccions, però no ha pogut alterar el paisatge i la idiosincràsia que els defineix des de fa anys. Si hi ha un lloc ideal per començar la nostra ruta és Tossa de Mar. El seu far és seu del Centre d’Interpretació dels Fars de la Mediterrània i visitar-lo ens permetrà entendre la importància d’aquestes construccions i els canvis que els suposa l’avenç de la tecnologia. Després d’un xeflis al bar restaurant veí, continuarem el nostre viatge cap al nord.
Deixant enrere la Selva i entrant al Baix Empordà, ens aturarem al far de Palamós, conegut com el de la Punta del Molí. Usat com a zona de quarantena en temps de pesta pel seu aïllament, l’urbanització posterior el va absorbir i avui és fàcil arribar-hi tant a peu com en cotxe.
Ja a Llafranc, arribem al far amb majúscules: el de San Sebastià. Amb un abast de gairebé un centenar de quilòmetres, és el més potent de l’estat i un dels més potents també del món. Enfilat sobre un penya-segat, forma part del Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda, amb un hotel i un restaurant que reblen l’experiència.
La darrera parada al Baix Empordà és a L’Estartit. A l’illa Meda Gran hi reposa aïllat i tranquil el far de les Medes. I és que en aquest cas, a la construcció no hi ha habitat mai cap farer, més enllà de les gavines que ja fa anys que gaudeixen gairebé en exclusiva d’aquest espai protegit.
Ja en ple Golf de Roses, el far de la ciutat s’ha convertit en un dels punts de referència no només marítims, sinó també turístics. I és que les vistes a la badia són espectaculars! És tan estratègic que fins i tot quan no hi havia far els habitants de Roses ja hi encenien un foc permanent per alertar els mariners de la seva situació.
Enfilem al nord i, a tocar de Cadaqués, divisem el far de Cala Nans. Un far amb una intensa activitat, que va acabar quan el port del poble va minvar el seu trànsit. Als vuitanta va ser a punt de ser enderrocat, però els veïns van unir-se per salvar-lo, i ho van aconseguir. Ara és una passejada agradable des del centre de Cadaqués.
Si el que voleu és fer una bona excursió, des de Cadaqués podeu acostar-vos al Far del Cap de Creus, ja dins del Parc Natural. És el més oriental de la península, a tan sols 500 metres de la punta del Cap de Creus, i també el més internacional, ja que en ell s’hi han rodat pel·lícules com El faro del fin del mundo amb Kirk Douglas i Yul Brynner. El més antic de la península, amb el permís del del Llobregat, mereix una visita obligada, pel paisatge, l’aïllament, les vistes i la història.
La nostra ruta, però, acaba uns quilòmetres més al nord, a tocar del Port de la Selva, on trobem el far de la Punta de s’Arenella. Avui en dia és una de les visites més agraïdes de la zona, accessible passejant pel camí de ronda o directament en cotxe.