PN Montgri Illes Medes i Baix Ter. Klassmark. Arxiu Imatges PTCBG. 3 scaled PN Montgri Illes Medes i Baix Ter. Klassmark. Arxiu Imatges PTCBG. 3 scaled
BLOG

Un salt decidit cap a un turisme més sostenible i amb menys plàstics

BLOG

Un salt decidit cap a un turisme més sostenible i amb menys plàstics

francesc sola avatar

Segurament sou més “ecoturistes” del que us imagineu.

I no us faci por ni mandra posar-vos aquesta etiqueta, perquè el que fa aquesta actitud tan positiva no és més que portar-vos a gaudir i conèixer la natura i les seves expressions culturals d’una manera respectuosa amb l’entorn i els municipis que l’acullen. Què? Ja ho feu, oi?

Però malgrat tots els esforços, quantes vegades heu lamentat que durant les vostres sortides els plàstics llençats a la natura han espatllat el vostre idil·li amb l’entorn? I sense oblidar la sensibilitat que teniu cap a espais altament vulnerables com el medi marí, on l’efecte nociu dels microplàstics que acaben a l’aigua malmeten seriosament els ecosistemes de la Costa Brava, encara que no es percebi a un simple cop d’ull.

Baix Emporda. Dani Salva. Arxiu Imatges PTCBG

Mantenir el territori net de residus és responsabilitat de tothom

Doncs ara, convençuts i fidels al nostre compromís per la conservació i millora del medi ambient, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona s’ha adherit a la iniciativa mundial Global Tourism Plastics Initiative. Es tracta d’un projecte del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient i l’Organització Mundial del Turisme (OMT), en col·laboració amb la Fundació Ellen MacArthur. Amb la nostra signatura ens sumem al centenar llarg d’organitzacions que avalem la visió comuna d’abordar les causes que provoquen la contaminació per plàstics, i ens comprometem a desenvolupar una sèrie d’accions per eliminar els articles de plàstic que no necessitem.

Global Tourism Plastics Initiative Transparent 1.png 1

El compromís exemplar de les empreses turístiques

Per sort, cada vegada sou més els qui escolliu les experiències proposades per les empreses de la Costa Brava i el Pirineu de Girona, conscienciades a treballar per la sostenibilitat, i que us ofereixen una multitud d’activitats a la natura. Caiac, bicicleta, senderisme, submarinisme, aigües obertes, sortides amb cavall, esports d’aventura… Una infinitat d’experiències i possibilitats per gaudir d’allò que més us agrada, mentre col·laboreu en la preservació d’aquest gran mosaic natural que va des de l’alta muntanya fins als fons marins.

Però cal anar més enllà i fer que les empreses i els governs engeguin accions consensuades, donant exemple en el canvi cap a una circularitat en l’ús dels plàstics. I la Global Tourism Plastics Initiative té com a objectiu evitar que el plàstic acabi convertint-se en element de contaminació, alhora que redueix la quantitat de plàstic nou que cal produir. Ep, només una dada: cada any al món es fabriquen 300 milions de tones de plàstic nou! Una bogeria.

PN Montgri Illes Medes i Baix Ter. Klassmark. Arxiu Imatges PTCBG scaled

Una acció de plogging, organitzada per Klassmark a la platja de Pals

Per fer realitat aquesta visió, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona es compromet a ser part activa d’aquesta iniciativa d’àmbit mundial, fomentant l’eliminació dels articles de plàstic que no necessitem, i a innovar perquè tots els que utilitzem estiguin dissenyats per ser reutilitzats, reciclats o compostats de manera segura pel medi ambient.

Per això s’engegaran campanyes als allotjaments i empreses d’activitats turístiques per tal d’eliminar envasos i plàstics innecessaris, per passar de models d’un sol ús als de reutilització, i a implicar a tota la cadena de valor, per avançar cap al 100% dels envasos de plàstic perquè siguin reutilitzables, reciclables o compostables.

Casavells Corca. Dani Salva. Arxiu Imatges PTCBG

Preservem aquest gran mosaic natural que va des de l'alta muntanya fins als fons marins

Ja sabeu que la millora en les accions quotidianes son les que afectaran al conjunt del planeta en el futur, i és a través d’aquestes iniciatives que el sector turístic pot fer contribucions positives com la reducció dels abocadors, la contaminació, l’esgotament dels recursos naturals i les emissions de gasos d’efecte hivernacle. I sumat al vostre compromís, que demostreu cada vegada que sortiu a viatjar o a gaudir de les propostes de turisme actiu que us fem, ajudarem a preservar i protegir els llocs i la vida salvatge que fan que unes destinacions tan genuïnes com les nostres, segueixin essent atractives i sostenibles.

Fotos: Klassmark, Dani Salvà, Arxiu Imatges PTCBG

Saltar al contingut