llibre7 kris ubach llibre7 kris ubach
BLOG

Un viatge sensorial en quatre rutes culturals i del benestar pel Pirineu de Girona

FOTÒGRAF Kris Ubach

BLOG

Un viatge sensorial en quatre rutes culturals i del benestar pel Pirineu de Girona

Kris Ubach és una viatgera vocacional i fotògrafa, amant dels esports d’aventura i des de fa quinze anys, fotoperiodista professional especialitzada en viatges i turisme.

És l’autora de l’e-book Un viatge sensorial. Rutes culturals i del benestar per la Costa Brava, que va publicar el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i que ara ha publicat el segon volum de la col·lecció, Un viatge sensorial II. Rutes culturals i del benestar per el Pirineu de Girona. Són volums molt visuals, amb imatges meravelloses, que proposen cadascun fins a quatre rutes. És també una manera diferent de conèixer el Pirineu gironí, després de les primeres quatre rutes, que us permeten descobrir diversos aspectes de la Costa Brava. A més, el millor dels llibres és que no es tracta de volums impersonals, sinó que estan narrats en primera persona, perquè d’això es tracta, de narrar una experiència en persona, quelcom viscut, per tant, quelcom veritable i genuí, autèntic.

llibre6 kris ubach

En la introducció del llibre, Ubach mira de fer-ne un resum del contingut, mirant de descriure algunes de les experiències que us hi trobareu: “Un passeig a càmera lenta. Les claus d’una ermita mil·lenària. Una infusió de saüc. Art fet amb pinyes, escorça d’arbre i carbó. Omplir una banyera d’escuma. Un trinxat i un vi d’alçada. Arquitectura sorprenent i orgànica. Tancar els ulls, respirar profundament. Ceràmica iber i monedes romanes. Aromes de pi, molsa i terra mullada. Cuina vegana sota les estrelles. Un llit amb dosser…” L’autora centra l’experiència, sobretot, en els sentits.

Els quatre itineraris proposats tenen l’objectiu de reconnectar el visitant amb la terra, per tal de tornar a prendre consciència de l’entorn i del propi jo. Es tracta de viure a una velocitat diferent, parant atenció a les olors, coneixent els tipus de plantes pirinenques i les seves propietats com les coneixen els nostres avis. De Meranges a Olot, De l’Alta Garrotxa a Puigcerdà, De la Vall de Núria a l’Alta Garrotxa i De Sant Joan de les Abadesses a Llívia, Kris Ubach i el Patronat de Turisme us conviden a fer aquestes quatre rutes amb els sentits a flor de pell.

llibre4 kris ubach

La ruta del retorn a la Terra. De Meranges a Olot

L’inici de la ruta es situa a l’Estany de Malniu, a la Cerdanya, on Kris Ubach ha quedat amb l’artista Laia Bedós (Bonaterra) per a realitzar una sessió d’art-teràpia: “La idea d’aquest taller —explica la Laia— és que expressem emocions a través de la pintura i que alhora connectem amb la naturalesa. No venim a pintar coses boniques, ni a buscar un resultat estètic interessant: la pintura només és una eina perquè passin coses al nostre interior.” L’objectiu és desbloquejar l’expressió de les emocions, un desbloqueig que té efectes terapèutics. L’itinerari també inclou una trobada amb Marta Mateu, de la Cooperativa Sèlvans, per a una sessió de Bany de Bosc que tindrà lloc al Pla de la Barraca, a l’extrem del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, en un espès bosc de pi roig, un bosc terapèutic. A més d’aquest bosc per a fer banys, també existeixen el Bosc Salvador Grau (Les Preses) i el Bosc de les Olletes (Vall d’en Bas). La següent aturada és a casa de l’artista i iogui Misha Rusch, la masia de Can Perramon, una residència d’art. A Olot és imprescindible fer una ruta per conèixer la feina d’RCR Arquitectes, de la mà de Mireia Tresserras (EducArt): el pavelló de bany, l’estadi d’atletisme, el parc de Pedra Tosca o el restaurant Les Cols.

img234

La ruta del silenci. De l’Alta Garrotxa a Puigcerdà

Insistència en el silenci per poder escoltar-nos a nosaltres mateixos. La ruta comença a la vall d’Hortmoier, a l’Alta Garrotxa, un dels racons més verges i desconeguts del Pirineu de Girona, de la mà de la Beth Cobo, de Trescàlia, una gran coneixedora de la comarca. L’itinerari du a la protagonista a la Pinya, a la Vall d’en Bas, on la Inés Puigdevall va obrir un dels primers allotjaments rurals de Catalunya, el Mas Garganta. I d’allà, dies després, de tornada a Olot, a fer una sessió de txi-kung amb la Mónica Traviesa a les Fonts de Sant Roc, a la vora del riu Fluvià. El txi-kung és una pràctica mil·lenària, part de la medicina xinesa, que té punts de contacte amb el ioga i pretén eliminar els bloquejos físics i espirituals. L’Oficina de Turisme de la Cerdanya és la segúent aturada, per fer una de les rutes anomenada Claus de les Esglésies, en aquest cas de la mà de l’experta guia local Pilar Aláez. Santa Maria d’All, Santa Maria de Quadres i Sant Climent de Talltorta són les aturades d’aquest itinerari, que acaba a l’Hotel Villa Paulita, al costat de l’estany de Puigcerdà.

santuari de nuria kris ubach

La ruta de les flors pirinenques. De la Vall de Núria a l’Alta Garrotxa

A la Vall de Núria, Kris Ubach comença el dia pujant al mirador de la Creu d’en Riba amb en Carlos Folguera, un experimentat guia local, per recórrer tot seguit el Camí dels Enginyers fins al refugi Coma de Vaca. Gencianes, lliris dels Pirineus i roselles esquitxen el camí fins a Queralbs i toca reposar a l’Hotel Rural-Spa Resguard dels Vents, de Ribes de Freser, amb sessió de spa i massatge amb olis essencials incloses. La següent jornada comença Jardí Botànic de Gombrèn, a càrrec de l’Anna Ortega, la Conxita Cortina i en Lluís Borrell, que van decidir crear un jardí de plantes medicinals a la seva pròpia localitat. Quan es coneixen les plantes i les seves propietats, es fan servir, aquest seria el lema. A part de cuidar el jardí, fan divulgació i imparteixen tallers d’usos terapèutics o culinaris entre altres coses. Olot és la següent parada, concretament el Museu de la Garrotxa, per fer posteriorment la ruta del Modernisme, passant per davant de la Casa Solà Morales, la Casa Gassiot, la Casa Gaietà Vila, fins entrar a la Casa-Museu Can Trincheria. És el moment de dirigir-se a Oix, al Mas Pineda, on l’Anaïs de Villasante, d’Aromes al Bosc, presenta l’experiència gastronòmica Restaurant d’una Taula: un àpat de plats vegetarians, ecològics i de temporada que s’han condimentat amb fins a una trentena de plantes silvestres.

llibre10 kris ubach

La ruta dels nostres avis. De Sant Joan de les Abadesses a Llívia

Aquest recorregut per la història dels nostres ancestres arrenca a Sant Joan de les Abadesses, al Molí Petit, on treballa l’educador ambiental Xavier Bachero. El molí és un eco-museu i també la seu del Centre d’Educació Ambiental Alt Ter. Ripoll cau a la vora i és ineludible la visita al monestir de Santa Maria, un dels més importants de Catalunya, amb la seva impressionant portalada, però també paga la pena visitar el Museu Etnogràfic. La següent parada és a l’antic Balneari de Montagut, situat en un edifici modernista que ara és un domicili particular. El Santuari de Montgrony i l’església de Sant Pere també s’han de visitar, fent estada a l’hostatgeria de Montgrony. Per la collada de Tosses s’arriba a la Cerdanya i a Bolvir es pot visitar l’Espai Ceretània, el petit museu i centre d’interpretació del jaciment ibèric de Castellot. La darrera aturada és a Llívia, a Llivins, on els enginyers agrònoms Anna Baqués i Isaac Rigau van decidir recuperar el cultiu de la vinya.

Saltar al contingut