Cadaques. Sara guerrero 3. dest scaled Cadaques. Sara guerrero 3. dest scaled
BLOG

Gastronomia marinera a la Costa Brava

FOTÒGRAF Sara Guerrero. Arxiu Imatges PTCBG

BLOG

Gastronomia marinera a la Costa Brava

Foto_Julia_Martinez 300x200 modified
  • Escrit per: Júlia Martínez
  • Gestora en Turisme Cultural. Apassionada del paisatge, la tradició i la gastronomia mediterrànies

  • Data: 22/05/2024
  • Etiquetes:

La Costa Brava, una pintoresca franja de litoral al nord-est de Catalunya, és una destinació ideal no només per les seves platges d’aigües blaves turquesa i els seus poblets costaners encantadors, sinó també per la seva rica herència gastronòmica marinera.

Cadaques. Sara guerrero 3. dest scaled

Cadaqués. Sara Guerrero. Arxiu Imatges PTCBG

Gastronomia marinera a la Costa Brava: Una experiència culinària única 

La Costa Brava, una pintoresca franja de litoral al nord-est de Catalunya, és una destinació ideal no només per les seves platges d’aigües blaves turquesa i els seus poblets costaners encantadors, sinó també per la seva rica herència gastronòmica marinera. Amb una tradició pesquera que es remunta a molts segles enrere, aquesta regió ofereix una experiència culinària única, amb productes frescos del mar i una gran varietat de plats tradicionals. Pels amants del menjar, la Costa Brava és un paradís que captura l’ànima de la Mediterrània a cada mossegada. 

Història, tradició i producte: una fusió exquisida. 

La riquesa de la gastronomia de la Costa Brava està profundament arrelada a la seva història marinera. Els pobles de pescadors que es van establir al llarg de la costa han transmès les seves receptes i tècniques de generació en generació. I és que un dels trets més distintius de la cuina de mar de la Costa Brava és l’ús d’ingredients frescos i de proximitat, tant de mar com de terra. El peix i els mariscos juguen el paper protagonista en molts dels plats més populars. Les gambes de Palamós, l’únic crustaci de la Mediterrània que té un segell de qualitat certificada, amb la seva carn dolça i sucosa, són una delícia que has de tastar. També et recomanem assaborir altres delícies com l’anxova de l’Escala o les llagostes de Cap de Creus, autèntiques joies culinàries de la regió. Els arrossos són una altra de les nostres especialitats, com l’arròs a la cassola, que fusiona carn i peix, un dels plats tradicionals de la cuina de mar i muntanya tan present a la regió o l’arròs fosc de l’Empordà, una recepta tradicional on el sofregit de ceba n’és imprescindible. I no t’oblidis de provar el “suquet de peix” una sopa espessa amb peix fresc i marisc que és senzillament irresistible. 

Restaurant Miramar scaled

Restaurant Miramar. Eddy Kelele. Arxiu Imatges PTCBG

Descobreix la gastronomia de la Costa Brava: tres restaurants imprescindibles 

Per una experiència gastronòmica inoblidable a la Costa Brava, et recomanem tres restaurants excepcionals. En primer lloc, trobem el Restaurant el Far, a Llafranc, situat a 175 metres sobre el nivell del mar, ja que es troba al costat del Far de Sant Sebastià. Ofereix una experiència culinària única amb una cuina tradicional marinera, destacant els arrossos, peixos i mariscs de la llotja de Palamós. Per altra banda, a Cadaqués, hi destaca el Restaurant Compartir Cadaqués, que amb dos Sols a la Guia Repsol i recomanat a la Guia Michelin, et sorprendrà amb una experiència gastronòmica innovadora. Dirigit pels reconeguts Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch (amb 3 estrelles michelin al restaurant Disfrutar de Barcelona), el restaurant Compartir és al centre històric oferint plats per compartir, tal com diu el seu nom, en un ambient social i desinhibit, barrejant propostes modernes i tradicionals. Val la pena visitar-los per descobrir una autèntica delícia culinària a la Costa Brava. I pels paladars més exigents i refinats, la millor opció és el Restaurant Miramar, a Llançà, dirigit pel prestigiós xef Paco Pérez, que ostenta 5 estrelles Michelin. Amb dues estrelles pròpies, el restaurant ofereix una carta marinera clàssica amb tocs avantguardistes en dos menús degustació, tot en un entorn màgic amb uns grans finestrals amb vistes privilegiades dels pescadors de Llançà.

Fes una immersió a la cuina de mar d’una manera original 

Més enllà de delectar-te amb aquests sabors als restaurants, descobreix el Museu de la Pesca a Palamós, una joia única a la Mediterrània que exalta el ric patrimoni marítim de la regió. Amb visites guiades a la llotja i a la subhasta del peix en directe, el museu t’obsequiarà amb una visió fascinant d’aquest món marí. Aprofita els tallers de cuina marinera a l’Espai del Peix, l’espai gastronòmic del museu, on podràs elaborar diferents plats de peix de tradició marinera del nostre territori. 

També t’animem a descorbrir aquests excepcionals productes i plats en festivals gastronòmics com La Garoinada, una festa que converteix Palafrugell en un paradís culinari de gener a març, per respectar la temporada del producte. Aquí, els restaurants i allotjaments locals es fusionen per oferir menús on la garoina o eriçó de mar és la veritable protagonista. S’ofereix als visitants una oportunitat inigualable de tastar la intensitat del seu sabor i la suavitat de la seva textura. 

Llafranc El Far dest scaled

Llafranc. Sira Ayats. Arxiu Imatges PTCBG

Una destinació pels més foodies 

Imagina’t perdent-te en els camins de ronda que serpentegen la costa, amb les ones que regalen una melodia delicada de fons. Delecta’t amb paisatges paradisíacs, amb platges i cales d’aigües cristal·lines amb tots els colors dels blaus. Descobreix els encantadors poblets costaners i explora els seus restaurants, autèntics temples del plaer gastronòmic, que amb els seus plats et transportaran a través de la història marinera, capturant l’ànima d’aquesta pintoresca regió de Catalunya. 

Descobreix el que aquesta regió té per oferir i prepara’t per a una experiència inoblidable que et farà tornar per més. No t’ho perdis!

Restaurant Compartir dest scaled

Restaurant Compartir. Cadaqués. Joan Divi Figueras. Arxiu Imatges PTCBG

Saltar al contingut