CB 037 scaled CB 037 scaled
BLOG

Preservant la Costa Brava subaquàtica

FOTÒGRAF Julien Collet

BLOG

Preservant la Costa Brava subaquàtica

Practicar la immersió o l’snorkeling pot ser una manera de gaudir de l’experiència del mar mentre tenim cura de la Costa Brava que no es veu a simple vista, aquella que s’amaga en el medi subaquàtic.

Els centres d’immersió que integren l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics Costa Brava Sub posen a l’abast de tothom algunes eines interessants per a la pràctica del busseig amb criteris de sostenibilitat ambiental. Mitjançant l’ecoguiatge i la divulgació dels valors naturals dels fons marins i entenent que la protecció del medi només és possible des del coneixement, l’any 2018 van engegar un projecte que ha permès la formació en ecoguiatge per als professionals dels centres d’immersió, a més de la creació d’una sèrie de materials divulgatius com un vídeo explicatiu sobre busseig respectuós, una guia il·lustrada per descobrir els secrets del mar,  unes fitxes submergibles que permeten identificar les espècies que hi habiten i tot un ventall de materials de bones pràctiques i consells per garantir la seguretat en la pràctica i el respecte al medi ambient. A més, una proposta de 12 rutes ecoguiades per experts dels centres de la Costa Brava, amb suports divulgatius, online i impresos, i amb un llistat de més de 180 immersions per conèixer la riquesa submarina de la zona.

Costa Brava Blue Fest. Begur Dive. Arxiu dimatges PTCBG scaled

Costa Brava Blue Fest. Begur Dive. Arxiu d’imatges PTCBG

Costa Brava Blue Fest

Des de la reducció del consum energètic o el control de velocitat de les embarcacions fins al control dels vessaments i gestió dels residus o evitar donar menjar als peixos i tocar plantes, la pràctica d’activitats subaquàtiques ha de respectar les normes alhora que manifestar una actitud proactiva en la defensa de l’ecosistema i el medi ambient.

El Costa Brava Blue Fest, organitzat pel Costa Brava Sub, amb la col·laboració del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, proposa cada any una setmana dedicada al busseig dins del programa del Bluewave DAYS, que promou la integració dels ODS en la pràctica de les activitats subaquàtiques, especialment pel que fa l’aplicació de criteris de conservació mediambiental i el foment de la participació i el coneixement de la ciutadania en diferents iniciatives d’investigació, per tal de facilitar el descobriment del món submarí i la recuperació i restauració del mar Mediterrani.

Costa Brava. Julien Collet. Axiu Imatges PTCBG scaled

Costa Brava. Julien Collet. Axiu Imatges PTCBG

Eco-snorkeling

I és que moltes vegades el primer contacte que tenim amb el medi subaquàtic és a través d’activitats d’esbarjo i d’aventura com l’snorkel, amb unes simples ulleres i un tub, per observar la vida sota l’aigua. Les Illes Medes, a L’Estartit, esdevenen un lloc ideal per practicar-lo i descobrir els secrets que s’amaguen en la millor reserva marina d’Europa. Aquí, empreses com Unisub o Medaqua tenen propostes d’allò més interessants per descobrir, a poca profunditat, els prats de posidònia o la fauna de la zona, amb guies experimentades que ajuden a comprendre millor com contribuir a la seva conservació.

Costa Brava. Toni Murray. Axiu Imatges PTCBG scaled

Costa Brava. Toni Murray. Axiu Imatges PTCBG

Busseig responsable

Si amb l’snorkel no en teniu prou i voleu baixar a les profunditats, els batejos de busseig, són la millor manera d’iniciar-se en el món de la immersió. A la Costa Brava hi ha una gran varietat d’empreses i experiències orientades a començar a experimentar la sensació de respirar sota l’aigua. Dues d’elles ja les hem esmentat prèviament, Medaqua i Unisub, al Parc Natural del Montgrí, on s’hi suma El Rei del Mar, amb el seu eco-bateig. I si voleu que les Medes es converteixin en la vostra escola de submarinisme, apunteu-vos a l’Open Water Green Park on podreu gaudir de la natura i practicar un esport emocionant, tot alhora.

Però a més de les Illes Medes, també podem gaudir d’una primera immersió en altres zones de la costa, com per exemple a Cadaqués, amb Sotamar Diving Center, o bé a Tossa de Mar, amb SuperDive, que també compta amb el curs d’Open Water de PADI, que us permetrà ser capaços de bussejar de manera autònoma i independent a qualsevol lloc del món.

Tot i els exemples mencionats d’experiències i empreses, podeu trobar moltes més propostes interessants per gaudir d’activitats d’snorkeling i d’immersió en qualsevol dels centres adherits a l’associació i situats al llarg de tota la Costa Brava, des de Colera fins a Blanes. Així doncs, vagis allà on vagis, el fons marí t’espera. Tingues cura d’ell per gaudir-lo el doble!

Saltar al contingut