Calella de Palafrugell. Pere Duran Calella de Palafrugell. Pere Duran
BLOG

Festivals gironins d'estiu amb història

BLOG

Festivals gironins d’estiu amb història

La Costa Brava, a l'estiu, a més de sol i platja també és cultura, una afirmació que se sustenta pel seu ric i variat patrimoni arquitectònic i artístic, però també pel seu dinamisme en l'organització d'activitats d'alt nivell cultural, que es reflecteix en el gran nombre de festivals de música que s'hi celebren.

En aquest post us presentem alguns dels festivals que tenen més història de la demarcació i que se celebren a Sant Feliu de Guíxols, Peralada, Torroella de Montgrí, Calella de Palafrugell i Port de la Selva, respectivament. Ens estem referint al degà de la demarcació i un dels més antics de l’Estat, el Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, que supera la seixantena d’edicions, al Festival Internacional de Música Castell de Peralada, al Festival de Música de Torroella de Montgrí, al Festival del Cap Roig i al Festival de Música de Sant Pere de Rodes. L’excel·lència en cadascun dels seus àmbits és la característica comuna d’aquests cinc cicles, que al llarg de la seva història han dut a les comarques gironines a veritables figures de talla internacional de diversos àmbits artístics.

FFMM Castell de Peralada. T. Ferrer

Un instant d'un espectacle de dansa a l'auditori del Castell de Peralada. Foto: Toti Ferrer. Arxiu Imatges Castell de Peralada.

Festival Internacional de Música Castell de Peralada

El marc en el que se celebra, un majestuós conjunt medieval, és el tret més característic del Festival Castell de Peralada, un cicle especialitzat en lírica, música clàssica i dansa que es celebra habitualment des de mitjans de juliol a mitjans d’agost. El castell i els seus jardins, l’església del Carme i el claustre formen un conjunt inigualable que ha embolcallat actuacions memorables de primeres figures mundials dels àmbits en els quals s’ha especialitzat el festival.

La nòmina d’artistes que han passat per Peralada és ingent. En el camp de la lírica hi han actuat, alguns diverses vegades, Montserrat Caballé -una figura clau en el naixement del certamen-, Josep Carreras, Sondra Radvanovsky, Carlos Álvarez, Jonas Kaufmann, Diana Damrau, Xavier Sabata, Sònia Iontxeva, Ermonela Jaho o Barbara Hendricks. Pel que fa a la música clàssica, Peralada ha comptat amb els millors directors d’orquestra del món, com Lorin Maazel, Gustavo Dudamel, Daniel Barenboim o Valeri Gergiev i les seves respectives formacions orquestrals. Ángel Corella, Carlos Acosta, Tamara Rojo i l’English National Ballet, el Béjart Ballet Lausanne o la inoblidable Sylvie Guillem són només algunes de les figures que han desfilat per l’auditori dels jardins del castell. A tot això s’hi han d’afegir grans estrelles de la música popular estatal i internacional i actors i actrius del renom de John Malkovic, Juliette Binoche, Gerard Depardieu o Monica Bellucci.

El festival va ser fundat l’any 1987 i és considerat una de les grans manifestacions culturals de l’estiu a l’Estat, amb ressò internacional. A banda d’exercir una gran atracció sobre el públic del Principat, el festival compta amb una gran part de públic provinent de la Catalunya Nord. És inqüestionable, també, la vocació internacional del festival de contribució activa a la cultura i a la difusió musical i el seu caràcter de motor de creació, ja que aposta per fer producció pròpia, donant suport a nous creadors i compositors. Cal afegir a l’atractiu del festival, la possibilitat de gaudir d’una experiència gastronòmica memorable al restaurant del castell de la mà del xef Paco Pérez.

FFMM Porta Ferrada. J. Renart

Un instant d'un concert dels Stay Homas al Guíxols Arena del Festival de la Porta Ferrada, a Sant Feliu de Guíxols. Foto: J. Renart. Arxiu Imatges PTCBG.

Festival de la Porta Ferrada

Es celebra a Sant Feliu de Guíxols els mesos de juliol i agost, és el festival degà de la Costa Brava i del país, amb més de 60 edicions i no està especialitzat en cap gènere concret, tot i que tradicionalment la seva programació és d’un caràcter força eclèctic, sempre movent-se darrerament en el camp de la música popular. El festival ha passat per diverses etapes, algunes en les quals havia inclòs un gran nombre d’espectacles teatrals, de dansa i música clàssica, combinats amb concerts de grans figures nacionals i internacionals, una tendència que amb el temps ha anat variant, durant una època va tancar el ventall de gèneres i ara n’ha recuperat algun i té el focus posat en artistes i formacions de la música popular (pop, rock, R’n’B, electrònica, cantautor…) que són primeres figures nacionals o internacionals.

El Festival de la Porta Ferrada ha anat canviant d’escenari principal i des de la plaça del Monestir va anar a parar al port i, posteriorment, al Guíxols Arena, sempre buscant millorar la comoditat de l’espectador. En l’emplaçament actual, un dels trumfos del cicle és un amplíssim village que ofereix al públic un gran ventall d’opcions gastronòmiques per completar l’experiència. Tot i això, no ha abandonat alguns espais com el del Port, que ha recuperat protagonisme.

El festival ganxó, que és d’iniciativa pública, actualment és sense dubte el més llarg de l’estiu -comença a primers de juliol i acaba el segon terç d’agost-, amb més d’una quarantena d’actuacions. Els escenaris on discorre tot són diversos, en funció del tipus d’espectacle que estigui programat. Així, l’escenari central, el més gran, és el Guíxols Arena, a la Zona Esportiva, però també es podrà assistir a espectacles al Port, al jardí de la Casa Trachsler (íntims), a l’església del Monestir (lírica i clàssica), al Las Vegas (monòlegs i cantautor en petit format) i el Teatre Auditori Narcís Masferrer (humor). Forma part del festival, des de fa uns anys, el cicle humorístic Salat, un minifestival dins del de la Porta Ferrada que du a Sant Feliu els millors monologuistes d’humor del país i també figures de l’humor internacional, com ara Les Luthiers.

 

FFMM Torroella de Montgri. M. Artalejo

Un instant de l'espectacle Banchetto Musicale del Festival de Torroella de Montgrí. Foto: Martí Artalejo.

Festival de Música de Torroella de Montgrí

El Festival de Torroella és un dels més consolidats del país i té com a particularitat que va néixer de la societat civil l’any 1981, aconseguint força aviat el suport incondicional de les administracions gràcies al rigor amb què treballen. Es celebra durant els darrers dies del mes de juliol i gran part del mes d’agost, està especialitzat en música clàssica, sense renunciar a d’altres gèneres en ocasions, com la lírica, i l’organitza Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí. Aquest cicle té en comú amb el Festival de Peralada un criteri excels pel que fa a la programació, de manera que passen per l’Espai Ter, actualment el seu escenari principal des que va deixar l’església gòtica de Sant Genís, veritables figures internacionals de la música clàssica.

Més de 40 edicions i més d’un miler llarg de concerts i espectacles és part del bagatge en xifres d’aquest festival, que actualment consta de dos complements perfectes, el Jazz l’Estartit Festival (2014) i el Fringe Torroella-l’Estartit. Pel festival torroellenc hi han passat figures com Joaquín Achúcarro -pianista habitual del festival-, Maria João Pires, Arcadi Volodos, Elisabeth Leonskaja, Alexei Volodin, Yehudi Menuhin, Renaud i Gautier Capuçon, Lluís Claret, Jaume Aragall, Victòria dels Àngels, Barbara Hendricks, Teresa Berganza, Philippe Jarousky; les filharmòniques de Minsk, Riga o Tallinn, l’OBC, les formacions de cambra Franz Liszt de Budapest, Virtuosi di Roma, I Solisti Italiani, Solistes de Viena; grans formacions de música antiga, cors i grups corals d’altíssim nivell i intèrprets que formen part de l’àmbit anomenat músiques del món, figures internacionals com Ravi Shankar, Oumou Sangaré, Cristina Branco, Savina Yannatou, Miquel Gil o Ute Lemper, entre d’altres.

Cursos de perfeccionament, concerts d’alumnes, tallers, promoció de talent jove, classes magistrals… Durant vint dies, el festival converteix Torroella de Montgrí en l’epicentre de la música clàssica del sud d’Europa. L’Espai Ter, el Museu de la Mediterrània, l’església de Sant Genís, el Palau Solterra, el Cinema Montgrí i el Passeig del Molinet de l’Estartit són els escenaris en els que es desenvolupa actualment el festival.

FFM Sant Pere de Rodes. X. Gasull

Vista de la nau de Sant Pere de Rodes, en un instant d'un recital de piano del festival. Foto: X. Gasull. Arxiu Imatges PTCBG.

Festival de Música de Sant Pere de Rodes

Es tracta del festival més “jove” del que parlarem, ja que va néixer gairebé amb el segle XXI. Els pianistes Carles Lama i Sofia Cabruja (Opus Artis) són els responsables de la programació artística des del seu inici, amb la complicitat del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El Festival de Música de Sant Pere de Rodes està dedicat al piano i a la música de cambra i un dels seus principals atractius és, sense dubte, el lloc que l’acull, el monestir de Sant Pere de Rodes, un monument esplèndid situat a la serra de Verdera. El festival, però, no és aliè a la localitat que l’acull i també preveu organitzar una o dues vetllades a l’espai del port del municipi al qual pertany el monestir, Port de la Selva, que acostumen a ser concerts de música coral o popular, sense descartar, però, la clàssica.

Aquest cicle ha aconseguit consolidar-se, sense cap estridència, treballant amb molt rigor i augmentant gradualment la qualitat de la seva programació, fins el punt que és una de les propostes artístiques ineludibles pels melòmans durant l’estiu, des de mitjan de juliol a finals d’agost, havent aconseguit fidelitzar un públic nombrós. El festival també ha estat motor de creació, impulsant produccions pròpies i també ha donat cabuda a nous compositors, ja sigui encarregant obres originals, com adaptacions o transcripcions per a diverses formacions, que han estat estrenades al monestir.

L’experiència és completa si decidiu iniciar la visita al monestir romànic unes hores abans, ja que a més de gaudir d’un dels conjunts monumentals més bonics del nostre país, podreu visitar també el castell de Verdera i el poblat de Santa Creu de Rodes. El monestir de sant Pere, en el seu moment d’apogeu entre els segles XII i XIV, va esdevenir el més important del comtat d’Empúries, pel paper rellevant dels seus abats i pel fet de ser un centre de pelegrinatge rellevant gràcies a les relíquies que custodiava. Un altre dels valors que complementa els concerts del cicle és la possibilitat de sopar al mateix monestir al final de l’espectacle, arrodonint una jornada memorable.

FFMM de Cap Roig

Una vista aèria del castell del Cap Roig, els jardins i l'auditori. Foto: Arxiu Imatges Clipper's Music.

Festival del Cap Roig

El conjunt dels jardins, del castell, de l’oferta gastronòmica i de l’entorn, tot el que seria l’embolcall, juga a favor d’una proposta com la del Festival del Cap Roig de Calella de Palafrugell, que és possiblement el festival amb més projecció internacional de la demarcació pel que fa a les grans estrelles del món de la música. Tot va començar amb el Festival de Jazz de la Costa Brava, del qual se’n va fer càrrec Caixa de Girona i l’any 2001 es va celebrar la primera edició del que avui coneixem com a Festival del Cap Roig, amb la instal·lació d’un auditori als jardins. El castell del Cap Roig és el centre neuràlgic del jardí botànic, un projecte impulsat per la parella formada pel diplomàtic rus Nicolau Woevodski i l’aristòcrata anglesa Dorothy Webster, que van comptar amb l’ajut de Caixa de Girona, que va ser organitzadora i patrocinadora del festival.

Actualment, l’organitzador és Clipper’s Music Group i el patrocini és de la Caixa, propietari del castell i els jardins. El fulgor de les estrelles que han format part històricament del programa ha estat un dels signes d’identitat del festival des del seu inici. En les primeres edicions el ventall de llenguatges artístics del festival era una mica més ample i havia inclòs teatre, dansa, música clàssica i lírica, però poc a poc, amb el pas del temps, l’aparició d’aquests gèneres s’ha convertit en eventual en alguns casos. Cada any la programació de Cap Roig és una aposta segura, per la popularitat i per la consistència artística dels artistes que passen per l’escenari de l’auditori del castell.

Caetano Veloso, Georges Moustaki, Sara Baras, Rafael Amargo, Josep Carreras, Lluís Llach, Cesária Évora, Diana Ross, Woody Allen, Paco de Lucía, Noa, Madredeus, Maceo Parker, Bob Dylan, Dionne Warwick, George Benson, Diana Krall, Roberta Flack, Tamara Rojo, Liza Minnelli, ​Julio Iglesias, Franco Battiato, Omara Portuondo, UB40, ​Michael Bolton, Jamie Cullum, Sting, Rod Stewart, BB King, Tony Bennett, Mark Knopfler o Status Quo, entre d’altres, han passat pel Festival del Cap Roig. Aquest és el calibre habitual de la programació del festival, que té com a complement perfecte l’experiència gastronòmica que suposa gaudir de la cuina dels germans Torres, que són els responsables del restaurant del castell. Un dia de platja, una visita als jardins, gaudir del village o del restaurant i un gran concert pot ser una experiència memorable.

Saltar al contingut