Sant Feliu de Guixols. Volata 2 Sant Feliu de Guixols. Volata 2
BLOG

Petits canvis poderosos per reduir el consum d’aigua durant les vacances

FOTÒGRAF Volata

BLOG

Petits canvis poderosos per reduir el consum d’aigua durant les vacances

SilviaRodriguez_LaChincheta 2

Sovint som poc conscients de l’aigua que gastem sense adonar-nos-en. És per això que et proposem unir-te a nosaltres en la lluita per l’estalvi de l’aigua durant les teves vacances. Ja saps que els petits canvis són poderosos, en els teus hàbits i en els del sector turístic.

Les vacances són un temps per desconnectar, però també una oportunitat per crear consciència i adoptar hàbits més sostenibles. Com a visitants de la Costa Brava i el Pirineu de Girona, tenim el poder de contribuir significativament a la preservació d’una destinació que ens enamora amb les seves cales cristal·lines, els seus salts d’aigua i els seus paisatges verds. A Catalunya som especialment conscients del valor inestimable de l’aigua. Però, en un context de canvi climàtic i sequeres recurrents, l’ús responsable d’aquest recurs natural s’ha convertit en una prioritat ineludible, també quan estem de vacances.

LEstartit. Ovunno 1

L'Estartit.Ovunno.Arxiu Imatges PTCBG

Mesures per part del sector

Per això, els municipis i el sector turístic de la Costa Brava i el Pirineu de Girona estan compromesos en la lluita contra la sequera. Els establiments de la nostra destinació estan fent un gran esforç per ser més eficients en l’ús de l’aigua. La majoria d’allotjaments i de restauració ja tenen instal·lats dobles polsadors i reductors de la capacitat de les cisternes, airejadors, o filtres i sensors de moviment a les aixetes, per tal d’economitzar el consum. Així mateix, les empreses realitzen amb regularitat revisions de tot el sistema vinculat a l’aigua (aixetes, sanitaris, canonades, etc.) per corregir possibles fuites.

“En camps de golf i piscines ja es fa servir aigua regenerada i de mar, respectivament”

Cal recordar també que algunes de les instal·lacions que poden estar més en el punt de mira de l’opinió pública, com els camps de golf, estan utilitzant aigua regenerada provinent de depuradora i no apte pel consum. Pel que fa a les piscines, s’estan implementant constantment mesures per reduir el consum d’aigua: des de promocionar l’ús de la piscina municipal en comptes de la privada o omplir-les d’aigua de mar, fins a instal·lar reductors de l’evaporació durant les hores que està tancada al públic, entre d’altres.

Un altre focus de treball és en els enjardinaments municipals i privats, on s’estan canviant plantes foranes i exigents en aigua, per d’altres d’aromàtiques i autòctones, que necessiten poca aigua per sobreviure. Així mateix, des de l’Administració, però també des de la iniciativa privada, es fomenta l’educació ambiental, tant entre residents com en visitants, per garantir que tothom esdevingui part de la solució.

Port de la Selva. Alvaro Sanz 1

Port de la Selva. Alvaro Sanz. Arxiu Imatges PTCBG

Mesures per part dels i les turistes

És evident que tothom té un paper rellevant en la lluita contra el malbaratament de l’aigua. És per això que et proposem algunes accions concretes per reduir la teva petjada hídrica mentre gaudeixes d’unes vacances inoblidables al territori gironí.

En el teu allotjament…

Tanca l’aixeta: Mentre et raspalles les dents, per exemple, o t’afaites.

Renta a mà o en mode eco: Si t’allotges en un apartament o en un càmping, planifica bé les rentadores i els rentavaixelles (prioritza el mode Eco) o renta els plats i la roba petita a mà.

Fes dutxes més curtes i recicla l’aigua: Una dutxa de tres minuts pot estalviar fins a 100 litres d’aigua en comparació amb un bany de banyera. A més, si poses un cubell d’aigua sota la dutxa, pots reciclar la sobrant per regar, fregar, etc.

Reutilitza les tovalloles i els llençols: L’estalvi d’aigua i energia en evitar rentar tovalloles i roba de llit diàriament també és significatiu.

Evita llençar papers a l’inodor: Llença’ls a la paperera i només prem el polsador de l’aigua quan sigui necessari i durant el mínim temps possible.

Informa de fuites: Una aixeta que degota pot malbaratar fins a 15 litres d’aigua al dia. No dubtis a informar a la recepció de qualsevol fuita d’aigua.

Quan vagis de compres…

Escull productes lliures de plàstics: El paper, els plàstics, la roba, els cotxes i la immensa majoria d’objectes que ens envolten són consumidors d’aigua.

En la natura…

Compte amb les cremes solars: Les cremes solars perjudiquen la vida dels rius i del mar. Combina el sol amb altres activitats que et permetin evitar les hores de més radiació i posa’t la crema abans de sortir, de manera que estigui ben fixada a la pell quan entris a l’aigua.

Vetlla pel paisatge: Evita rentar plats, coberts o calçat en rius o fonts naturals i aprofita les passejades per recollir papers o brossa que trobis pel camí.

Promou la consciència ambiental: Participa en les múltiples activitats de formació i sensibilització que posen a disposició els municipis i les empreses turístiques que ofereixen tallers sobre sostenibilitat.

Amb el teu entorn…

Difon el missatge: Comparteix les teves pràctiques sostenibles en xarxes socials per inspirar els altres.

Recorda que estalviar aigua no només és una acció, sinó una expressió de respecte cap al medi ambient i les futures generacions. Aquestes vacances, uneix-te a nosaltres en aquest compromís essencial. La Costa Brava i el Pirineu de Girona t’ho agrairan. I el planeta també.

Calcula la teva petjada hídrica 

 

 

Saltar al contingut