Casa Natal Dali Figueres. Ajuntament de Figueres. Arxiu Imatges PTCBG 2 Casa Natal Dali Figueres. Ajuntament de Figueres. Arxiu Imatges PTCBG 2
BLOG

El Dalí més intím

FOTÒGRAF Jordi Puig. Ajuntament de Figueres. Arxiu Imatges PTCBG

BLOG

El Dalí més intím

Anna_Priscila_Magrina 300x225 modified

La Casa Dalí, a Figueres, descobreix els primers anys del geni empordanès. Benvinguts a l’únic espai del món que interpreta totes les cares de Dalí.

Després de trenta anys de perseverança, la Casa Natal Salvador Dalí és una realitat i completa el triangle dalinià perfecte, en combinació amb la Casa-Museu de Portlligat, el Teatre Museu de Figueres i el Castell Gala Dalí de Púbol. Hi entrem i ho fem amb aquell punt de xafarderia i esoterisme que desperta entrar per primera vegada a casa d’algú. L’espai, l’energia, el que ens envolta sembla donar-nos pistes sobre la vida més íntima dels seus inquilins. I aleshores, quan sortim d’allà, tenim la sensació que els coneixem una mica millor. La Casa Natal Salvador Dalí de Figueres aconsegueix el mateix efecte amb una experiència vivencial única que complementa la Casa-Museu de Portlligat o el Teatre Museu de Figueres. I han calgut molts anys perquè això fos possible. 

Els figuerencs ho deuen saber de memòria, però per a la resta del món recordarem que Salvador Dalí va néixer l’11 de maig de 1904 al carrer Monturiol, una via força cèntrica de la capital de l’Alt Empordà. Concretament, va deixar anar el primer plor al número 20, un edifici modernista que s’havia construït sis anys enrere i en el qual vivien diverses famílies. A la planta baixa, el pare de Dalí treballava a la notaria, mentre que a l’entresol hi tenien el pis. I, una mica més amunt, companyia: l’àvia i la tieta.

 

Casa Natal Dali Figueres. Ajuntament de Figueres. Arxiu Imatges PTCBG 3

Casa Natal Dalí. Jordi Puig. Ajuntament de Figueres. Arxiu Imatges PTCBG

Quan el nen Dalí estava a punt de complir quatre anys va donar la benvinguda a un nou membre de la família: la seva germana Anna. Els dos infants acabarien passant moltes hores a la terrassa, que era àmplia i, com que es trobava davant dels jardins de la Marquesa, gaudien d’unes vistes immillorables. Flors de tots colors, plantes esveltes i ben regades, ocells a la recerca d’una mica d’ombra… Aquesta zona del pis era tan important en la vida de la família que, quan edificis nous van començar a ocupar el terreny dels jardins i la terrassa va quedar en un no res, van canviar de llar. Dalí havia passat els seus primers vuit anys de vida en aquell edifici, que va seguir el seu curs sense tenir res més a veure amb l’artista… fins que es va decidir que calia rescatar la memòria del que hi havia viscut. 

Davant d’un espai tan significatiu per a la  memòria del pintor, l’Ajuntament de Figueres s’ha passat trenta anys intentant recuperar-lo. I no s’han conformat amb la notaria o el pis familiar, sinó que han aconseguit restaurar l’edifici sencer.  Ha estat un esforç col·lectiu que finalment ha arribat a bon port i que de segur viurà tantes cues a l’entrada com les altres instal·lacions dedicades al pintor. A qui no li ve de gust descobrir la casa del Dalí nen?

 

Casa Natal Dali Figueres. Ajuntament de Figueres. Arxiu Imatges PTCBG

Casa Natal Dalí. Jordi Puig. Ajuntament de Figueres. Arxiu Imatges PTCBG

A l’entrada ens fan entrega d’un dispositiu d’audioguia, que s’anirà sincronitzant automàticament amb cada estança per estalviar-nos la molèstia d’haver d’anar picant numerets. El viatge immersiu arrenca amb l’ajuda d’una narradora que ens explica les vivències del nen Salvador i família i, és clar, una de les primeres parades és la notaria, per on passava gent destacada de la Figueres d’inicis del segle XX. Pugem per les escales que tantes vegades devia trepitjar el nen Salvador i, a través de pantalles, imaginem la magnífica terrassa on tant havien jugat els germans Dalí. La nostra guia particular ens parla de les figures de la mare, la tieta i l’àvia, molt influents en la vida del futur artista, però també del tiet, que tenia una llibreria a la Rambla de Barcelona i sempre que venia de visita apareixia amb revistes europees d’art sota el braç. Però la vida continua i, a mesura que anem pujant escales, Dalí es va fent gran. 

Passem per la seva època de formació, començant per Figueres i viatjant fins a Madrid, on coneixerà artistes com Luis Buñuel o Federico García Lorca. També descobrim la primera trobada amb Gala i ens adonem de la importància que ella tindrà en la vida de l’artista. I agafem cotxe i avió per acostar-nos a París, Londres i Nova York, on Dalí va tenir contacte amb personatges destacats del moment, com Alfred Hitchcock, Walt Disney o Andy Warhol. 

 

Casa Natal Dali Figueres. Ajuntament de Figueres. Arxiu Imatges PTCBG 1

Casa Natal Dalí. Jordi Puig. Ajuntament de Figueres. Arxiu Imatges PTCBG

Dalí ens parla i, sense poder-ho evitar, ens transportem al seu cap. Deixem enrere les excentricitats de l’artista i descobrir alguns dels seus pensaments més profunds sobre les arts aplicades, però també sobre la física, les matemàtiques o l’horror de la bomba atòmica. A través de l’audioguia, però també d’hologrames, pantalles i sons immersius, descobrirem qui hi havia de veritat darrere d’un dels bigotis més reconeixibles de la història.  

Completant el cercle

A cinc minuts a peu de la casa natal s’alça, imponent, el Teatre-Museu Dalí. Tot el que hi veiem —des de la gran cúpula transparent fins als impressionants conjunts escultòrics— va sortir de la testa del geni, que va decidir ser enterrat allí, envoltant del seu divers imaginari creatiu. Després d’aquest recorregut per la llarga trajectòria artística del pintor, podem dirigir-nos a Portlligat, on podem visitar la Casa Museu Salvador Dalí. El que inicialment havia estat una humil barraca de pescadors, l’artista va anant ampliant-la i adaptant-la a les seves necessitats al llarg de quaranta anys. El resultat és un meravellós recorregut laberíntic pels espais més íntims que va compartir amb Gala, la seva musa eterna. Ja ho veuen: la casa que va veure néixer Dalí, la que el va veure créixer com a artista i la seva darrera gran obra, on va decidir descansar-hi per sempre més. Un recorregut imprescindible per conèixer el Dalí autèntic!

Casa Natal Dali Figueres. Ajuntament de Figueres. Arxiu Imatges PTCBG 10

Casa Natal Dalí. Jordi Puig. Ajuntament de Figueres. Arxiu Imatges PTCBG

Saltar al contingut