Mas Espelt Vilajuiga. Arxiu imatges PTCBG 1 scaled Mas Espelt Vilajuiga. Arxiu imatges PTCBG 1 scaled
BLOG

Cellers ecològics de la Ruta del Vi DO Empordà

BLOG

Cellers ecològics de la Ruta del Vi DO Empordà

Les vinyes verdes vora la Costa Brava són molt més que espais de cultiu; són una peça clau del mosaic paisatgístic mediterrani. Et convidem a saber més sobre les bones pràctiques d’alguns cellers que vetllen per la preservació de les nostres terres.

Vinyes dOlivardots Campmany. Joan Divi. Arxiu Imatges PTCBG

Vinyes d'Olivardots, Campmany. Joan Diví. Arxiu Imatges PTCBG

Vinyes d’Olivardots: sostenibilitat arrelada al territori

A Capmany trobem Vinyes d’Olivardots, un projecte que destaca pel seu compromís ferm amb la sostenibilitat. Aquest celler biodinàmic aplica pràctiques respectuoses amb el medi ambient, com ara utilizar mètodes naturals, apostant per una viticultura ecològica i sostenible i la promoció de la biodiversitat dins les vinyes. Gràcies a aquestes iniciatives, Vinyes d’Olivardots ajuda a preservar el sòl i les espècies locals, assegurant que el paisatge de l’Alt Empordà mantingui la seva essència natural. Per fer-ho, posen en pràctica la fitoteràpia, plantes que curen plantes, per prevenir i tractar les possibles malalties que puguin afectar els seus raïms. Vols saber-ne més? Visita el celler i no et perdis el seu vermut gastronòmic.

La Vinyeta Mollet de Peralada. Arxiu imatges PTCBG scaled

La Vinyeta, Mollet de Peralada. Arxiu imatges PTCBG

La Vinyeta: la transhumància com a eina de conservació

La Vinyeta és a Mollet de Peralada i va més enllà de la producció de vi amb el seu projecte Transhumània. Aquesta iniciativa no només combina la vinya amb la ramaderia, sinó que també promou el pasturatge tradicional com a eina per controlar la vegetació i evitar incendis forestals. Les ovelles pasturen entre les vinyes, afavorint la regeneració del sòl i mantenint el paisatge obert i protegit. Així, la Vinyeta demostra com l’agricultura pot ser una aliança natural amb el territori. De fet, aquest celler també aposta per la sostenibilitat energètica, tot instal·lant plaques solars fotovoltaiques que proveeixen d’energia elèctrica el celler i la resta d’instal·lacions de la seva explotació. Tot un exemple a seguir.

Mas Espelt Vilajuiga. Arxiu imatges PTCBG scaled

Mas Espelt, Vilajuïga. Arxiu imatges PTCBG

Espelt viticultors: producció eco per protegir la natura

Espelt Viticultors és un celler que fa decididament una producció ecològica. Des del cultiu fins a la vinificació, totes les etapes del procés se centren en minimitzar l’impacte ambiental. Un dels seus projectes més interessants és la finca de Mas Marès a Roses (sobre Cala Montjoi, al Parc Natural del Cap de Creus) i és una explotació cuidada, sense pesticides ni productes sintètics, que afavoreix la presència de fauna autòctona i crea un ecosistema equilibrat. També tenen el projecte de recerca LIFE MIDMACC amb el qual ha col·laborat Mas Marès i que té com a objectiu analitzar quins beneficis contra el canvi climàtic pot tenir la gestió del territori amb un paisatge en mosaic. Coneix aquest exemple a seguir de primera mà amb el seu pícnic entre vinyes.

Celler Mas Llunes Garriguella. Joan Divi. Arxiu Imatges PTCBG scaled

Celler Mas Llunes, Garriguella. Joan Diví. Arxiu Imatges PTCBG

Mas Llunes: biodiversitat a cada raïm

Mas Llunes està situat a Garriguella i és un exemple viu de com la viticultura pot promoure la biodiversitat. El celler ha impulsat un projecte específic per augmentar la diversitat biològica a les seves vinyes, amb accions com la plantació d’arbustos locals i la creació de refugis per a la fauna. Per preservar la biodiversitat també han construït dues basses naturalitzades tenint en compte la vegetació pròpia de les basses temporànies presents a l’Albera. Aquest ecosistema facilita l’abeurament de la fauna, sobretot durant els mesos d’estiu i enriqueix la presència d’amfibis, ocells, libèl·lules, papallones o altres invertebrats. Aquest compromís no només enriqueix l’ecosistema, sinó que també enforteix la resiliència del paisatge davant del canvi climàtic. Anima’t a viure-ho en primera persona.

Mas Polit Vilamansicle. Arxiu imatges PTCBG scaled

Mas Polit, Vilamansicle. Arxiu imatges PTCBG

Mas Pòlit: compromís amb la Terra

Mas Pòlit, situat a Vilamaniscle, és un altre referent de la sostenibilitat vinícola. La proximitat del mar i la muntanya configura un paisatge de duresa harmònica, on la vinya creix en terrenys pobres i àcids, idonis per emplaçar produccions de qualitat. Aquest celler treballa per la preservació del medi ambient, amb una producció que respecta els cicles naturals de la terra. El seu model de treball prioritza la reducció de residus i l’ús eficient de recursos. Utilitzen ampolles de vidre de baix pes per contribuir a un menor impacte ambiental, i tot el material d’embalatge és reciclable o biodegradable, assegurant que la vinya no només sigui productiva, sinó també sostenible a llarg termini. L’activitat idònia per descobrir aquesta biodiversitat és fer una visita a les seves instal·lacions.

Clos dAgon Calonge. Xenia Gasull. Arxiu imatges PTCBG scaled

Clos d'Agon, Calonge. Xènia Gasull. Arxiu imatges PTCBG

El futur del paisatge

Els cellers de la Costa Brava no només elaboren vins excel·lents, sinó que són autèntics guardians d’un patrimoni natural que cal preservar. Cada cep és un símbol del compromís amb la terra, i cada collita és una victòria pel paisatge mediterrani. És per això que dels 27 cellers de la Ruta del Vi DO Empordà, 16 produeixen amb el certificat del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).

La seva tasca diària ajuda a mantenir els ecosistemes, protegir la fauna i garantir que les futures generacions puguin gaudir de la riquesa paisatgística i enològica de la regió. Perquè preservar el paisatge és construir el futur i l’esperit d’aquesta terra.

Saltar al contingut