ESGLESIA ST CECILIA 12 ESGLESIA ST CECILIA 12
BLOG

L'interior del llegat romànic de la Cerdanya

BLOG

L’interior del llegat romànic de la Cerdanya

dani chicano avatar
  • Escrit per: Dani Chicano
  • Periodista Cultural

  • Data: 20/08/2020
  • Etiquetes:
Etiquetes:

La Cerdanya és una de les comarques del país que aplega un bon nombre de mostres de l’arquitectura romànica.

És un tret sorprenent que la majoria de les esglésies de la zona, construïdes al segle XI i algunes fins i tot abans, encara mantenen el mateix servei pel qual van ser construïdes. No són grans conjunts arquitectònics, perquè havien de donar servei a poblacions molt reduïdes, sense gaire necessitats. Aquestes esglésies, ara monuments, mantenen l’encant original gràcies al fet que han estat conservades i s’hi han fet molt poques reformes.

Sant Pere dAlp. Maria Geli Pilar Planaguma. Arxiu Imatges PTCBG

Sant Pere d’Alp. Foto: Maria Geli / Pilar Planagumà. Arxiu Imatges PTCBG.

Turisme Cerdanya és plenament conscient que aquest és un tresor a preservar, però també a promoure i fer-ne difusió. És per això que ha organitzat per aquest final d’estiu l’activitat Les Claus de les Esglésies de la Cerdanya, que vol donar a conèixer al visitant els interiors més espectaculars de les esglésies de la comarca. Es proposen 2 itineraris, que inclouen la visita a 4 esglésies en cadascun d’ells, amb l’acompanyament d’una guia especialista en el patrimoni del Pirineu.

Sta.Maria dAll. Maria Geli Pilar Planaguma. Arxiu Imatges PTCBG

Un detall de Sta. Maria d’All. Foto: MariaGeli / Pilar Planagumà. Arxiu Imatges PTCBG.

El recorregut de la Solana

En el primer recorregut, anomenat la Solana (28 d’agost), el visitant coneixerà les esglésies de Santa Maria d’All i Santa Maria de Quadres (Isòvol), Santa Cecília i Sant Climent de Talltorta (Bolvir). A Isòvol i Bolvir hi tenim dues joies a cada localitat. A Isòvol, la de Sant Pere d’Olopte, situada en una elevació, consta d’una nau coberta amb volta de canó apuntada i absis semicircular, decorat amb petites mènsules amb cares humanes. L’altra és la de Santa Maria d’All, amb una sola nau, amb sostre de fusta i absis semicircular. A Bolvir, l’església de Santa Cecília disposa d’una sola nau, amb dues capelles adossades a manera de creuer, mentre que a Sant Climent de Talltorta, l’atractiu principal són les pintures, que daten del segle XVIII i han estat restaurades. Cobreixen la volta de l’església amb representacions d’escenes del Nou Testament, motius florals i arquitectònics. Són úniques al Pirineu.

ESGLESIA ST CLIMENT TALLTORTA

Exterior de l’església de Sant Climent de Talltorta.

El recorregut de l’Obaga

El segon recorregut és l’anomenat Obaga (6 de setembre) i inclou la visita a les esglésies de Santa Maria de Talló i Sant Julià de Pedra (Bellver de Cerdanya), Sant Joan Baptista de Riu de Cerdanya i Sant Pere d’Alp. Santa Maria de Talló és la més singular de les esglésies que hem mencionat fins ara, inclòs el recorregut anterior. Se l’anomena la catedral de la Cerdanya perquè s’hi va refugiar el Bisbe d’Urgell. El frontispici d’entrada conserva la ferramenta original, un ull de bou flanquejat per dues finestres i una espadanya al capdamunt. El campanar és modern, del segle XII, així com el porxo. A l’església es venera la imatge romànica de la Mare de Déu de Talló, del segle XIII. Sant Julià de Pedra, església preromànica, és una de les més antigues de la comarca. S’aixeca sobre el massís rocallós, damunt de la pedra mateixa, en un petit turó. La nau és la part més antiga (S. X-XI). Sant Pere d’Alp és una església plenament adscrita i representativa a les fórmules de l’arquitectura romànica inicial i una de les més ambicioses de l’època. L’església de Sant Joan Baptista de Riu és d’una sola nau amb capelles laterals de planta quadrada i capçada per un absis semicircular. La planta és de creu llatina.

TALLTORTA GRAL PINTURES MURALS

Interior de l’església de Sant Climent de Talltorta.

Aquestes visites, que tenen un preu de 12€ per persona a partir dels 8 anys, començaran a les 11 del matí i es fan amb vehicles particulars. El mínim d’inscrit per a la realització de l’activitat és de 5 persones majors de 8 anys i, si no s’arriba aquesta xifra, es cancel·larà. La ruta de l’Obaga no està recomanada per a les persones amb mobilitat reduïda ja que l’accés a l’església de Pedra és complicat. Per realitzar les inscripcions o obtenir més informació, podeu clicar en aquest enllaç.

Saltar al contingut