Olot. Diego Espada. Arxiu Imatges PTCBG 1 scaled Olot. Diego Espada. Arxiu Imatges PTCBG 1 scaled
BLOG

Cultura inclusiva a la Costa Brava i el Pirineu de Girona

FOTÒGRAF Diego Espada

BLOG

Cultura inclusiva a la Costa Brava i el Pirineu de Girona

El turisme inclusiu és molt més que eliminar barreres físiques, és assegurar que qualsevol persona pugui gaudir plenament de les experiències que ofereix el territori. I la cultura, n’és un bon exemple.

A la Costa Brava i el Pirineu de Girona, diversos espais han fet passos significatius per millorar l’accessibilitat i garantir una atenció inclusiva a museus i espais culturals. De fet, algunes oficines de turisme, com l’Oficina de Turisme de l’Estartit, ofereixen informació sobre platges, equipaments, transport i altres serveis adaptats, tot garantint que qualsevol visitant pugui accedir als recursos turístics de la zona. Així mateix, cal destacar iniciatives com el Pla d’accessibilitat turística del Consell Comarcal del Baix Empordà.

Ecomuseu Farinera. Arxiu Imatges PTCBG 1 scaled

Ecomuseu Farinera. Castelló d'Empúries. Pep Botey. Arxiu Imatges PTCBG

Museus sense límits

El Museu Arqueològic d’Ullastret, situat en un jaciment ibèric emblemàtic, aposta fermament per la inclusió. L’espai, en constant evolució, busca que els seus equipaments (jaciment arqueològic i museu), així com els serveis que ofereix, siguin més accessibles i inclusius, garantint que totes les persones que vulguin, independentment de les seves condicions personals, tinguin la possibilitat de visitar-los satisfactòriament. Així, ofereix serveis adaptats com rampes d’accés, material tàctil per a persones amb discapacitat visual i vídeos explicatius amb subtítols i llengua de signes. A més, les maquetes tàctils del poblat ibèric permeten als visitants explorar la història de manera sensorial.

L’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries és un exemple paradigmàtic d’accessibilitat. Les seves instal·lacions inclouen bandes podotàctils, que faciliten el recorregut a persones amb discapacitat visual, audioguies i vídeos subtitulats amb interpretació en llengua de signes, maquetes interactives que permeten comprendre el procés de producció de la farina i, fins i tot,  una guia de lectura fàcil, que fa el contingut accessible per a persones amb dificultats de comprensió lectora. Unes eines que transformen la visita en una experiència completa per a tothom.

Per la seva banda, el Centre d’Interpretació dels Indians a Begur ofereix una experiència sensorial única gràcies al seu espai d’experimentació olfactiva i una guia en braille. A més, la ruta patrimonial exterior compta amb una audioguia gratuïta i treballen per fer-la totalment accessible en el futur. Aquest compromís amb la inclusió assegura que tothom pugui gaudir del ric llegat indià de la vila.

Olot. Diego Espada. Arxiu Imatges PTCBG 4 1 scaled

Olot. Diego Espada. Arxiu Imatges PTCBG

Accessibilitat entre muntanyes

El Museu Municipal de Llivia és un espai modern i recentment renovat, dedicat a la història i patrimoni de La Cerdanya. És accessible per a usuaris en cadira de rodes i persones amb mobilitat reduïda i han afegit el bucle magnètic per a usuaris d’audifons, tot millorant l’accessibilitat de les persones amb discapacitat auditiva.

El municipi de Bolvir, situat també a La Cerdanya, ja va ser poblat a l’Edat del Bronze, fa uns 3.500 anys, i compta amb el jaciment ibèric d’El Castellot i l’Espai Ceretària. El seu museu, situat als peus del jaciment arqueològic, també és accessible per a usuaris en cadira de rodes i persones amb mobilitat reduïda i disposa de plafons informatius amb codis QR i d’una aplicació descarregable amb audioguia, entre altres serveis.

D’altra banda, Olot ofereix dues joies culturals accessibles: el Museu de la Garrotxa i el Museu dels Sants. El primer, ofereix un servei gratuït de cadires de rodes i disposa d’elements com codis QR per audiodescripcions i de zones sense soroll ambiental o joguines antiestrès per a persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), així com protecció auditiva, amb l’objectiu de garantir una visita còmoda i enriquidora per a tothom. El Museu dels Sants disposa de recursos tàctils i transcripcions escrites que permeten aprofundir en l’art religiós de manera inclusiva.

Totes aquestes iniciatives, no només reflecteixen un esforç per eliminar barreres, sinó també per crear experiències significatives i accessibles per a tothom. Amb la col·laboració de les institucions, els municipis i els visitants, aquest model d’inclusió és una oportunitat per demostrar que el turisme pot ser realment per a tothom. I la Costa Brava i el Pirineu de Girona en són referents. Descobreix-los i viu una experiència sensorial sense límits!

Saltar al contingut